Premijer: Srbija uvek za mir, ostaće stub stabilnosti na Balkanu Tanjug

Objavljeno: 23.09.2016. 07:40 Izmenjeno: 24.09.2016. 08:26

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti na Balkanu i poručio da će to biti i u narednih 20, 30 godina.

Vučić rekao i da se region Zapadnog Balkana suočava sa mogućom nestabilnošću, te da su zato potrebni mir, razumevanje, poverenje i pomirenje u budućnosti.

Situacija se na Balkanu posle 25 godina nije mnogo popravila, primetio je Vučić, dodajući da se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se prevazišli sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti.

„Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu“, rekao je Vučić.

vucic-un

Dodao je da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vređali.

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi.

„Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada“, naveo je Vučić i dodao da je na planu ekonomije nešto postignuto, budući da Srbija ima suficit u budžetu, a da posle mnogo krize ima procenat rasta od najmanje tri odsto ove godine, dok ce narednih godina biti i više.

„Kada se poredimo sa nekim zemljama iz Azije i Afrike, to nije mnogo, ali to je više od prosečnog rasta u Evropi“, zaključio je premijer.

Vučić je na početku obraćanja istakao da mu je čast što govori u ime Srbije i da zna da neće svi biti ushićeni njegovim govorom, ali da „s vremena na vreme moramo da saslušamo jedni druge“.

Rekao je da je danas prilika da se naglase dostignuća svetske organizacije, kao i da se potvrdi privrženost ciljevima UN.

„Da se angažujemo da obezbedimo mir, razvoj ljudskih prava. Srbija podržava multilateralizam. To se može postići ako se svi uključimo u duhu saradnje i kompromisa“, naveo je premijer Srbije.

Kako je rekao, politička volja je prvi korak u tom smeru, ali mora uslediti više aktivnosti i mera, jer to je jedini put napred u svetu međuzavisnosti.

Premijer je istakao značaj borbe protiv siromaštva, korupcije, nasilja i ekstremizma i poručio da borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava, koja se primenjuju na sve.

„Želeo sam da kažem, pošto dolazim iz relativno male zemlje u srcu Evrope, i danas predstavljam ponosni, dostojanstveni narod, veoma sam ponosan što sam ovde. Što vidim sve ove ljude u velikoj dvorani koji žele da saslušaju sve nas iz malih zemalja, jer ovde se ne obraćamo svojim zajednicama“, naveo je premijer.

Kako je rekao, za govornicom UN i predstavnici malog naroda mogu na pravi način da zastupaju svoje sunarodnike.

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi pre njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora.

 

Čuli smo puno velikih reči, ne i rešenje za migrantsku krizu

Ima li zajedničkog rešenja za migrantsku krizu, ima li nečega što možemo zajedno da preduzmemo ili treba neke korake da preduzmemo sami za sebe upitao je premijer Vučić.

On je, obraćajući se prisutnim predatavnicima zemalja članica, apelovao da se nađe sveobuhvatno rešenje za krizu s kojom se čitav svet suočava.

Čuli smo, primetio je, mnogo velikih reči s govornice Ujedinjenih nacija, i to od predstavnika velikih sila, ali, nažalost, konstatovao je, nismo čuli koja su prava rešenja za neke veoma važne teme, za vrlo važna pitanja.

U ta pitanja ubrojao je migrantsku krizu, a pošto, kako je rekao, dolazi iz male zemlje na Balkanu, očekivao je da će velike sile uputiti neki predlog. „A mi bismo se saglasili, bili bismo spremni da odradimo posao s njima“, poručio je Vučić.

Kako je naveo, čak iako Srbija nije članica EU, bila je spremna da učestvuje u sistemu kvota, ali niko u EU nije prihvatio taj sistem i „mi sad ne znamo koja je politika po tom pitanju“.

Trebalo bi da delimo iste vrednosti, ali vidimo različita rešenja, bez ideje kako da se reše problemi u budućnosti, primetio je Vučić i poručio:

„Migrantska kriza nije završena, tek je počela, a Srbija se suočava sa mnogo više teškoća nego pre godinu dana. Danas imamo 7.000 ljudi u našoj zmelji, isto i Bugarska, i oni ne mogu nigde da odu jer su svi ostali zatvorili granice“.

Spremni smo da stvaramo budućnost s kosovskim Albancima

Spremni smo da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima i stvaramo zajedničku budućnost, poručio je Vučić.

„Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, moramo da stvaramo zajedničku budućnost“, rekao je Vučić.

On je naveo da se razgovori vode pod okriljem EU i da je Beograd posvećen tome da ih nastavi i da o tome uvek obaveštava UN.

Vučić je zahvalio i svim zemljama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Duboko smo zahvalni i vama članicama UN koje ste podržale povelju UN“, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu i da situacija na Kosovu i Metohiji neće biti izvor nestabilnosti u budućnosti.

Vučić se osvrnuo i na opasnosti od terorizma, navodeći da postoje mnoge stvari koje mogu da ugroze održivi razvoj.

On je rekao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje terorističke ćelije, ali da će Srbija učiniti sve da se bori protiv tog užasnog zla.

„Zato smo se pridružili koaliciiji koja se bori protiv IS i ponosni smo što ćemo uvek biti na onoj strani sveta koja će sačuvati mir i stablnost’, poručio je Vučić sa govornice GS UN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana