Vučić: Apelujem na predstavnike RS da pokažu uzdržanost Tanjug

Objavljeno: 21.09.2019. 08:59 Izmenjeno: 22.09.2019. 11:41

Problem postoji, podelili smo zabrinutost zbog deklaracije SDA. Apelujem na predstavnike Republike Srpske da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno, istakao predsednik Vučić i poručio da će Srbija biti uz svoj narod.

foto Tanjug

Pozivam Srbe iz Republike Srpske na punu uzdržanost“ povodom Deklaracije SDA o Republici BiH, navodeći da bi „bilo kakav sukob značio kraj dobre budućnosti za sve nas“.

Vučić je podvukao da u Srbiji, a i u RS, postoji opredeljenost za starteški dijalog sa Bošnjacima, jer samo kroz razgovor moraju da se rešavaju problemi.“Nama nikada nije smetalo ni kada je Šefik Džaferovioć (bošnjački član Predsedništva BiH) dolazio u Rašku oblast, ili Sandžak, iako su na tim skupovima njegovi domaćini govorili i o pravljenju specijalnog statusa za Sandžak, koji ne postoji u Ustavu kao posebna kategorija“, istakao je Vučić.

Kako je rekao, na to ćutimo, jer su nam važniji mir i dobri odnosi i život sa Bošnjacima, kao što je i Bošnjacima u Srbiji važnije kada će biti gotov autoput od Požege do Duge poljane, i dalje do Boljara i kada će biti povećanja plata i penzija.“Uvek smo bili uzdržani i zato ne mogu da prihvatim tu vrstu ocena i osuda onih koji bi Srbiji da zabrane da brine o svom narodu u Srpskoj”, kategoričan je Vučić.

Preneo je novinarima da je zabrinut, jer je slušao zabrinute ljude na sastanku, budući da niko nije rekao da nije zabrinut.

Ali, i pored toga, istakao je da će pozicija Srbije da bude insistiranje na dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, a u tom pravcu je i njegova molba i poziv na uzdržanost, kako bi se sve učinilo da se smanje tenzije.

Pozivom na uzdržanost Srba, kaže, ne želi da kaže da je bilo ko od njih odgovoran za nastalu situaciju, već to znači da se vodi računa o svakom svom potezu, kada je situacija u regionu u pitanju.

Dodao je da od drugih ne može ništa da traži, jer, kako je primetio, kako može bilo šta da traži kada neko sa indignacijom odbacuje procesuiranje ratnih zločinaca iz sopstvenog naroda, već ih doživljava kao heroje, dok kao zločinački vidi samo srpski narod.

Vučić je ponovio da je mir potreban kao „hleb našusni“, kao i ekonomski napredak.

On je rekao da se neće ponoviti odnose koji su nas pre nekoliko decenija koštali mnogo života ljudi, kao i materijalno, kada je Srbija uvodila sankcije RS… te da sada ne postoje sukobi između Srbije i Srpske.

Vučić je zahvalio Dodiku na ideju da Srbija i RS zajedno obeležavaju sve događaje iz prošlosti, te preneo da je danas prihvaćena još jedna Dodikova inicijativa – da se zajednički pristupi izgradnji jedinstvene srpske dijaspore, kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje.

On je istakao da bi „bilo kakav sukob značio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas“.Podsetio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji može da se menja samo dogovorom sva tri naroda.A na eventualne prigovore što se Srbija bavi Deklaracijom SDA uzvraća podsećanjem da je Srbija kao strana potpisnica tog sporazuma dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.
„Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje“, rekao je Vučić.

On je pročitao šta su sve obaveze Srbija po Dejtonskom sporazumu, kako u regionu ne bi govorili da se Srbija ponaša neodgovorno i da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Objasnio je da se suštinske obaveza Srbije kao sukcesora SR Jugoslavije da se mogu podeliti u dve vrste, koje su izričito propisane odredbama Opštem okvirnog sporazumu i mogu se dalje podeliti u tri grupe.

To je da Srbija i BiH priznaju jedni druge kao suvuerene države u međunarodnim priznatim granicama, načelo za sporazum o reginalnoj kontroli naoružanje i sporazum Srbije i NATO o tranzitnim aranžmanima, rekao je Vučić.

„Druga vrsta obaveza je iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, a cilj uspostavljanje i održavanje trajnog mira. Srbija je garant sprovođenja mirovnog sporazuma, to jest dužna je da čuva poredak koji je usporavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za svako krsenje Dejtonskog sporazuma koji je međuinarodni pravni ugovor Srbija je obavezna da da svoju reakciju, svoje mišljenje i sud. Za one koji su namerno nepismeni ili se prave da im to objasnim“.

„Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je poceo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da Srbija dok postoji da ce biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli“, rekao je srpski predsednik.

Kaže da je tražio u skladu sa principom dobre vere i savesnog ponašanja – bona fide da razgovra o deklaraciji SDA sa svim ljudima iz Republike Srpske i da su i oni to prethodno tražili.

Rekao je da su predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj, kao i njeno rukovodstvo, osudili SDA deklaraciju, kao i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treći odnos je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.

Politika Srbje je, ističe Vučić, da na sve to Srbi moraju da budu veoma uzdržani, rekao je i pozvao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve naše ljude da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima Srpske i Srbje, kao i BiH, a to je da damo sve što možmeo od sebe da se sačuva mir i stabilnost.

Ističe da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima.
„To moraju da znaju svi“, istakao je on ukazujući da je Srbija garnat Dejtonskog sporazima.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će, vrlo uskoro, u narednim danima ili nedeljama, u Drvaru, većinski srpskom gradu u Federaciji BiH, biti osnovan i napravljen jedan manji pogon domaće fabrike u državnoj svojini, u kojoj se očekuje mesto za više od 100 zaposlenih.

„To je naša konkretna pomoć, stvari o kojima želimo da razgovaramo i način na koji želimo da ih rešavamo”, podvukao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba iz RS.

Predsednik Srbije je preneo novinarima da se na sastanku razgovaralo o nastavku pružanja podrške Srpskoj, da je postignuta puna saglasnost svih i da će Srbija nastojati da ekonomski pomogne koliko može i Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, naročito tamo gde živi srpski narod.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da iza ideje iznete u deklaraciji SDA ne stoji samo jedan narod, jedna stranka, već deo međunarodne zajednice.

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li se deklaracija SDA, iako samo politički akt, koji nema, bar ne javnu, vidljivu, podršku međunarodne zajednice, može videti i kao neka vrsta pritiska na Srbiju u trenutku u kojem se požuruje rešenje za Kosovo, ali je istakao da je siguran da ideje iznete u tom dokumentu nisu samo ideje jednog naroda i njihovih političkih predstavnika.

„To su ideje dela međunarodne zajednice, koji nije želeo otvoreno da ih podrži i koji bi voleo da vidi da one prođu uz saglasnost Hrvata i Srba. To se videlo i kroz izjave pojedinih predstavnika najvažnijih sila“, objasnio je on.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je na isto pitanje odgovorio: „Deklaracija antisrpska i u jednoj meri se odnosi i na ono što oni žele da urade i samoj Srbiji, u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova“.
„I to je definitivno jasno“, podvukao je Dodik.

Deklaracija SDA Bakira Izetbegovića je, kaže, rezultat toga što ih iritiraju uspesi Srbije:“Imaju tendeciju da pokušavaju da drže lekcije drugima i to su uspevali uz podršku mentora. Danas to naravno nije moguće, Srbija sa svojom razvojem, stabilizacijom, snagom na spoljnom, unutrašnjem planu, pa i infrastrukturnom i odbrambenom sasvim druga Srbija koja njih pomalo irirtira i zato pokšuavaju da iniciraju ovakve stvari“, rekao je Dodik.

On je dodao da se ignoriše činjenica da je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i njegov garant.

Dodik je rekao da je zbog toga bilo logično da se traži razgovor na tom nivou o mogućoj razgradnji Dejtonskog sprazuma.“Srbija je potpisnik aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji je uveo visokog predstavnika u funkciju, nisu ga uvele ni SB, ni UN već pet potpisnika, tadašnja SRJ, RS, FBIH, Hrvatska i neka BIH Alijina tog vremena“, rekao je on.

Tih pet subjekata je, kako dodaje uvelo visokog prestavnika u BiH a on je kršio međunarodno pravo i uspostavio Bonska ovlašćenja.
„Na taj dan je (Karlos) Vestendorf rekao, kada su ga pitali da je to u skladu sa Dejtonom, da nije. A na bazi Bonskih ovlašćenja, koja nisu u skladu sa Dejntonom, oni su promenili politički sistem, nametnuli preko 200 odluka i doneli nekoliko desetina zakona na koje nisu imali ravo i sada hoce nama da kazu da postujemo nezakonje“, rekao je Dodik.

Osim nezakonja, kako je naveo, sada traže da podržimo ono što su Bošnjaci i Muslimani hteli sve vreme a to je da razgrade Dejtonski sistem do mere koja im dogovora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana