Vučić: U četvrtak bez vanrednog stanja i policijskog časa – izbori 14. ili 21. juna Tanjug

Objavljeno: 03.05.2020. 22:14 Izmenjeno: 04.05.2020. 15:08

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da će se u sredu na skupštini naći predlog za ukidanje vanrednog stanja, što znači da bi u četvrtak Srbija mogla biti vraćena u redovno stanje. Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas i angažman vojske u civilne svrhe.

Dr Predrag Kon je dodao da ukidanje vanrednog stanja ne podrazumeva kraj primene vanrednih mera za zaštitu od korona virusa.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas i angažman vojske u civilne svrhe.

To ne znači proglašenje kraja epidemije, te i vanredne epidemiološke mere zaštite ostaju na snazi.

Vučić: Izbori 14. ili 21. juna

Izbori bi mogli da budu 14. ili 21. juna, rekao je  predsednik Vučić i dodao da će sutra o svemu u vezi izbora sutra razgovarati sa predstavnicima opozicije.

„Od njih zavisi, spreman sam da idem i na 14. juni“, objasnio je on.

Vučić je, u emisiji « Hit tvit“ kazao da su dva datuma ustavno moguća, a to su 14. Ili 21. jun.

Kon i Vučić: Nije bilo nikakvog sukoba struke i politike

Predsednik Aleksandar Vučić i član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon poručili su  da nije bilo nikakvog sukoba između struke i politike, pa ni po pitanju mera za prvomajske praznike.

Dr Kon je rekao da su neistinite spekulacije da je “struka popustila pred politikom”.

“Ne radi se ovde o tome da teramo inat jedni drugima, već radimo da najracionalnije rešavamo probleme. Nikakav sukob nije bio, već razmena mišljenja i došlo se do kompromisa, najracionalnije koji je zadovoljio sve koji u tome učestvuju”, rekao je Kon za TV Pink.

On je istakao da je prof. Nestorović bio za ublažavanje mera, u odnosu na prvo usvojene da zabrana kretanja važi od četvrtka do ponedeljka, dok je epidemiološki deo imao čvrst stav da je to potrebno.

“Našlo se rešenje, u petak je bila zabrana, za vikend od 18h, s tim što je i kiša znatno uticala i nadam se da neće biti negativnih posledica što je to bilo dozvoljeno”, rekao je Kon.

Vučić je takođe rekao da su struka i politika sve vreme razgovarali i da nikakvog sukoba nije bilo.

“Mi smo uradili i predložili ono što je bilo negde između svih lekara, onog što su govorili i trudili se da između njihovih mišljenja pronađemo rešenja”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan dr Konu, koji, kaže, razume šta je država i zna da država mora nekada da donese i odluke koje ljudima ne moraju da se dopadnu.

“Svi su to razumeli i mi smo mere doneli u skladu s onim što je struka rekla”, rekao je Vučić.

Naveo je da razume potrebu da neko pravi sukob gde ga nema i da kaže da su “groznu političari hteli nešto suprotno struci”.

Taj galimatijas, kaže, traje od početka.

“Nikakav problem nismo imali. Da ja znam bilo šta bolje od njih, rekao bih, ali pošto ne znam, mi smo slušali struku”, podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je posao države bio da obezbedi zaštitnu opremu, respiraotore, da nema nestašica, da vraća građane. da službe u zemlji funkcionišu.

“Mislim da smo to na najbolji način uradili i to je bio posao države” rekao je Vučić.

Ponosan je, kaže, i na dr Kona i na sve stručnjake iz Kriznog štaba, na ljude koji, ističe, nisu dobili nikakav novac, već su sve što su uradili, uradili iz ljubavi prema zemlji.

Na konstataciju da je bilo navoda da “dr Kon sve radi, jer je dobio viši čin“, Vučić je uzvratio pitanjem: “Da li se vi to šalite?”.

Predsednik je ponovio i da je ponosan na sve lekare, medicinske sestre, čicstačice u bolnicama…

Kon: I posle ukidanja vanrednog stanja, ostaju vanredne mere

Ukidanje vanrednog stanja znači ukidanje policijskog časa, zabrane kretanja, kao i posebnog angažmana vojske, ali na snazi ostaju vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, izjavio je večeras epidemiolog Predrag Kon.

Nakon što je u emisiji televizije Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi vanredno stanje trebalo da bude ukinuto do četvrtka, 7. maja, Kon je objasnio da će po njegovom ukidanju ostati na snazi epidemija od posebnog značaja, koja je u martu proglašena u Srbiji, kao i pandemija koja je proglašena na globalnom nivou.

Kon navodi da je, ako se aktivnost virusa bude spuštala, logično očekivati da za nekoliko nedelja svi počnu redovno da rade kao ranije.

„Umesto zabrane kretanja, biće izbegavanje kontakata, ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… Ostaje nam i dalje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere koje se inače ne sprovode“, rekao je Kon.

On kaže da vanredno stanje ukida policijski čas i zabranu kretanja, kao i angažman vojske u civilne svrhe.

„Vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja koje je bilo vrlo korisno u zaštiti života starijih i koje je dalo rezultata“, rekao je Kon.

Upitan da li to znači da će stariji od 65 godina koji su u radnom odnosu moći da idu na posao, Kon je rekao da to zavisi od odluke samih firmi, kao i zakona, navodeći da u okviru proglašenja epidemije mogu da se definišu određene kategorije građana koje su u posebnom riziku.

„Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značja“, rekao je Kon.

Predsednik Vučić rekao je da je pitanje otvaranja granica komplikovanije i da će se one postepeno otvarati.

Podsetio je da će se 8. maja otvoriti tržni centri, 11. maja vrtići i boravci, da će uskoro krenuti i fudbalska liga, kao i košarka.

„Mislimo do juna da apelima održimo što je moguće više discipline i odgovornosti, a posle… videćemo“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana