Samit Otvorenog Balkana premešten iz Tirane u Elbasan TStudio B, Tanjug

Objavljeno: 20.12.2021. 08:30 Izmenjeno: 21.12.2021. 10:47

Zbog divljanja albanskih ekstremista, početni deo samita Otvoreni Balkan, umesto u Tirani, biće održan u Elbasanu. Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, koja je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela, poručio predsednik Vučić posle sastanka sa Ramom i Zaevom.

Ispred Vlade Albanije u Tirani održan je protest zbog inicijative Otvoreni Balkan, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše. Albanski ekstremisti zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do zgrade vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan mladić pao je s bandere pokušavajući da obori zastavu.

Ekstremisti nose transparente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, predsednika Vučića, Rame, Soroša… Beriša je pre nekoliko dana preko društvenih mreža pozvao Albance da dođu na protest, a mediji su ovih dana prenosili da će doći i Albanci sa Kosova i Metohije, ali i iz Preševske doline.

Albanski premijer Edi Rama odlučio je da početni deo samita Otvorenog Balkana sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premesti iz Tirane u Elbasan. Odluka je, kako su preneli albanski mediji, doneta nakon što je Demokratska stranka najavila proteste u Tirani.

Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera održati zajedničku konferenciju za novinare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana