Zahvalnost Rusiji na podršci prvenstveno oko KiM Tanjug

Objavljeno: 12.06.2018. 11:34 Izmenjeno: 13.06.2018. 11:59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i građanima te zemlje povodom nacionalnog praznika Ruske federacije i izrazio zahvalnost Moskvi na podršci u pitanjima od suštinskog i nacionalnog interesa Srbije, prvenstveno po pitanju Kosova i Metohije.

foto Tanjug

„Upućujem srdačne čestitke i najbolje želje za vaš dalji napredka i blagostanje vaše zemlje“, rekao je Vučić, koji je povodom Dana Rusije posetio Ambasadu Ruske Federacije u Beogradu.

Istakao je da je ovaj dan važan i za sve one kojima je Rusija prijatelj, koji poštuju viševekovnu istoriju ruske državnosti, večne vrednosti partiotizma i zalaganje naroda za slobodu i nezavisnost, kao i bogato duhovno i kulturno nasleđe ruskog naroda.

Vučić je kazao da ga kao iskrenog prijatelja veoma raduje činjenica da Rusija kao snažna i nezavisna država, sa Putinom kao predsednikom i na osnovu njegove vizije i jasne političke misli, postiže velike uspehe.

„Novi majsku Ukaz je još jedna potvrda da se svojim dugogodišnjim posvećenim radom zauvek zadužili savremenu rusku državu i doprineli jačanju političke stabilnosti, jedinstvu ciljeva i konsolidaciji društva“, objasnio je on.

Vučić je naznačio da mu čvrst međusobni odnos koji su on i Putin izgradili na uzajamnom poštovanju, razumevanju i poverenju pruža uverenje da i dalje može da očekuje Putinovu svesvrdnu pomoć jačanju veza dve zemlje i ostarivanje zajedničkih projekata, čemu će Srbija, podvukao je, kao pouzdan partner i iskren prijatelj dati pun doprinos.

On je izrazio veliku zahavanost na podršci Rusije u pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Sbriju, prvenstveno po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik je istakao da ruski i srpski narod veže istorisjko prijateljstvo, a da uzajamno razumevanje između dva naroda može da posluži kao dobar primer mnogim narodima u svetu.

„Zato bratskom ruskom narodu još jednom čestitam nacionalni praznik i želju za dobro zdravlje, sreću u ličnom životu, a vama dragi Vladimire puno uspeha u vašem odgovornom poslu u korist Rusije i izražavam nadu da ćete nam ponovo ukazati čast i uskoro posetiti Srbiju“, zaključio je Vučić čitajući na ruskom pismo čestitku ruskom predsedniku.

Vučić je čestitku upućenu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu predao ambasadoru Ruske federacije u Beogradu Aleksandru Čepurinu.

Rusija svoj Dan obeležava 12. juna, jer je tog dana 1990. godine doneta Deklaracija o državnom suvereniteta Rusije, a na taj datum su, godinu dana kasnije, održani i izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin, koji je datum i proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvaničan naziv, Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine.

U Ambasadi Rusije tim povodom popodne je prijem, a predsednik Vučić kasnije danas putuje u Tursku, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Errdoana.

Ako naši uđu u polufinale, idem u Rusiju na SP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne planira da ide na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, osim ukoliko Srbija ne uđe u olufinale.

Vučić je to rekao prilikom posete Ambasadi Rusije povodom nacionalnog praznika te zemlje i uputio čestitku ruskom predsedniku i građanima, a kako je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, koje počinje za dva dana, njegov domaćin, ambasador Aleksandar Čepurin poklonio mu je plišanu maskotu predstojećeg prvensta i privezak u obliku pehara koji pripada osvajačima.

Zahvalivši na poklonu, Vučić je rekao da je to „za uspeh ruskog domaćinsta, da im sve ide kako žele i za veliki uspeh srpskih fudbalera“.

„Naravno, Rusiji želim uspeh, a Srbiju želim u polufinalu“, rekao je Vučić i dodao da je za Rusiju najvažnije da bude dobar domaćin.

Kada mu je ambasador pružio privezak u obliku pobedničkog pehara, Vučić je prokomentarisao: „Za svaki slučaj da ja to ponesem… Iako se meni svi smeju u Srbiji kad govorim o nagradama, nisu prvi put naši sportosti tako nesto dobro uradili“.

Upitan da li će ići na prvenstvo, rekao je da nije planirao, osim u slučaju da reprezentacija Srbije uđe u polufinale.

„Nisam planirao. Ako naši dođu do polufinala, onda idem na Svetsko prvenstvo“, rekao je predsednik Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana