Vučić: Tražio sam veću ulogu KFOR-a na KiM

Objavljeno: 20.07.2023. 09:33 Izmenjeno: 22.07.2023. 11:10

Ova poseta je veoma važna, jer je situacija na Kosovu i Metohiji sve značajnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje. Dosad smo imali vrlo dobar i profesionalan odnos sa #KFOR i #NATO na KiM, a sa vašim ljudima smo sarađivali na veoma odgovoran način. Prema Rezoluciji 1244, NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i Metohiji, pa bih vas […]

Ova poseta je veoma važna, jer je situacija na Kosovu i Metohiji sve značajnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje. Dosad smo imali vrlo dobar i profesionalan odnos sa #KFOR i #NATO na KiM, a sa vašim ljudima smo sarađivali na veoma odgovoran način. Prema Rezoluciji 1244, NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i Metohiji, pa bih vas zamolio da tu bezbednost obezbedite i Srbima.

Ovo je veoma važno pitanje za nas jer bismo želeli da održimo mir i stabinost, kao i ovakav odnos između NATO i Srbije, ogovoran i zasnovan na poverenju, mapisao je Predsednik na Instagramu.

On je istakao i da srpski narod na KiM štite samo tri stvari: njegovo jedinstvo, borba i hrabrost, država Srbija, koja je uvek sa njima, i to što uvek mora da se poštuje bar jedan mali deo međunarodnog javnog prava. „Moram da budem iskren, jedina institucija koja kako-tako nešto radi po pitanju očuvanja mira i bezbednosti na KiM jeste KFOR. Tražio sam značajniju ulogu KFOR u smirivanju tenzija, a da li neki drugi žele da smire tenzije, ja u to ne verujem. To sam i čuo od Petra Petkovića na osnovu onoga što se zbivalo, a i na osnovu onoga što sam ja mogao da saznam šta se zbivalo u dijalogu“, rekao je juče Vučić novinarima posle razgovora sa generalnim sekratarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu. Na pitanje da li NATO može da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Vučić je odgovorio da NATO to može, ali da će se videti da li će i hteti to da uradi. Na molbu da prokomentariše ono što je Dragan Šormaz napisao na Tviteru da će „Vučić kukati i moliti, a da će Stoltenberg biti čvrst“, predsednik Srbije je odgovorio da je Stoltenberg bio čvrst, što je normalno, jer je generalni sekretar NATO. „A ja nisam ni kukao ni molio, iako me nije sramota da to radim ako je u interesu Srbije, ali to nisam danas radio. A da udaram šakom o sto, to ne radim, to rade oni što biju žene i koji su mnogo jaki kada odu na televiziju“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltebergu ukazao na problem naoružavanja Prištine, čime se krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Predsednik Srbije je posle sastanka sa Stoltenbergom na pitanje novinara o naoružavanju Prištine rekao da pored problema što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na taj način najavljuje dalji progon i ubijanje Srba, postoji i drugi veći pravni problem, a to je da po Rezoluciji 1244 Oslobodilačka vojska Kosova ili bilo šta što liči ili sve što predstavlja kontinuitet OVK ne može da postoji na KiM. Naglasio je da je upozorio da je reč o kršenju Rezolucije 1244 i dodao da se u tom dokumentu SB UN ta činjenica pominje 10 puta. „Kurti kaže da je policija njihov pravni sledbenik. Dakle, to ne može da postoji na KiM po Povelji UN i Rezoluciji 1244. Zašto to tolerišete, a sam Kurti vam priznaje da je to pravni sledbenik OVK? Zašto to postoji i na to nema odgovora“, rekao je Vučić. On je dodao i da mu je generalni sekretar u jednom trenutku rekao: “Aleksadnre znaš da sam ja, i da je i NATO bio protiv toga da se to transformiše u kosovsku vojsku“. „Pitao sam, ali šta mi imamo od toga?“, rekao je Vučić i ukazao na činjenicu da se Priština naoružava, da imaju pokrente minobacače, vučene haubice od 105 mm, plus “bajraktare“. „Šta očekujete od nas kao reakciju? Zar mislite da smo neozbilnji i neodogvorni da ne preuzimamo mere da bismo zaštitili naše stanovništvo i centralnu Srbiju. Šta mislite da u Vojsci Srbije i u rukovodstvu Srbije ne postoje ljudi koji znaju kakve opasnosti vrebaju? Da ne umemo da izračunamo sve to, da sagledamo i brojnost i oruđe i oružje“, rekao je predsednik i naglasio da građani ipak ne treba da brinu jer državno rukovodstvo zna da sagleda sve to. „Znamo kakve su opasnosti jer se neko ponaša protivpravno i neodgovorno. U skladu sa tim, u potpunosti smo spremni na sva iznenađenja i građani Srbije ne treba da brinu“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana