Vučić: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata Studio B, Tanjug

Objavljeno: 16.10.2020. 08:17 Izmenjeno: 17.10.2020. 12:41

Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata, izjavio je na svečanosti povodom otvaranja kuće bana Jelačića u Novom Sadu predsednik Vučić i naglasio da je želja Srbije da pokaže da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje.

foto Jaroslav Pap

Predsednik Srbije kaže da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni:“Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih…teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav“, ukazao je on.

Vučić je rekao da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti:“Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.
„Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bi mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti”, poručio je Vučić.

Kazao je da, što se tiče odnosa, teško da bi bilo ko verovao kada bi govorio o „velikoj ljubavi“ između Srba i Hrvata, ali je, ističe, važno da dobro razumemo da jedni bez drugih teško da ćemo da opstanemo.

„Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrenemo jedni drugima, radimo zajedno da će rezultati biti ubedljivo bolji”, naglasio je Vučić.

Rekao je da je za Srbiju važno da je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podrška Društvu “Jelačić” iz Petrovaradina, obnova Doma kulture u Tavankutu, most u Monošturu.

„Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost“, dodao je on.

Rekao je da će u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret I u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem, pokušati da pronadne dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili bilo kog drugog dela moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine, obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

Vučić je kazao da će država, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV I hrvatske zajednice.

„Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u nasosj moći, I doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda”, poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Vučića, prilikom susreta sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.Adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća sledeće godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.Rođen je na današnji dan 1801. godine, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obeležava kao nacionalni praznik.

Da se približavamo,a ne tražimo razlog za udaljavanje

Predsednik Vučić rekao je večeras da ne želi da govori o tome kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj, jer o tome stalno priča, te da je dobro da se približavamo, a ne da tražimo bilo koji razlog da se udaljavamo, jer toga ima previše. Vučić je tako odgovorio na pitanje kako bi ocenio položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i brigu koju hrvatske vlasti pokazuju prema brojnim problemima srpske zajednice, a najdrastičniji je da ima sela gde nema ni struje, i da li večerašnji događaj otvaranja kuće „Bana Jelačića“ u Novom Sadu može da utiče da se nešto uradi za Srbe u Hrvatskoj.

On je rekao da je sa šefom hrvatske diplomatije razgovarao i o položaju Srba u Hrvatskoj i o položaju Hrvata u Srbiji.„Naravno da govorimo o tome, i o tome govorimo stalno. Šef hrvatske diplomatije je naš gost večeras, a i mi njihovi gosti u ovoj kući na Petrovaradinu. Ne želim da se to pretvori u prebacivanje jedno drugom i da bude kao da je “namešteno“ pitanje da bih govorio o tome kako je teško Srbima u Hrvatskoj”, naglasio je on.

Radman:Otvoreno novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Srbije

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za medije u Novom Sadu da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao veoma dobar i sadržajan razgovor o unapređenju saradnje dve zemlje i ocenio da je večeras otvoreno novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Srbije.

„Sa tim porukama se vraćam u Zagreb“, naglasio je Grlić Radman na pres konferenciji sa predsednikom Srbije i istakao da ne treba gledati u prošlost, već u budućnost.

Dijalog mora postojati, istakao je on i dodao da se slaže sa presednikom Vučićem da odnosi dve zemlje nisu bili sjajni, ali da se mogu unaprediti, kao i da je dogovoreno da se reše sva otvorena pitanja kroz rad komsija.

Radman navodi da je Vučić pokazao spremnost po pitanju rešavanja položaja Hrvata u Srbiji, kao i zastupanja Hrvata u skupštini i „sporazumima koji se moraju videti“ i isto tako zastupanja Hrvata u lokalnim skupstinama i pokrajinskom parlamentu, kao sto je Hrvatska uredila za Srbe u Hrvatskoj.

„Takođe smo razgovarali i o narednoj dinamici naše saradnjee koja bi trebalo biti intenzivnija, kao i po pitanju angažmana 1.869 nestalih, koje zajedno potražuju dve zemlje“, istakao je on. To mora da se reši da bi porodice mogle da zapale sveće na grobu i da saznaju sudbinu nestalih.

Radman je naglasio da privredna saradnja ide odlično i da može da bude primer i za svaku drugu saradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana