Vučić: Srbija neće ugroziti nacionalne interese tanjug

Objavljeno: 21.04.2022. 14:30 Izmenjeno: 23.04.2022. 11:22

“Moramo to učiniti. Pre nego što diverzifikujemo naše izvore za snabdevanje gasom, moramo to učiniti, moramo da preživimo, morao da živimo”, zaključio je Vučić.

Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Fajnenšl tajms (Financial Times).

Vučić je naglasio da Srbija neće birati stranu, uprkos poziva EU zemljama kandidatima za članstvo u Uniji da se usaglase sa pooštravanjem ekonomskih sankcija protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema pisanju Fajnenšl tajmsa, Srbija kao kandidat za članstvo u EU, dugo ima jake političke, ekonomske i bezbednosne veze sa Rusijom, koja je snabdeva gasom i podržava odbijanje Beograda da prizna nezavisnost svoje “bivše pokrajine Kosovo”.

“Imamo neku vrstu zaštite. Šta zapadne zemlje žele? Da odustanemo od svih nacionalnih interesa samo zato što neko želi nešto za sebe”, upitao je Vučić, ukazujući na Ukrajinu i želju Zapada za jedinstvom protiv ruske invazcije.

Vučić je ukazao i da ljudi govore o “biranju strana”, ali, kako dodaje, mi imamo samo našu stranu – interese Srbije.

Podsetio je da je Srbija bombardovana i sankcionisana od 19 NATO zemalja.

“Nismo uveli sankcije ni protiv koga, jer verujemo da sankcije ništa neće promeniti. Možete da vršite pritisak na Srbiju, ali to je naše mišljenje”, rekao je Vučić.

List navodi da izjave Vučića, koji je nedavno osvojio drugi mandat pokazuju da Beograd želi da zadrži veze sa Rusijom i Kinom, i pored pritisaka iz Brisela.

Fajnenšl tajms podseća i da su lideri EU u više navrata javno izjavljivali da vide Srbiju u budućnosti kao članicu tog saveza, ali su “privatno” izrazili rastuće iritacije zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom.

List konstatuje da zvaničnici Brisela i država članica strahuju da zauzmu snažniji stav protiv Srbije, jer bi to išlo na ruku povećanju uticaja Rusije i Kine.

Rat u Ukrajini, piše FT, naveo je neke u EU da ubrzaju razgovore o članstvu kao način da se Balkan veže za Zapad.

List podseća da je Srbija nedavno kupila kineski protivvazdušni raketni sistem FK3, što je, takođe, pojačalo strah Zapada od rastućeg uticaja Pekinga.

FT navodi i da, dok posedovanje kineskog naoružanja nije protiv pravila EU, ono čini teškim, pa čak i nemogućim da Srbija učestvuje u zajedničkim projektima odbrane EU ili vežbama zbog nekompatibilnosti sistema i zabrinutosti zbog mogućnosti Pekinga da nadzire svako korišćenje te opreme.

“Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija je veoma svesna da se od nje kao zemlje kandidata očekuje da se usaglasi sa standardima i politikama EU”, prenosi FT stav Evropske komisije.

Vučić je, povodom nedavne kupovine naoružanja koje uključuje i nabavku francuskih aviona i turskih dronova, rekao da je to deo napora očuvanja stabilnosti, pošto su i susedne zemlje kupile naoružanje.

“Mi smo informisali sve naše zapadne partnere, uključujući i SAD 2018.godine, o nabavci kineskog sistema. Sporazum smo zaključili 2019.godine i oni su znali sve o tome”, rekao je Vučić za FT.

On je dodao da Srbija još nije dobila isporučen kompletan sistem, kao i da on još nije operabilan.

”To nije za Rusiju, to je za Srbiju”, naglasio je Vučić.

Kada je reč o Kosovu, predsednik Srbije je rekao da je potrebno da se reši pitanje statusa Kosova, gde su prošle godine izbile tenzije u vezi sa priznavanjem tablica.

FT navodi i da Srbija tenzije mora da kontroliše i u BiH, koje, kako navodi list, raspiruje lokalni srpski lider Milorad Dodik, a Vucicć kaže da je uvek pozivao srpske lidere da odbace secesionističke planove, uključujući i one u vezi sa sopstvenom vojskom.

“Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku i on je to prihvatio. Mir i stabilnost su najvažniji u regionu”, poručio je Vučić za ovaj časopis.

Predsednik Srbije kaže i da “mnogi igrači” imaju interes u destabilizaciji Balkana, ali navodi da je on rekao liderima EU da će Srbija pokušati da sačuva mir u regionu.

“Rekao sam im da im garantujem svojim imenom da ćemo učiniti sve da izbegnemo svaku vrstu sukoba u regionu, uključujući BiH, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Govoreći o ruskom gasu, kazao je da Beograd nema neposredne alternative za njegovu zamenu, i podsetio da dugoročni ugovor o snabdevanju ističe idućeg meseca, kao i da će Srbija pokušati da potpiše novi ugovor.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana