Vučić u Parizu, dočekan uz državne počasti Tanjug,Beta

Objavljeno: 14.09.2016. 17:49 Izmenjeno: 15.09.2016. 09:49

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne u Pariz, gde ga je, uz najviše državne počasti, na trgu Le grand Cour de Invalides dočekao francuski državni sekretar za evropske poslove Arlem Dezir.Vučić: Srbija ponovo zemlja sa značajnom reputacijom

Nakon svečanog dočeka, premijer je obišao Napoleonov grob i položio venac na spomen ploču srpskim borcima, koji su se borili kao saveznici Francuske, u oba velika rata.

Vučić se kasnije danas sastaje sa predsednikom Senata Francuske Žerardom Laršerom.

Premijer boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj.

Srbija ponovo zemlja sa značajnom reputacijom

Divno je bilo biti Srbin danas posle podne u Parizu, nedaleko od Napoleonovog odra, u srcu francuske prestonice, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle svečanog dočeka koji mu je, uz državničke počasti, priredio francuski državni sekretar za evropska pitanja Arlem Dezir.

„Doček koji je teško videti, veličanstven i gotovo neverovatan, počast je koja je ukazana Srbiji, ne meni“, rekao je Vučić i dodao da to pokazuje da je Srbija ponovo poštovana, da je Srbija ponovo zemlja sa značajnom reputacijom i ugledom u svetu i u prijateljskoj Francuskoj.

Vučić je popodne počeo trodnevnu posetu Francuskoj, tokom koje će razgovarati i sa predsednikom i premijerom te države, a u izjavi novinarima kaže da će fokus biti na ekonomiji, investicijama, evropskom putu Srbije, rešavanju problema na Zapadnom Balkanu, migrantskoj krizi.

Kad je reč o ekonomiji, najvažnije teme biće infrastrukturni radovi i učešće u privatizaciji i koncesijama, javno-privatno partnerstvo sa pojedinim francuskim kompanijama u Srbiji, koje, kazao je, žele da uđu u Aerodrom Beograd, bez obzira o kakvom modelu je reč – privatizaciji ili koncesiji, te o izgradnji metroa i objekata u vezi sa zaštitom životne sredine.

Govoriće se o dolasku još većeg broja proizvodnih pogona i fabrika iz Francuske u Srbiju, kaže Vučić, dodajući da francuske kompanije u Srbiji već zapošljavaju 10.500 radnika, a da očekuje da taj broj bude neuporedivo veći.

„Imamo dobre primere, od Mišelina koji zapošljava gotovo 3.000 ljudi do mnogih drugih komapnija“, rekao je Vučić i dodao da je jedna francuska kompanija, koja je u zemljama u okruženju napravila odlične rezultate, zainteresovana za ulaganje u banjski turizam.

Kad je reč o IT sektoru, Vučić kaže da francuske kompanije rade u Rumuniji, a da Srbija može da ponudi jednako dobre, ako ne i bolje uslove, te dodaje da su važan potencijal i firme koje se bave poljoprivredom, kao i automobilska industrija.

Vučić kaže da će biti reči i o evropskom putu Srbije i rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i u Evropi, kao i o migrantskoj krizi i o zajedničkim rešenjima, o čemu će, dodao je biti reči i na sastanku u Beču koji će biti održan u septembru, a na kojem će učestovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je naveo da se politika i ekonomija ne mogu odvojiti i da je nemoguća uspešna politika bez čvrste i snažne ekonomije.

Ocenjujući da je Srbija daleko iza Francuske i drugih zemalja EU i da će nam biti potrebne godine i decenije da ih prestignemo, Vučić je rekao da će dovođenjem njihovih investitora, zapošljavanjem radnika, kao i „ulaskom u poslednji vagon tehnološke revolucije“, zemlja moći da bude uspešna.

Uz ocenu da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu, Vučić je rekao i da je zadovoljan što će Srbija imati najniži deficit na Zapadnom Balkanu, regionu koji ima veliki potencijal za rast.

„Ako budemo uspeli da privučemo i da uspostavimo tu vrstu pomirenja i sa Francuskom, kako smo uspeli sa nekim drugim značajnim zemljama EU, za nekoliko godina možemo da očekujemo da njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000, 30.000 i više građana, a onda dolazi vreme kad će i naše kompanije moći da ulažu u njihove zemlje“, rekao je Vučić.

 

Vučić u Francuskoj, susreti sa Olandom i Valsom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić počinje danas posetu Francuskoj, gde će razgovarati sa predsednikom i premijerom Fransoa Olandom i Manuelom Valsom, kao i s drugim visokim zvaničnicima.

Program posete izuzetno je ambiciozan i uključuje političke, evropske i ekonomske teme.

Proces evropskih integracija Srbije, jačanje saradnje dveju država u tom procesu, ali i na bilateralnom niovu, a posebno na ekonomskom planu, svakako će biti u centru pažnje.

U skladu s tim, premijera bi u poseti, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da prate ministri za averopske integracije, Jadranka Joksimović, privrede, Goran Knežević i unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Premijer Vučić sastaće se i sa predsednikom Senata Žerarom Laršerom, kao i sa predsednikom Skupštine Klodom Bartoloneom.

Vučić će razgovarati i sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Venzelom, a tom prilikom dve strane će potpisati sporazum o saradnji.

Premijer će razgovarati sa predsednikom Paris Metropole Patrikom Olieom.

Govoriće na konferenciji u poslovnoj asocijaciji „Biznis Frans“, a potom će se sastati sa predstavnicima velikih francuskih kompanija, koje imaju projekte u Srbiji, uključujući Suec Envajronment (Suez Environment), Vinči Aeroport, Veolia, Alstom, Dalkia, Šnider Elektrik i Erbas.

Premijer će radnu posetu završiti predavanjem na Univerzitetu Sienses Po. na temu „Stabilan Balkan kao uslov napretka Evrope“.

Posebnu pažnju obe strane pridaju poslovnom forumu u francuskoj poslovnoj asocijaciji, na kojem će, u prisustvu predstavnika velikih francuskih kompanija, biti predstavljeni privredni potencijali Srbije, a u Beogradu se očekuje se da će to biti prilika za povećanje francuskih investicija u Srbiji, kao i do zajedničke realizacije nekih od infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana