Vučić: U slučaju K.K. nadležne državne institucije uradile svoj posao tanjug

Objavljeno: 03.05.2023. 18:59 Izmenjeno: 07.05.2023. 09:31

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su državne institucije u slučaju K.K. koji je danas u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio osmoro dece i službenika obezbeđenja, reagovale na vreme i uradile svoj posao. „Bezbroj detalja smo saznali. Pronađeno je 57 čaura i šest metaka. Četiri okvira od 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su državne institucije u slučaju K.K. koji je danas u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio osmoro dece i službenika obezbeđenja, reagovale na vreme i uradile svoj posao. „Bezbroj detalja smo saznali. Pronađeno je 57 čaura i šest metaka. Četiri okvira od 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne streljane. Odlično je gađao u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji“, rekao je Vučić na konferenciji za medije. Dodao je da je 7.6.2021. godine, dostavljen formular za registraciju sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje u okviru zdravstvene ustanove Univerzitetske dečje klinike Tiršova sa prijavom sumnje za zlostavljanje i zanemarivanje dece, u kome stoji da je maloletni K.K. u školi glume zadobio udarac laktom u donju usnu i gde je bila prisutna pri pregledu manja vatrokontuzna rana. „Dodali su da maloletni K. nije gubio svest niti povraćao i da je u vezi sa tim obaveštena policija i analiza kompletna urađena. Maloletni K. je u razgovoru sa stručnom službom pokazao samostalnost u iznošenju svog mišljenja dovoljno zrelu za svoje godine“, rekao je Vučić citirajući izveštaj analize. Naglasio je da u analizi stoji da je K.K. pokazao visok nivo aspiracije, da je pokazao da ima razvijene radne navike, da voli da uči i saznaje i istražuje nešto novo. „Motivisan je za usvajanje novih znanja. Zanima ga astrofizika, fizika, robotika, biologija. Ima pozitivan odnos prema sopstvenoj budućnosti. Sebe vidi kao budućeg astrofizičara. Svoju aspiraciju planira da ostvari kroz pozitivne životne orijentacije. Učio je karate u klubu sa pet godina“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u slučaju tragedije koja se  dogodila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru vidi dva problema. „Jedan je odnos u porodici, šta radi dete u streljani i kako je bilo moguće da on puca u streljani. Drugo – problem je da po shemi koju je nacrtao dečak vidite da je on igrao neku vrstu igrica. U tim igricama oni imaju više života. Vi vidite da kod njega nema kajanja, vidite da on ne razume šta je učinio, jer misli da je za deo njih na društvenim mrežama postao heroj od dečaka, zato što je ovim bio bolji od ostalih. On je zadovoljan jer je za neke postao heroj“, rekao je Vučić. On je kazao da ubijenu decu ništa ne može da vrati, ali da će izneti nekoliko predloga za novu nacionalnu strategiju. „Mi decu da vratimo ne možemo, ali možemo da pokušamo i da nikad nećemo znati jesmo li uspeli u tome ili ne, bar neku novu nacionalnu strategiju da rešimo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, da je potrebno da društvo promeni vrednosti i svoj način ponašanja. „To je pitanje za celo naše društvo. To je pitanje našeg opstanka. To je pitanje za celu naciju. Hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedinjeni u tome da pokušamo da promenimo sebe i priznamo sopstvene greške“, rekao je Vučić. Govoreći o odgovornosti televizija i medija, istakao je da ta deca ne gledaju televiziju. „Niko od njih ne gleda televiziju. Oni su na internetu po ceo dan. Nemojte da se pravite naivni. Nemojte svi da žmurimo i da se pravimo naivni i da gledamo kako da iskoristimo za sebe, čak i tragedije“, poručio je Vučić. On je naveo da je 13-godišnji dečak koji je jutros pucao tražio od svojih roditelja i škole da bude premešten iz jednog u drugi razred. „Bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj u drugo odeljenje gde je imao trojicu drugara. Dobro se snašao. Roditelji su mu bili zadovoljni“, rekao je Vučić i dodao da je K. K. naveo da su roditelji od njega samo tražili bolje rezultate. U svom iskazu, kaže predsednik, dečak je naveo da je slabije rezultate počeo da pokazuje kada se zaljubio, međutim i u novom odeljenju, niko nije hteo da ga prihvati. „Onda je on, po sopstvenom priznanju, odlučio da počini monstruozni čin. To je pripremao. On je čekao dan i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani sa ocem, gađao je kružnu metu. Po sopstvenom priznanju, to mu se dopalo i bio je dobar strelac“, rekao je Vučić. Govoreći o navodima da je K. K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, predsednik je naveo da je dečak jedanput dobio ćušku u školi glume, te da je bio izuzetno ambiciozan, kao i njegovi roditelji. „Onda se pitate, kako da vaspitavate decu? Šta da uradite? Svakom roditelju je danas palo na pamet koliko je puta pogrešio, terajući dete da uči više“, rekao je on. Vučić je istako da je „ovo sve suprotno od klišea na koje smo navikli“. „Niti je reč o nekome ko se borio za svoje roditelje i njihov status, niti o nekome ko nema da jede i pije. Imali su i imaju u izobilju“, rekao je predsednik. Istakao je da u Beogradu postoje 331 škola i 142 policajca, te da će predložiti povećanje broja policajaca, ali da je nemoguće da svaka škola dobije policajca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je “nemoguće da niko ne odgovara “ u vezi sa pucnjavom u OŠ “Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, i da to neće “proći tek tako“. “Postoji tu krivično delo izazivanja opštte opasnosti, ali ne bih ja o tome, to je za MUP. Ali pošto mi Srbi uvek tražimo krivca i krv, ne preispitujući sebe gde smo to svi pogrešili, i šta kod sebe treba da menjamo, pa nas to nekako dovodi do pogrešnih zaključaka“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je dodao da je zbog toga predložio 10 mera, i da će biti dobro “ako i pet bude usvojeno“. Istakao je da bi bilo drugačije da je zločin počinio neko ko “ima 50 ili više godina, jer bi onda moglo da se kaže da je mnogo gledao rijalitije“, ali da je ovde reč o detetu. “Deca ne gledaju televiziju. To njih ne interesuje, to je uređaj koji je za njih ukras za kuću. Nama su najpopularnije grupe koje pričaju o ubistvima i glupostima. Kad kažem nama, nije to samo kod nas, toga imate svake nedelje u drugim zemljama, SAD, Rusiji, Novom Zelandu, i drugim zemljama“, rekao je Vučić. On je naveo da “smo postali deo globalnog sveta“, i to “ne samo u dobrim, već i u najgorim stvarima“, pa da zato “treba da se preispitamo šta i kako“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je  jedan od najtežih dana u modernoj istoriji zemlje. On je na konferenciji za novinare izrazio saučešće porodicama, roditeljima, braćama i sestrama, dekama i bakama ubijene dece, kao i deci i porodici ubijenog radnika obezbeđenja. „Srbija je u tugi ujedinjena i ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tugi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano i da kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje“, rekao je Vučić. On je dodao da niko nije žurio sa izjavama. „Želeli smo da sagledamo gde je sistem pogrešio, gde leži odgovornost svakog od nas, jer decu ne možemo da vratimo roditeljima“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, da je potrebno da društvo promeni vrednosti i svoj način ponašanja. „To je pitanje za celo naše društvo. To je pitanje našeg opstanka. To je pitanje za celu naciju. Hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedinjeni u tome da pokušamo da promenimo sebe i priznamo sopstvene greške“, rekao je Vučić. Govoreći o odgovornosti televizija i medija, istakao je da ta deca ne gledaju televiziju. „Niko od njih ne gleda televiziju. Oni su na internetu po ceo dan. Nemojte da se pravite naivni. Nemojte svi da žmurimo i da se pravimo naivni i da gledamo kako da iskoristimo za sebe, čak i tragedije“, poručio je Vučić. On je naveo da je 13-godišnji dečak koji je jutros pucao tražio od svojih roditelja i škole da bude premešten iz jednog u drugi razred. „Bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj u drugo odeljenje gde je imao trojicu drugara. Dobro se snašao. Roditelji su mu bili zadovoljni“, rekao je Vučić i dodao da je K. K. naveo da su roditelji od njega samo tražili bolje rezultate. U svom iskazu, kaže predsednik, dečak je naveo da je slabije rezultate počeo da pokazuje kada se zaljubio, međutim i u novom odeljenju, niko nije hteo da ga prihvati. „Onda je on, po sopstvenom priznanju, odlučio da počini monstruozni čin. To je pripremao. On je čekao dan i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani sa ocem, gađao je kružnu metu. Po sopstvenom priznanju, to mu se dopalo i bio je dobar strelac“, rekao je Vučić. Govoreći o navodima da je K. K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, predsednik je naveo da je dečak jedanput dobio ćušku u školi glume, te da je bio izuzetno ambiciozan, kao i njegovi roditelji. „Onda se pitate, kako da vaspitavate decu? Šta da uradite? Svakom roditelju je danas palo na pamet koliko je puta pogrešio, terajući dete da uči više“, rekao je on. Vučić je istako da je „ovo sve suprotno od klišea na koje smo navikli“. „Niti je reč o nekome ko se borio za svoje roditelje i njihov status, niti o nekome ko nema da jede i pije. Imali su i imaju u izobilju“, rekao je predsednik. Istakao je da u Beogradu postoje 331 škola i 142 policajca, te da će predložiti povećanje broja policajaca, ali da je nemoguće da svaka škola dobije policajca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da se dečak koji je  pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar trenutno nalazi na posebnom mestu i da će biti smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. “Njegov otac je uhapšen, kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole. Privedena je i majka“, rekao je Vučić. On je dodao da dečak potiče iz ugledne i imućne porodice, kao i da mu je otac profesor i lekar. „Pošto sam slušao i čitao razne priče kako se deca bore za opstanak, kao i roditelji, ovde je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći, kao i najveći broj roditelja iz škole. Nemaju manja primanja od 300.000 dinara. U svakom smislu uzorni, krem de la krem, uzoran lekar i profesor, otac i majka“, rekao je Vučić. Vučić je je ocenio da se ovaj “stravičan zločin“ dogodio u “jednoj od tri najbolje škole u zemlji“. Dodao je da je policija pre zločina “obavila svoj posao“, i da su i policajci bili na licu mesta jutros pre početka časova, kao i da je policajka koja je bila u školi svoj posao obavila “ne rutinski, već profesionalno“. Vučić je istakao da je ubijeni član obezbeđenja “bio prijatelj“ sa dečakom koji je pucao. “Razmenjivao je poruke sa dečakom družili su se. On je bio dobri duh ove škole, čuvao je i brinuo o deci“, rekao je Vučić. Naveo je da je dečak u svojoj izjavi priznao da je “sve isplanirao“, ali da to “ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju decu“. Vučić je istakao da je “tragedija dovoljno velika“, i da “ne treba da izmišljamo“ detalje. “Nikad dečak nije pretio da će baciti bombu. On je mislio da baci molotovljev koktel kako bi sprečio ulaz u školu drugih, ali se uplašio pa je od toga odustao“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana