Vučić se sastao sa Stoltenbergom tanjug

Objavljeno: 21.11.2023. 09:44 Izmenjeno: 23.11.2023. 09:38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.  Stoltenberg će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je  Stoltenberga na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH. Nakon  sastanka […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.  Stoltenberg će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je  Stoltenberga na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH. Nakon  sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, „jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost“. On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju.

Stoltenberg: Sa Vučićem sam razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova, Kfor će nastaviti da nepristrasno radi na obezbeđenju bezbednosti za sve zajednice, nasilje ne sme da se dopusti, pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje, NATO rasporedio dodatnih 1500 vojnika na severu.

Vučić: Za nas važna saradnja sa NATO u nadi da će osigurati bezbenost za srpski narod na KiM, njima treba Kfor da obezbedni sigurnost, jer su samo Srbi napadani, naročito od kada je na vlasti Kurti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru. „Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde“, rekao je Stoltenberg. On je rekao da jre nakon toga kfor rasporedio 2.000 vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora. „Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo“, rekao je on.

„Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo“, rekao je on. Stoltenberg je istakao da NATO i Srbija sarađuju odlično kriz Program za mir i u brojnim drugim oblastima, poput energetske bezbednosti. „Radujem se da vidimo primere dobre saradnje kada se radi o naučnicima koji rade sa nama“, rekao je on. Naglasio je da je sa Vučićem razgovarao i o zajedničkim vojnim vežbama, kojih je bilo i ranije, kao i o Ukrajini. „Nastavljamo da kritikujemo agresiju na Ukrajinu dok ulazimo u drugu zimu rata“, zaključio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da ćemo se u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao Stoltenberga da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever KiM zbog maltretiranja i pritiska prištinskog režima. „Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM“, rekao je Vučić. I kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM – nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani, naveo je Vučić. Istakao je da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. a naročito otkada je na vlasti Aljbin Kurti. „Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima“, rekao je Vučić.

U skladu sa našim pravom učinićemo odgvornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, a Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja, imala je korektan odnos sa NATO i Kforom, a gde ćemo raspoređivati vojsku to je naša stvar.

Sa NATO ćemo uvek sarađivati, ja ću kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO koje smo imali ranije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da ćemo se u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao Stoltenberga da su isključivo Srbi ugroženi na KiM i da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever KiM zbog maltretiranja i pritisaka prištinskog režima. „Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM“, rekao je Vučić. I kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM – nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani, naveo je Vučić. Istakao je da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. a naročito otkada je na vlasti Aljbin Kurti. „Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima“, rekao je Vučić. Predsednik je zapitao – ako to nije nasilje, šta je onda nasilje. „Ako to nije nasilje, a znam, i ovde ne govorimo o NATO, već pričamo o takozvanom kolektivnom zapadu, ako to nije nasilje, onda ne znam šta je nasilje“, naveo je Vučić. Dodao je da zna da zapad samo interesuje slučaj u „Banjskoj“ i pre toga „Zvečan“ odnosno tuča koja je izbila sa pripadnicima Kfora kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine. „Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumemo šta su zahtevi zapada i šta su zahtevi NATO-a. Mi ćemo i u budućnosti se truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO“, dodao je Vučić.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da Kfor nije organ koji sprovodi zakon. On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je Kfor tu da obezbedi stabilnost na nepristrasan način. „Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to“, rekao je Stoltenberg. On je rekao i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti NATO. „Zajedničke vežbe ne znače podrivanje neutralnosti Srbije, Srbija je stavila jasno do znanja da će to osrati i mi apsolutno to poštujemo“, rekao je on. Na pitanje novinara da li NATO planira da pruži bezbednost građanima na severu i da li će pomoći da Srbi na KiM učestvuju na predstojećim srpskim izborima, Stoltenberg je rekao da se prisustvo NATO na KiM zasniva na principima UN, kao i da misija Kfor nije policija već vojna snaga. „Važno je da se shvati šta NATO radi na KiM i za šta nismo nadležni. Povećali smo prisustvo, išao sam juče i na sever u jednu od NATO baza i ono što sam video jeste snažna posvećenost NATO snaga koje garantuju bezbednost Srba na severu“, rekao je Stoltenberg. On je istakoa da se trenutno pravi pregled prisustva misije Kfora. „Pregled se odnosi na to da li treba da osnažimo misiju, da povećamo prisustvo ili nešto treće. Gledamo i veće bazno prisustvo. Odluka još nije doneta“, zaključio je Stoltenberg.

Vučić: Srbima će ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji, unapred znam da će Kurti reći da neće biti glasanja ni na severu ni na jugu, a onda ćemo kao i uvek imati osudu Kvinte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da će međunarodna zajednica pomerati ciljeve i podizati lestvicu za Srbiju, jer ih jedino zanima kada će Beograd da prizna Kosovo. „Za nas je važnije ono o čemu smo pričali sa Stoltenbergom, a to je kako da sačuvamo mir i bezbednost za Srbe na Kosovu, pošto su oni jedini ugroženi na KiM“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a na pitanje Tanjuga dokle će se dizati lestvica za ono sto Srbija treba da uradi. Dodao je da će biti zahvalan ako NATO može da pomogne u zaštiti Srba. „Sarađivaćemo sa njima, naša vojska sa KFOR ima odličnu saradnju, mi ćemo uraditi sve u dogovoru sa njima, ali da nam Priština govori šta će naša vojska da ima na 10, 15 ili 20 kilometara odatle, to nam ne pada na pamet. Svaka saradnja sa KFOR je u redu, ali što se politike tiče, to je drugi par rukava i tu sreće nema za nas, bar ne u kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas“, poručio je Vučić. Odgovarajući na pitanje da li će neko odgovarati zbog napada na Srbe na KiM, Vučić je rekao da niko neće odgovarati, jer je tamo normalno da se Srbi napadaju. „Neće niko odgovarati. Niko ne vodi istragu. Oni su uhapsili Dušana Obrenovića za koga smo pokazali snimak da ništa nije uradio, čak se i NATO saglasio da ništa nije uradio i još je u pritvoru od maja. Samo su ga KFOR-ove snage uvukle u svoj krug. Ništa nije uradio, nije se ni suprotstavljao“, rekao je Vučić. Dodao je da se za Dragišu Galjka ne vodi istraga, a upucan je sa dva metka. „Koga briga, imate prava da pucate u Srbe, ali će zato ceo svet da vam se nakači ako se desi suprotan slučaj. To je pravda za Srbe, ali nema to veze sa Jensom Stoltenbergom, nije posao NATO da sprovodi istragu već Euleksa i prištinske policije. On je toliko korektan da mi je na sastanku rekao – zašto me nisi pozvao lično telefonom kada se to desilo. Ja ne volim da zloupotrebljavam to, ali ću od sada zvati lično generalnog sekretara“, istakao je Vučić. Naglasio je da su ljudi koji su upucali decu zato što su nosila badnjak – na slobodi, kao i oni koji su upucali Dragišu Galjka i sedmoricu Srba. „Koga briga, to nije Banjska. Jovanović je nosio posuđe na pijacu i upucan je, valjda zbog kašika. Nikada niko neće odgovarati i niko ih neće pitati zato što je to normalno“, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Beograd u skladu sa domaćim pravom i zakonodavstvom učiniti odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, da Vojska Srbije ničim nije prekoračila svoja ovlašćenja i da ćemo sami odlučivati gde će snage biti raspoređene. „Što se Banjske tiče, to se dogodilo godinu dana pošto su neki obmanuli Srbiju, a potpisali deklaraciju u decembru mesecu 2021. da neće biti progonjeni i da neće biti procesuirani ljudi koji su bili na barikadama. A onda su krenuli albanski policajci koji, po briselskom sporazumu nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije, kao i pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga koji su u međuvremenu upucavali srpsku decu zato što su nosili badnjake, a koji na osnovu rezolucije 1244 nemaju pravo uopšte da postoje“, naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Vučić je dodao da Beograd ima drugačiji stav i viđenje razloga za neke događaje na severu KiM od NATO. „Mi ćemo i u budućnosti se truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO-om. Što se tiče Vojske Srbije ona je profesionalno obavljala svoje zadatke, nikada nije prekoračila svoja prava, svoje ovlašćenja, uvek imala korektan odnos sa KFOR-om i NATO-om“, rekao je Vučić. Predsednik je podsetio da je do protesta na severu KiM došlo nakon izbora za gradonačelnike u četiri opštine sa srpskom većinom na kojima je izašlo tri odsto glasača „Želim da podsetim generalnog sekretara i sve druge. A to je da je sve to nastalo zbog toga što su neki održali izbore sa tri posto izašlih i sa tri posto izašlih proglasili legitimnim i legalnim vladavinu tih nametnutih gradonačelnika i kada su se Srbi pobunili, oni su doveli svoju specijalnu policiju da se obračuna sa njima i to je izazvalo sukob“, podsetio je Vučić. Vučić je naveo i da je saradnja sa Kforom i NATO uvek bila korektna. „Moram da se izvinim gospodinu Stoltenbergu jer mora da sluša i sav moj politički jed, a mora da sluša i drugu stranu. Pritom oni ni za šta nisu krivi. Mi smo se ponašali profesionalno, ponašali se odgovorno uvek, i čini mi se da smo uvek imali korektnu saradnju. Srbija će čuvati mir, Srbija će čuvati stabilnost, Srbija radi u procesu dijaloga sve što može da se dođe do kompromisnog rešenja i da budem sasvim otvoren prema vama nema ništa od ZSO i neće ona biti formirana sve dok je Ajlbin Kurti na vlasti“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će kao vrhovni komandant oružanih snaga uputiti zahtev Vladi Srbije da u narednom periodu razmotri odluku o tome da se ponovo krene u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO-om. „Mi smo se danas dogovorili i razgovarali, a ja ću kao vrhovni komandant oružanih snaga uputiti zahtev Vladi Srbije da u narednom periodu razmotri odluku o tome da ponovo krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO-om koje smo imali ranije i sa drugim našim partnerima“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Dodao je da je važno da ljudi u Srbiji razumeju da je Beograd potpuno saglasan sa NATO-m da je njihov mandat zasnovan na osnovu rezolucije 1244 UN-a. „Zato mi pozdravljamo prisustvo vojnika NATO-a, prisustvo vojnika KFOR-a i želimo još veće prisustvo. Nikakav problem sa tim nemamo, ali imamo problem sa političkim tumačenjem koje dolazi iz mnogih zemalja sa zapada“, rekao je Vučić. Što se tiče saradnje sa NATO-om, Vučić je ocenio da je ona korektna i dobra. „Kada neko na pristojan način razgovara, onda smo uvek u stanju da kažemo nema potrebe za tolikim brojem vojnika tu i tu. Ali mi tu vrstu naređenja ne primamo ni od koga, jer Srbija je vojno-neutralna zemlja i ostaće vojno-neutralna zemlja. I zna se ko upravlja vojskom i ko komanduje Vojskom Srbije“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbima ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji na predstojećim izborima u 17. decembra i da unapred zna da će premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti reći da neće biti glasanja ni na severu ni na jugu. „Njima će biti uskraćeno osnovno pravo koje imaju. Još jednom, (pravo koje imaju) u skladu sa Poveljom o ljudskim pravima i rezolucijama Ujedinjenih nacija. Unapred znam šta će da bude. Kurti, zato što želi da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu, neću pominjati kojim ljudima, će da kaže neće biti izbora na severu, a ni na jugu. A onda ćemo imati jednu čistu osudu koju će Kvinta da da u jednoj izjavi i tu će biti kraj priče. Srbi neće na Kosovu glasati“, rekao je Vučić. On je to rekao na zajednickoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, odgovarajući na pitanje da li NATO planira da napravi bezbedno okruženje za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji. Vučić je dodao da Srbi koji žive u Australiji, u Sjedinjenim Američkim Državama i širom Evrope imaju pravo glasa na predstojećim izborima u Srbiji ali da je to „pod znakom pitanja“ za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. „Da li ti ljudi, ne samo na severu, već i južno od reke Ibar, da li će oni tamo moći da iskoriste svoje pravo da glasaju za 25 dana ili ne? Zašto? To niko ne dovodi u pitanje. Niko to ni ne preispituje. Zašto? Zato što su to jednostavno Srbi. To se nije dogodilo ni prošlog puta. To je bio na neki način početak krize, kada oni nisu dozvolili Srbima prošlog puta da glasaju na izborima 2021“, podsetio je Vučić. On je zahvalio Stoltenbergu što je, kako je naveo, bio uvek od pomoći Srbiji i rekao je da Srbija to ceni i poštuje. „On je uvek bio barem otvoren da čuje različite stavove i različita mišljenja od Srbije i mi to nikada nećemo zaboraviti. Hvala vam na tome i nadam se da ćemo moći da naše odnose učinimo još više ispunjeni poverenjem“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana