Vučiću u Subotici, na svečanoj sednici povodom Dana grada, uručeno Priznanje tanjug

Objavljeno: 01.09.2023. 13:08 Izmenjeno: 06.09.2023. 11:21

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stigao je u Suboticu, gde prisustvuje svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana Subotice. Predsedniku će u okviru svečanosti biti uručena povelja počasnog građanina. Vučić je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih. Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad. Povodom proslave Dana grada, 1. […]

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stigao je u Suboticu, gde prisustvuje svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana Subotice. Predsedniku će u okviru svečanosti biti uručena povelja počasnog građanina. Vučić je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih. Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad. Povodom proslave Dana grada, 1. septembra, danas se na svečanoj sednici Skupštine grada uručuju gradska priznanja „Počasni građanin“ i „Pro Urbe“. Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada, koji joj je doneo veću autonomiju i privilegije i tada počinje da privlači preduzetnike: seljake, zanatlije i trgovce iz okruženja i srednje Evrope,navodi se na sajtu turističke organizacije ovog grada. U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija. Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad. Nakon Prvog svetskog rata, Vojvodina se prisajedinjuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine), a 1929. godine Subotica postaje deo nove države Kraljevine Jugoslavije- od tada Subotica nije menjala ime, ali nazive države jeste – čak pet puta. Povodom Dana grada Subotice priređen je bogat kulturno-umetnički program na Trgu slobode i koncerti popularnih izvođača, najavili su ranije organizatori. Za subotu, 2. septembra u jutarnjim časovima planiran je tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada subotičkom porodilištu, kada se daruju sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke. . Tokom cele nedelje uoči i nakon Dana grada predviđen je bogat kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi, kao i uvek u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, Organizator proslave Dana grada je Turistička organizacija Subotice (TOS) koja je za nju izdvojila blizu 9 miliona dinara.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izjavio je da je taj grad dodelio najveće priznanje, povelju počasnog građanina Subotice, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog istaknutih doprinosa na razvoju prosperiteta i bolje budućnosti grada. Bakić je, na svečanoj sednici Skupštine grada, kojoj prisustvjuje i Vučić, rekao da oseća poseban ponos jer je deo tima na čijem se čelu se nalazi predsednik Srbije koji, kako je istakao, diže Srbiju i koji joj je vratio dostojanstvo, nacionalni ponos i ugled u svetu. „Danas najveće priznanje grada Subotice, zvanje počasnog građanina, dodeljujemo jednom predsedniku Srbije, i to kakvom. Po mom ličnom uverenju koje dele većina u Srbiji jednom od najboljih i najmudrijih koje je imala Srbija u svojoj istoriji. I hvala dragom Bogu, a nadam se, imaće ga još dugo“, rekao je Bakić. Dodao je da odluka većine u Skupštini grada Subotice, da se priznanje dodeli Aleksandru Vučiću poklapa se i sa većinom građana Subotice. „To je znak poštovanja pažnje i zahvalnosti za veliki trud i doprinos u razvoju prosperitetu i boljoj budućnosti Subotice i nas kojih živimo u njemu“, naveo je Bakić. Bakić je istakao da je u prethodnom periodu urađeno mnogo i da je u Suboticu investirano više nego ikada u istoriji, pre svega zahvajujući politici koju vodi predsednik Vučić, ali i Vladi. „Poštovani predsedniče naše voljene Srbije, čestitam od srca na dobijenom najvećem priznanju Grada Subotice – zvanjem počasnog građanina Subotice“, istakao je Bakić i poželeo Vučiću dobro zdravlje kako bi Srbiju nastavio da vodi putem stabilnosti, mira i ekonomskog napretka. Predsednik Skupštine Grada Subotice Balinta Pastor je istakao da je septembar važan mesec u istoriji grada, a da se ovog 1. septembra proslavlja 240 godine otkako je Subotica dobila status slobodnog grada. Istakao je da su septembarskim savezničkim bombardovanjem uništeni objekti u Subotici, ali da je najveći gubitak bila smrt stotina građana Subotice. „Cenu pobede nove ideologije platili su građani hrvatske, srpske, mađarske i bunjevačke, nemačke i jevrejske nacionalnosti koji su streljani 1944-45. bez suđenja. Prvi predsednik Vlade Srbije koji je doneo cvet na parcelu 44 kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, i imao hrabrosti da oda poštu stradalima, a čije ime stoji na rešenju koje je Vlada donela na predlog SVM-a,o okidanju odluke iz 1945. kojim su Mađari po principu kolektivne odgovornosti bili proglašeni ratnim zločincima, bio je predsednik tadašnje Vlade Aleksandar Vučić“, naveo je Pastor. Dodao je da je taj čin bio jedan od prvih koraka u izgradnji srpsko-mađarskog poverenja i prijateljstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana