Vučić pokazao 9 dozvola koje je Rio Tintu izdala bivša vlast Studio B, Tanjug

Objavljeno: 01.12.2021. 10:48 Izmenjeno: 02.12.2021. 12:56

Glavni i do sada jedni dokument koji je dozvolio istraživanje metodom bušenja i pravljenje bušotina velikog prečnika izdat je 1. februara 2012. godine kada su na vlasti bili svi koji danas kritikuju taj projekat, poručio predsednik Vučić i najavio da će u narednih nekoliko dana obići sela u Jadru u kojima su nalazišta litijuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u vanrednom obraćanju građanima, pokazao devet dokumenata koje je država za vreme bivše vlasti izdala kompaniji Rio Sava eksplorejšn (ćerka firma kompanije Rio Tinto), u periodu od 2004. do 2012. godine, kojima joj se dozvoljavaju geološka istraživanja i bušenje na teritoriji Loznice.

„Evo crno na belo“, poručio je Vučić iz Predsedništva Srbije ističući da je glavni i jedni dokument do sada koji je dozvolio istraživanje metodom bušenje i pravljenje bušotina izdat 1. februara 2012. godine, kada su bili na vlasti svi koji danas kritikuju taj projekat.

Kako je rekao, to je bila jedina odluka koja je „dirala u integritet zemljišta“.

„Ovo je prvi i jedini dokument do sada i donet je kada su bili na vlasti Ðilas, Tadić, Jermić, Zelenović i svi koji nam sada drže pridike“, rekao je Vučić i dodao da je to bio deveti dokument donet za vreme bivše vlasti u vezi sa projektom Jadar kod Loznice.

Vučić kaže da je 2017. godine bio potpisan memorandum o razumevanju, za koji predstavnici bivše vlast kažu da je tada Rio Tintu data dozvola, što nije tačno, zato što je u tom memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera.

„U članu 4, stav 2, navodi se u memorandumu da odražava stavove i namere strana da sarđuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu. Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na belo, svakome će biti dostupno, kompletna dokumentacija će biti na sajtu kako bi svi mogli da se uvere“, naveo je predsednik.

Takođe, istakao je da je 18. januara 2012. bila doneta Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, u kojem se na 31 mestu govori o litijumu da postaje glavni deo Strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030 godine.

Projekat Jadar zavisi od studije uticaja na životnu sredinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, odgovarajući na pitanje da li i dalje podržava projekat Jadar, da je njegovo mišljenje da ne treba da „bacimo“ litijum, ali da će biti protiv tog projekta ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu bude loša.

„Kod mene se ništa nije promenilo. I dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju. Da li Rio Tinto ili neko drugi, kako i na koji način i kada, to je druga stvar, i o tome treba da razgovaramo sa narodom.

Kaže da mu nije problem, čak i kada bi promenio mišljenje o tome projektu, da to kaže javno, ali da do sada nije promenio mišljenje.

„Ukoliko mi studija o uticaju na životnu sredinu bude loša, ja ću prvi reći da ovaj projekat ne može da ide zato što je moj cilj da sačuvam zemlju Srbiju i nemam problem sa tim, to je ozbiljno ponašanje, ozbiljan i pametan pristup“, poručio je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li se nešto promenilo kod njega u odnosu na pre šest meseci kada je govorio da će zbog litijuma da procveta Podrinje i taj deo Srbije.

Na pitanje zbog čega ne kaže šta je sve potpisivao predsednik opštine Loznica Vidoje Petrović, koji je sada član SNS, i koji su sve memorandumi i sporazumi potpisani od 2012. godine do danas, Vučić je rekao ima još osam memoranduma koje je potpisao Aleksandar Antić kao ministar i dva ili tri Zorana Mihajlović.

Vučić je naveo da su se svi oni nadovezivali jedan na drugi i da nijedan od njih nije dozvolio bušotine i ponovio da je to jedino dozvoljeno dokumentom od 1. februara 2012. godine za vreme bivše vlasti.

„To je taj ključni dokument. Ne postoji više nijedan dokument na osnovu kojeg se zadiralo u utrobu zemlje Srbije“, naglasio je predsednik.

Na pitanje o Vidoju Petroviću, Vučić je kazao da Skupština opštine Loznica nije mogla da donosi važne dokumente u vezi sa tim projetom, veća samo određene urbanističke planove, koji nemaju suštinski veze sa eksploatacijom rude.

Takođe, zapitao je da li stvarno neko misli da će opština Surčina da odnosi važna dokumenta u vezi sa izgradnjom Nacionalnog stadiona.

Na pitanje zašto još nije potpisao, kao što je najavio, izmene Zakona o eksproprijaciji zemljišta, Vučić je kazao:

„Rekao sam da mi se čini da ću da potpišem zakon, i sad mi se čini da ću da ga potpišem. Je l vi ti mislite da ste vi mene uplašili nečim i da treba da se tresem od straha i da ćete kamenicama ili sekirama ili čekićem da mi promenite mišljenje? Juče sam rekao da ću verovatno potpisai i danas vam kažem da ću verovatno potpisati“.

Vučić je pokazao i dokument na kome se vidi da su reni bunari na Makiškom polju (gde se gradi metro) udaljeni 2,5 kilometra, iako su takvi bunari od bloka 45, 70 i 70a mnogo manje.

 

Velika borba za litijum u svetu, u pitanju je ogroman novac

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je niz dokumenata o istorijatu od početka priče o iskopovanju litijuma u Srbiji i tadašnje pisanje medija i izjave lidera bivše vlasti, koji su o tome govorili u najpozitivnijem kontekstu, obećavajući narodu veliku dobit i veliku zaposlenost.

Vučić je poručio onima koji stvarnu brinu zbog zagađenosti životne sredine u slučaju da počne proizvodnja litijuma u Srbiji da nemaju razloga za to, jer konačnih rešenja nema i neće ih biti u narednih više od godinu dana.

Ako, kako je kazao, on bude na vlasti kada se konačna rešenja budu donosila, prvo će razgovarati sa građanima i zajedno sa njima odlučivati.

„Govorim onima koji stvarno brinu i imaju tu vrstu domaćinskog odnosa da kažu ne želimo da damo našu zemlju jer ko zna šta će tu da bude“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Ponovio je da ulica nikada neće voditi politiku zemlje, već institucije, ali i da neće da žuri ni da se, kako je kazao, ulaguje nepotpisivanjem i vraćanjem nekih zakona u parlament.

Demonstracija se, ističe, ne plaši ine interesuju ga, već ga interesuju u onoj meri u kojoj neko krši zakon, ugrožava imovinu i život.

„Važno je da smo ovde ustanovili istorijat, suštinu licemerja, bezobrazluka i beskrupoloznosti onih koji misle da imaju pravo tako da se ponašaju“, rekao je Vučić.

Na osnovu ozbiljne analize šta je to što bi Srbija mogla da dobije od eksploatacije litijuma, Vučić je rekao da je ideja aktuelne vlasti ne da se u Srbiji proizvode baterije, već električni automobili što bi donelo i najveću dobit našoj zemlji.

Zato smo zvali najveće proizvođače električnih automobila na konsultacije, jer Srbija tom proizvodnjom imala dobit u BDP-u od više od 10 milijardi evra.

To, istakao je, znači da Srbija više ne bila ista, već bi postala evropsko čudo.

Ukazao je da se u Evropi i svetu vodi pravi rat za litijum, a jedan deo razloga za nemire je, kako je rekao, ogroman novac uložen u ekološka udruženja u inostranstvu.

“ U pitanju je ogroman novac. To moraju da znaju građani. U ekološka udruženja iz inostranstva je samo ove godine uloženo više od osam miliona evra. A vi za 90 odsto njih nikada niste čuli. Zaššto bi neko u toku samo jedne godine dao toliki novac. Baš zbog tih interesa koji su važni za sve. Velika je tuča u celom svetu i borba za jednu od strateških sirovina“, rekao je Vučić i istakao:

„Srbija litijum ima, a da li cće ga koristiti to je druga stvar“.

Ukazao je i da se kod nas vodi kampanja protiv Rio Tinta i dodao je to zato što se želi dolazak da, kako je naveo, „jedna druga kompanija da rukovodi proizvodnjom litijuma“.

„Rade za interes druge kompanije koje su im mecene, naročito kada je reč o kompanijama iz Nemačke“, rekao je predsednik.

 

Nisam potpisao ni Zakon o eksproprijaciji

Predsednik  Vučić izjavio je da do sada nije potpisao više zakona među kojima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i naglasio da je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi potpisao odmah.

„Nisam do sada potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Zakon o ekspropirjaciji, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara; porezu na imovinu, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o bužetskoj inspekciji i carinskom zakonu“, rekao je predsednik na konferenciji za novinare.

Rekao je da na te zakone nije dobio primedbe ali da možde reći da nijedna nije smislena.

Dobio je kako kaže primedbu i da država za nelegalne objekte treba da plati punu cenu u procesu eksproprijacije.

To je takva kontradikcija. Nemam reči za one koji tvrde da mora da se plati puna trižšna cena za one koj isu uradili nešto nezakonito, rekao je predsednik.

Naglasio je da je Zakon o referendumu i narodnoj incijativi potpisao odmah jer je u skladu sa ustavom i preporukama EU i Venecijanske komisije.

Železara i Ziđin ogromni uspesi Srbije

Kineske investicije u Srbiji, pre svih, dve – u smederevsku Železaru i u rudnik u Boru vratili su Srbiju na put uspešnih zemalja i izvukli zemlju iz krize, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će naša zemlja biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

U obraćanju javnosti, Vučić je primetio da se u poslednje vreme mnogo pričalo o kineskim investicijama, a mnogi, koji su, kaže, iz različitih razloga želeli da unize zemlju, kritikovali su kineske investicije, misleći pre svega za Železaru i Ziđin.

To je, kaže, besmisleno i sramno ponašanje na javnoj sceni, iznoseći podatke o značaju tih ulaganja.

Vučić je rekao da Železara od preuzimanja do kraja ove godine isplaćuje 367 miliona evra, a uvećala je broj zaposlenih za 102.

“To znači da bi naši troškovi, i ako smo hteli isti broj zaposlenih, a sećate se da smo molili po svetu, jer nam je železara vraćena za jedan dolar i nismo mogli nijednu peć da podignemo… – samo za plate bi bili ovoliki, dok ostali troškovi ne bi bili manji od 150-200 miliona evra”, rekao je Vučić.

Samim tim, ističe, država je uštedela više od pola milijarde evra, što, dodaje, nije pitanje samo 5.500 zaposlenih, već i 10.000 kooperanata.

“Ta investicija je jedan od najvećih uspeha vlasti u Srbiji, nešto što je sve promenilo i vratilo Srbiju na put i kolosek uspešnih zemalja”,rekao je Vučić.

Kada je reč o Ziđinu, naveo je da je od 18. decembra 2018. do danas investitor isplatio 254 miliona evra, dok je država, podseća bila u dugovima.

“A, predlagano je 2000-ih godina, kada su najprogresivniji, kako su sebe zvali, vladali zemljom da treba da sadimo kikiriki… Mi smo rešili da proizvodimo bakar i uspeli da uštedimo za tri godine najmanje 400 miliona evra”, rekao je Vučić.

Zato, dodaje, i tu investiciju smatra jednim od ogromnih uspeha i vlade i kompletne vlasti u Srbiji, koja se za to borila, zalagala i smatrala da postoje rešenja za izlazak iz teške krize u kojoj se zemlja našla.

Vučić je napomenuo i da je rudnik Čukaru Peki razvojna šansa i prilika za Srbiju.

“Bićemo drugi po proizvodnji bakra u Evropi, posle Poljske, i drugi po proizvodnji zlata, posle Finske”, rekao je Vučić.

 

Biće 10 puteva u decembru, kao što sam obećao

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš – Pločnik.

Sutra počinje da se gradi prva deonica, Merošina-Merošina 1.

„To je deseti autoput ili brza saobraćajnica koju gradimo, kao što sam i obehcao da će biti slučaj u decembru i sa ponosom saopštavam“, rekao je Vučić novinarima.

 

Privredni rast u trećem kvartalu 7,7 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je u trećem kvartalu stopa privrednog rasta bila 7,7 odsto, i da će Srbija na osnovu ovih podataka ove godine imati rast od 7,5 odsto, čime će biti najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Vučić je na konferenciji za štampu podsetio da je fleš procena za treći kvartal bila 7,4 odsto.

Ukupni rast u prva tri kvartala ove godine iznosi 7,6 odso.

„To znači , ne računajući Irsku zbog specifičnosti njihovog BDP, usled prisustva međunarodnih internet giganata, Srbija će kumulativno za 2020. i 2021. biti zemlja sa najvišom stopom rasta“; objasnio je on.

Kazao je da je ponosan na građane i našu zemlju, što smo uspeli da budemo ekonomija najbržeg rasta u Evropi.

“Građani su to zaslužili radom, pametnom politikom i dobrim merama. To će značiti brži rast životnog standarda nego u svim delovima Evrope. Naravno ne znači da smo jači od Nemačke, jer smo zaostajali pet decenija, ali znači da se brže približavamo”, naglasio je Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovićem oko upravljanja sirovinama Srbije unutar EU, i zajedničkim projektima na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU.

“Razgovarali smo kako da imamo održivost i obezbedimo napredak u upravljanju našim sirovinama. Kako da ne učestvujemo samo u trgovini sa EU, primamo njihove investicije, već zajednički pravimo ekonomiju celog kontinenta”, kazao je on.

 

Bez reakcije dok ne ugrožavaju živote i imovinu

Predsednik Srbije rekao je  da neće biti rekacije na protestima sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije

„Rekao sam nećemo da reagujemo, pustićemo ih da rade šta god hoće dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi I institucije“ odgovorio je na pitanje šta očekuje od protesta za vikenda i kako će država reagovati ako ponovo učesnici protesta budu blokirali puteve od regionalnog i međunarodnog značaja.

Na molbu da prokomentariše kritiku Dragana Ðilasa bečkom dnevniku „Prese“ da EU podržava vlast u Srbiji i ne vrši dovoljan pritisak, Vučić je rekao da neželi da to komentariše.

 

Ulica neće voditi Srbiju;narednih dana idem u jadarska sela

Ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić i najavio da će u narednih nekoliko dana boraviti na području između Loznice i Krupnja i sa ljudima razgovarati o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

On je u večerašnjem obraćanju rekao da će ako treba 15 sati, i dan i noć, razgovarati sa svima i saslušati svakog domaćina i predstaviti im sta može da se dobije i izgubi bez iznošenja bilo kakvog rešenja.

„Neću da razgovaram sa političarima ni tajkunima, Chutom, Zelenovićem, …. Ðilasom, već samo sa narodom u 10 sela koja treba da budu pogođena da vidimo sta je to sto su potrebe i šta je najbolje“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa sobom povesti tim ljudi i da će odgovoriti na sva pitanja.

„Jasna posledica ovoga je da ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika. Ulica ne moze da vlada ovom zemljom, već institucije i tako će biti“, rekao je Vucić.

On je saopstio da Srbija na podrucju vise naseljenih mesta između Loznice i Krupnja, gde su pored ostalog i Gornja i Donja Nedeljica, velika nalazista jadarita a jedan od 26 minerala je litijum koji je vazan i nezamenljiv mirneral u izradi litijumskih baterija.

Napominje d aje u celom svetu počela trka za litijumskim nalazistima i da u tome prednjaci Kina, SAD, pa EU.

Istakao je da kompanija Rio Tinto jos nije uradila studiju izvodljivosti za životnu sredinu i da će se na to čekati jos najmanje godinu dana i dva ili tri meseca i da do sada ništa još ne postoji.

Trebalo je da Rio Tinto do sada uloži 450 miliona, a potrosili su 350 miliona evra i do sada je urađen prostorni plan o resursima i rezervama, napomenuo je Vučić.

On je istakao da osim onoga sto je urađeno od 2012. nema novih pravnih radnji niti će ih biti dok ne budu uradili studiju uticaja na životnu sredinu.

Kazao je da je vlada u avgustu ove godine donela resenje o obimu i proceni za životnu sredinu za rudarski deo, nakon čega je stiglo 10 žalbi udruzenja građana posle čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Važno da je Rio Tinto dobio rok i da mora da uradi sve delove procene studije uticaja za godinu dana, a to još nije ni počeo, napomenuo je Vučić.

Naveo je i da je samo u putnu infrastrukturu u jadarskom kraju uloženo 1,6 milijardi dinara, skoro 15 miliona evra, da je najveći deo od donacija EU, ali da je uložio i Rio Tinto.

Kaže da u ovom trenutku Rio Tinto nije kupio samo 30 posto zemlje koja im je potrebna za podzemnu eksploataciju, a sve su drugo kupili.

Ističe i da su neki od kolovođa štrajka uzeli pare i prodali svoju zemlju, a sada protestuju.

Jedini „plod“ protesta to da mladić može da ostane bez oka

Predsednik  Vučić izjavio je da je jedini „plod“ protesta i blokada ulica to što jedan mladić može da ostane bez oka, kao i to što su građani ogrčeni zbog tih protesta.

„Ako ste uvereni da to što je jedan mladić zamalo ostao bez oka i scene prebijanja i maltretiranja građana koji ne mogu da voze svoje automobile, nešto što nekome donosi poene, ja sam rekao – molim vas nastavite, samo nemojte da kažete da vas nisam na najfiniji način posavetovao da to ne činite, zarad vašeg političkog dobra“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja N1.

Takođe, predsednik je istakao da je narod veoma ogorčen zbog tih protesta i da niko u tome ne vidi rešenje ni za šta.

Neistine na Danilov rođendan da bi pokazali da sam loš otac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da je njegov sin Danilo menadžer fudbalera Dušana Vlahovića i ocenio da je navodna vest o tome objavljena baš danas na njegov rođendan kako bi se pokazalo da je loš otac.

„Ako je neki tekst objavljen 8. oktobra, a vi dočekate da gluposti u kojima nista i ne piše objavite 1. decembra znajući da mu je tada rođendan , to je da bih ja zaključio da nisam u stanju da svojoj deci obezbedim da mogu da žive kao svi ostali, da udišu vazduh kao svi ostali i budu pristojni ljudi“, rekao je Vučić tokom večerasnjeg obraćanja javnosti odgovarajući na pitanje zasto se to desilo baš danas.

On je rekao i da je ponosan na svog sina Danila, da je on dobar i pošten mladić koji radi u vinoteci u Beogradu.

„To je ta kampanja koja se vodi već godinama, jer kroz sve laži da će zemlja biti uništena, da dolazi kataklizma, deo je hibridnog rata zbog toga sto je Srbija u poslednje dve godine najuspešnija zemlja u celoj Evropi po stopi rasta.

Zasto bi se to nekome dopalo, a krivac je onaj ko vodi zemlju, a do aprila sam to ja“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je zato i „drvlje i kamenje“ koje dolazi iz regiona povezano na razne tajkunske, mafijaške i političke načine.

Očekuje da će pritisci biti još izraženiji.

„Šta vi mislite da je neko ulozio 500 miliona evra u televizije, a da ne želi da vrati te pare. Oni planiraju pljačku Srbije“, rekao je Vučić.

Zaključio da nema čega da se plaši i da je sve sto je želeo u životu postigao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana