Vučić stigao u Ohrid na samit Otvoreni Balkan tanjug

Objavljeno: 07.06.2022. 15:37 Izmenjeno: 08.06.2022. 12:49

Samit će početi oko 18 časova, u hotelu Metropol u Ohridu, sastankom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid gde počinje dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Pored Vučića, kako je najavljeno, samitu će prisustvovati premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH.

Na samitu bi trebalo da bude potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je podržao inicijativu Otvoreni Balkan biće gost samita i prisustvovaće, kako je najavio, u ulozi posmatrača.

U ulozi gosta na samitu biće i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Zatim će uslediti radna večera lidera Otvorenog Balkana.

Vučić razgovarao sa Boreljom, dobio poziva za Samit EU-ZB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom od kojeg je dobio dodatni poziv za učešsće na Samitu EU-Zapadni Balkan 23. juna u Briselu.

„Imao sam razgovor od 25 minuta sa Boreljom, telefonski. Razgovarali smo o evropskim integracijama Srbije, o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, koja je ponekad komplikovana, tako da smo o svim važnim temama razgovarali koje su od interesa za građane naše zemlje i regiona“, objasnio je Vučić u izjavi novinarima u Ohridu gde učestvuje na dvodnevnom samitu regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Rekao je da je razgovarano i o predstojećem Samitu EU-Zapadni Balkan, i da je dobio od Borelja dodatni poziv da prisustvuje.

Najavio je da narednog dana treba da se nastave razgovori Beograda i Prištine po pitanju deklaracije o nestalim osobama, kao i o energeteksom paketu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana