Vučić na sastanku balkanske četvorke u Solunu Tanjug,Studio B

Objavljeno: 04.07.2018. 18:30 Izmenjeno: 05.07.2018. 12:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nakon sastanka „balkanske četvorke“ u Solunu, da ove četiri zemlje, u uslovima kada se u Evropi često čuju oprečna mišljenja, upravo treba da deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na poluostrvu zbog bolje budućnosti sve četiri države Balkana.

Vučić je nakon sednice Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, kazao da je zadovoljan ovim susretom, jer Srbija dobija podršku na svom evropskom putu od balkanskih prijatelja i da će zajedno raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima

Razgovori u Solunu nastavljeni na radnoj večeri

Premijer Grčke Aleksis Cipras priredio je večeras u Solunu radnu večeru za učesnike kvadrilateralnog sastanka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijere Bugarske i Rumunije Bojka Borisova i Vjorike Danćile.

Za stolom do Ciprasa sedi srpski predsednik, a preko puta njih sede premijeri Bugarske i Rumunije.

Nakon radne večcere predviđeno je zajedničko obraćanje medijima.

Kvadrilaterala, čiji je domaćin premijer Grčke Aleksis Cipras, posvećena je najvećim delom infrastrukturnim projektima u cilju međusobnog povezivanja četiri zemlje i celog regiona.

Predsednika Vučića i ostale visoke goste u Solunu dočekao je grčki premijer Cipras, uz veliko interesovanje novinara.

Danćila: Podrška Srbiji na putu ka EU

Premijerka Rumunije Vjorika Danćila istakla je danas u Solunu da Zapadni Balkan igra značajnu ulogu u Evropi, kao i da Srbija ima punu podršku Rumunije na putu ka EU.

Podsetila je da će Rumunija od 1. januara 2019. godine preuzeti predsedavanje Evropskom unijom i da su, u tom kontekstu, razgovarali i o daljoj podršci evrointegracijama Srbije i celog regiona.

Cipras: Za evropski Balkan i Srbiju u EU

Premijer Grčke Aleksis Cipras, domaćin sastanka zapadnobalkanske četvorke, poručio je večeras da region Zapadnog Balkana ima pred sobom novu, dinamičnu perspektivu , ali da je potrebno imati i viziju i veru u regionu i činiti i hrabre korake, ponekad i „protiv struje“.

„Samo takvim koracima možemo da postavimo odnose za evropski Balkan, demokratski Balkan, koji neće biti ugrožen nacionalizmima, fobijama, okrenutošću samima sebi, već će biti stabilno orijentisan ka zajedničkoj saradnji“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare u Solunu.

 

Borisov: Ekonomsko povezivanje regiona, Srbiji podrška ka EU

Bugarski premijer Bojko Borisov kaže da je današnji razgovor „balkanske četvorke“ bio ozbiljan i važan, da nisu želeli da pruže samo političke poruke, već da su razgovarali o svim načinima i sistemima ekonomskog povezivanja, a da, kad je reč o Srbiji, uvek podržavaju njeno članstvo u EU, kao i napore da „reši emocionalno pitanje s Kosovom“.

„To je pitanje važno rešiti, a mi smo tu da pomognemo na putu ka članstvu u EU. Prema Srbiji se uvek ponašamo kao da je već članica EU, jer to su naši prijatelji i susedi i predsednik Srbije danas ni na jedan način nije osetio da mi nemamo takav odnos“, rekao je Borisov na pres konferenciji nakon sastanka s predsednikom Srbije i premijerima Grčke i Rumunije.

 

 

Kosovo jeste „sve i svja“ 119,5 od 120 minuta svakog razgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas pred sednicu Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije u Solunu, da je veoma važno da Srbija prati, učestvuje i zauzima aktivnu poziciju u Evropi gde je sve više raznorodnih činilaca, ukazujući i na drugačiji odnos prema SAD, promenljivom odnosu prema Rusiji, kao i prema istočnim partnerima.

„Mnogo toga se menja i moramo da to pratimo i aktivno zauzimamo poziciju“, naglasio je Vučić rekavši, vezano za današnju kvadrilateralu, da su u savremenom svetu česti razgovori odradz dinamizma u odnosima i neophodnosti da se prepreke i problemi savladavaju što je brže mogcuhe.On je istakao da ga raduje što po četvrti put može u ovom formatu da se sastane sa susedima, ali i Grčkom, nama prijateljskim zemljama…

 

Vučić: Nismo ničiji ni patuljak, ni patrljak

 

Nisu ni Amerinkanci, Evropljani, ni Rusi ni bilo ko, ti koji će da vode politiku Srbije, već politiku vode građani Srbije, poručio je danas u Solunu predsednik Aleksandar Vučić.

On je tim rečima prokomentarisao ocene dopisnika Komersanta Genadija Sisojeva da ni Zapad ni Rusija nisu zadovoljni kako je primljen predsednik Ukrajine Petro Porošenko u Srbiji…

 

Sastanak „balkanske četvorke“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u sredu, 4. jula, u radu Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, u Solunu.

Biće to 4. po redu sastanak „balkanske četvorke“.

Prema nezvaničnim informacijama, tema razgovora predsednika Vučića, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, premijera Bugarske Bojka Borisova i rumunske premijerke Vjorike Danćile biće najvećim delom posvećen infrastrukturnim projektima u cilju međusobnog povezivanja četiri zemlje i celog regiona.

Prethodni sastanak „četvorke“ održan je u Bukureštu, krajem aprila, kada je predsednik Vučić zahvalio Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu, i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.

Vučić je tada najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, a bila bi angažovana na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit Kina + 16, koji će se održati 7. jula u Bugarskoj.

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje, kako je tada predočeno, jeste i uvećanje robne razmene naše zemlje sa partnerima iz „četvorke“, što je praćeno rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.

Ključno je ipak da su ostale članice „četvorke“ – zemlje članice EU, te je Srbiji utoliko značajnije partnerstvo u okviru ove regionalne inicijative.

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o autoputu Temišvar – Beograd, autoputu ka Buvgarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimtrovgrad – bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu. . . i rešiti neke probleme kao što je onaj na Đerdapu.

To će svakako biti teme i predstojećeg solunskog sastanka.

Prethodni sastanak u istom formatu održan je početkom decembra 2017. u Beogradu, a prvi – oktobra prošle godine, u Varni, na kojem je pokrenuta ideja o oživljavanju zaključaka samita u Solunu 2003, kada je inače usledio talas proširenja EU.

Tada je i dogovoreno da se u maju ove godine održi samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, te najavljeno da će predsedavanja EU Bugarske u prvoj polovini 2018. i Rumunije 2019. biti „zajedničko balkansko“ predsedavanje Uniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana