Vučić u UN: Za ravnopravan pristup svih vakcinama i terapiji Tanjug

Objavljeno: 03.12.2020. 19:34 Izmenjeno: 04.12.2020. 08:37

Vučić je na onlajn zasedanju Generalne skupštine UN, posvećenom pandemiji korona virusa, naglasio da globalna inicijativa i sinergija oličena u Kovaks-u ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovida19

Foto:Tanjug (UNTV via AP)

Srbija se u potpunosti zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovida 19, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se nada da će Kovaks (Covax) do kraja 2021. godine isporučiti dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina, vodeći se neselektivnim principima.

„Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. da isporuči dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom sveta, tamo gde je to potrebno, i vodeći se humanističkim i neselektivnim principima”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da i virtuelni format obraćanja sam po sebi dovoljno govori o situaciji u kojoj se svet po isteku 2020. još uvek nalazi i potvrda je da se mora učiniti sve da se očuvaju i ojačaju Ujedinjene nacije i Generalna skupština UN.

Istakao je da upravo pandemija virusa korona snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove, koji nisu samo zdravstvene prirode, već imaju socijalnu, ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju. Zbog toga se značaj ovog foruma nikada ne sme dovoditi u pitanje“, poručio je Vučić.

On je rekao da sa velikom dozom optimizma gleda u dane koji dolaze, jer dobre vesti vezane za prevenciju i lečenje kovida 19 stižu sa svih strana sveta, a ti brzi i dobri rezultati su mogli biti ostvareni samo uz zajednički globalni napor i razmenu informacija.

Izrazio je čvrsto uverenje da se samo uzajamnom saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa globalnim izazovima kakva je i aktuelna pandemija kovida19.

U tom smislu, Vučić je istakao da Srbija pozdravlja odluke donete o organizaciji jednog ovako važnog foruma, a da nadu u prosperitet čovečanstva daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez i jednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa.

“S obzirom da održivi razvoj i zdravstvo idu ruku pod ruku, kao zemlja kandidat za pridruživanje EU, Srbija snažno podržava pristup Unije da moramo da nastavimo da radimo zajedno u okviru sistema UN, u borbi protiv pandemije i njenih posledica, istovremeno postavljajući temelje inkluzivnog, zelenog i održivog oporavka, u skladu sa ciljevima održivog razvoja”, naglasio je Vučić.

On je dodao i da usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, predstavlja ključne korake u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice – globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i efektima klimatskih promena.

“Razarajuće ekonomske posledice globalne recesije, moramo otkloniti mobilizacijom veće, brže i fleksibilnije podrške putem međunarodnih finansijskih institucija”, podvukao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija posebnu pažnju posvećuje ciljevima vezanim za iskorenjivanje siromaštva, održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, izgradnju infrastrukture i industrijalizaciju, obezbeđenje zdravog života u svim starosnim dobima, besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje za sve, uz poseban fokus na rodnu ravnopravnost.

“Sa ponosom ističem da je narod Srbije glasao za parlament u kome su oba pola pođednako zastupljena. Taj i takav, moderan srpski parlament, podržao je po drugi put Vladu na čijem je čelu žena”, rekao je Vučić.

On je dodao da je efikasan i produktivan multilateralizam neophodan, ali i ostvariv ukoliko se demonstrira spremnost za zajednički angažman u duhu dijaloga, saradnje i kompromisa.

“Intenzivno smo sarađivali sa državama celog sveta, kao i našeg regiona po pitanju upućivanja humanitarne i medicinske pomoći, ali i redovnog snabdevanja robom tokom pandemije kovida 19”, podsetio je Vučić.

Predsednik je istakao da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv ove zarazne bolesti, koja je prouzrokovala tektonske poremećaje širom sveta, da je dobijala pomoć iz prijateljskih zemalja kada nam je bila najpotrebnija, te im se još jednom zahvalio na tome.

Istovremeno, Srbija je pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama i nastaviće da pomaže onima kojima je to najpotrebnije u ovim teškim vremenima, poručio je Vučcih.

“Nadam se da smo se tokom ove pandemije podsetili koliko je važan svaki ljudski život, i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se sprečilo da se izgubi još života i da bi se sprečila ljudska patnja“, naglasio je on.

U tom kontekstu istakao je da se Srbija pridružuje pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre.

Vučić je naglasio da Srbija kroz celo svoje trajanje, iznad svega ceni slobodu, jednakost i mir i da nijedan od ovih njenih tradicionalnih kriterijuma nije moguć bez jakih UN i striktnog poštovanja osnivačke Povelje.

“Prošlost ne možemo da menjamo, ali sa ovog mesta možemo u velikoj meri da utičemo na kvalitetniju budućnost planete i čovečanstva”, zaključio je predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana