Vučić: U četvrtak, petak, idem u Brisel, verujem da će Beograd pronaći izlaz tanjug

Objavljeno: 22.10.2023. 11:40 Izmenjeno: 30.10.2023. 09:40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovor sa predstavnicima „velike petorke“ bio težak i da za nas tu nije bilo lakih tema, ali da ne može da priča o detaljima, jer je, kako kaže, takav dogovor. „Ali razumem se sve oko Kosova i Metohije, za nas je izuzetno teško. I sada nešto što […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovor sa predstavnicima „velike petorke“ bio težak i da za nas tu nije bilo lakih tema, ali da ne može da priča o detaljima, jer je, kako kaže, takav dogovor. „Ali razumem se sve oko Kosova i Metohije, za nas je izuzetno teško. I sada nešto što bih rekao građanima, pošto ljudi misle da je to samo zbog Banjske. To je taktički bilo užasno za nas, donelo katastrofalne trenutne i višenedeljne ili višemesečne posledice“, rekao je Vučić. Predsednik je podsetio da je, u strateškom smislu, njihov jedini cilj da na kraju Srbija prizna nezavisno Kosovo. „Tako da, jel bi bio razlog Banjska ili bi bio razlog neki drugi, može nešto u tom taktičkom smislu da promeni, ali suštinski ta politika odnosa prema Srbiji koja je prisutna uvek ima prednosti, jer 22 od 27 zemalja EU, najmoćnije zemlje, su priznale nezavisnost Kosova i Sjedinjene Američke Države pogotovo, onda vam je jasno kako stvari stoje. Tako da, za nas tu nema lakih stvari, ali se nadam da ćemo uspeti da, i verujem ako to mogu da kažem i da umirim ljude, uspeti da pronađemo neki izlaz i da Srbija nastavi da gura, i ne samo dobrim putem, već čineći velike uspehe u svojoj ekonomiji i izgradnji infrastrukture, poboljšanju zdravstvenih usluga za naše građane“, rekao je Vučić za Pink. Predsednik je najavio da će u četvrtak, petak, ići u Brisel gde će tema biti Kosovo i Metohija i naglasio da veruje da će Beograd uspeti da pronađe izlaz da Srbija nastavi da gura, da istovremeno sačuvamo srž naše nacionalne politike i naših nacionalnih interesa. Kaže i da građani ne treba da brinu. „To je naš posao mi ćemo se izboriti“, rekao je Vučić i dodao da može da se desi da će i predsedica vlade Ana Brnabić po povratku iz Njujorka, u to vreme biti u Briselu, ali različitim povodom. „Ja da nagrabusim oko Kosova, a ona nekim lepšim povodom“, rekao je predsednik i dodao da se razume da je sve oko KiM za nas teško. „Naše je da se borimo i izborićemo se, da li je to prijatno, nije“, rekao je on. Govoreći o sankcijama koje su pojedini predstavnici opozicije tražili da se uvedu predsedniku zbog događaja u Banjskoj, on je rekao da je to jedinstven slučaj u svetu da neko iz opozicije traži da budu uvedene sankcije protiv njihove zemlje. „Jer kada uvodite sankcije protiv predsednika jedne zemlje, onda naravno pravite lošu reputaciju za zemlju, da će to da se odrazi i na investicije i na sve druge. Oni se strašno sekiraju sad što sankcija nema. Jer ne zna šta će sa sobom. Ali to je toliko neodgovorno, toliko neozbiljno. Toliko, ako mi dozvolite, antidržavni pristup i antinarodni pristup“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kod opozicije u Srbiji postoji potreba da nemaju politiku, da je nikada nisu ni imali, a da im lažna politika koju vode služi za pridobijanje glasova, da naprave što je moguće širi front protiv Srpske napredne stranke (SNS) i njega lično. On je rekao da oni tako rade ne zato što mrze SNS, već zato što vide da je sada država bogatija i da bi imalo šta da se opljačka, pa bi mogli da žive lepo. “ Oni sada imaju računicu da ako SNS ima 44 odsto podrške, recimo, Socijalistička partija Srbije sa partnerima 10 odsto, 13 odsto objedinjena desnica bez Šešelja i Radulovića, a ostali, proevropski sektor 22 do 23 odsto, a imaće manje. To je uz manjinske stranke, čak i bez njih, pristojna većina za SNS. Plan im je, a to rade zajedno sa pritiscima stranih službi i dela inostranog nevladinog sektora koji žele promenu u Srbiji, da nas spuste na 37 odsto, da povećaju SPS na 13, 14 odsto, da daju ovima na 16 odsto, a oni ostanu na ovih 23 odsto i onda više većine nema“, rekao je on. Dodao je da međutim to neće moći da se desi, jer od 44 odsto onih koji daju podršku SNS-u, niko ili gotovo niko neće da pređe onima koji imaju oko 22 do 23 odsto, zbog velikih razlika i animoziteta prema liderima iz tog bloka. “ Zato će Šolakovi mediji voditi kampanju protiv SNS i to ne za građansko društvo i podršku samo evropskom sektoru, nego će na kraju da budu kao što je jednom rekao ruski ambasador za ovakvu ulogu desnice – korisni idioti“, rekao je Vučić. Dodao je da je to ceo plan, ne naročito pametan, ne ni glup, ali, kako je rekao, tu smo da se tome suprotstavimo i tu smo da se protiv toga borimo. “ Sve o čemu smo govorili od Prokopa do auto-puteva, moguće je samo kada imate vladu i predsednika koji rade zajedno. Kada vlada i predsednik ne rade zajedno, onda tu uspeha nema. Onda se to svodi na utuk na utuk, na dnevna saopštenja jednih protiv drugih, na mlaćenje prazne slame, na to da jedni optužujemo druge, a rezultata nikada i nigde“, rekao je Vučić. Govoreći o zahtevu dela opozicije da se, zbog događaja u Banjskoj, uvedu sankcije predsedniku, rekao je da su time poručili da zapravo smatraju da nije kriv Aljbin Kurti i Priština, već Srbija. „I da je sve tako, izvinite, što to radite protiv svoje zemlje, hoćete li da vidite nekoga iz Hamasa ko će da kaže da je bolnicu u Gazi bombardovao Hamas, da odgovara Hamas. Zašto to radite, zar toliko ne volite svoju zemlju, a toliko volite fotelju da ćete da uradite sve protiv svoje zemlje ne biste li onog koga drugačije ne možete da pobedite pokušali na takav način da pobedite“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana