Vučić se sastao sa privrednom delegacijom SAD tanjug

Objavljeno: 31.10.2022. 12:02 Izmenjeno: 02.11.2022. 11:50

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kistofer Hil.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa privrednom delegacijom Vlade SAD, što je prva privredna misija američke vlade u regionu nakon više od 20 godina.

„Prvi put posle 20 godina, ugostili smo u Srbiji privrednu delegaciju SAD.

Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju“, napisao je Vučić na instagram profilu „Budućnostsrbije“.

„Dobro nam došli, dragi prijatelji!“, poručio je on.

U američkoj delegaciji su predstavnici oko 25 kompanija.

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za našu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

„Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je predsednik Vučić i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

„Mnoge Američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je samo u prvih 8 meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona USD, što predstavlja povećanje od čak 45,6% u odnosu na isti period 2021. godine. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2%, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, dodao je predsednik.

Predsednik je posebno naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Držvama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

 

Ginkel: Investicije SAD zavisiće i od spoljne politike Srbije

Američke kompanije koje investiraju u Srbiji žele da posluju tamo gde postoji sigurno i stabilno poslovno okruženje, izjavio je  otpravnik poslova u ambasadi SAD u Beogradu Dzon Ginkel i dodao da na njihove poslovne odluke utiče i harmonizacija spoljne politike Srbije sa politikom EU po pitanju sitaucije u Ukrajini.

On je tako odgovorio, pred početak kongerencije posvećene unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD u Privrednoj komori Srbije, na pitanje novinara da li će američke investicije zavisiti od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

„Svaka privatna kompanija donosi odluke na osnovu velikog broja faktora i žele da tamo gde posluju da postoji sigurno i stabilno okruženje i gde mogu da pretpostave da će uloženi novac doneti novu vrednost“, kazao je Ginkel.

Prema tome, kaže, privrednici i investitori obraćaju pažnju na različite i brojne signale koji im govore da li se nalaze na pravom mestu i da li će njihove investicije otići u pravom smeru.

Naglasio je da, kada je reč o onome što se dešava u Ukrajini, harmonizacija spoljne politike sa politikom EU ima uticaja na odluke investitora.

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid da Falko rekao je da je, što se tiče investiranja i mogućnosti investiranja u regionu, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo, veoma važno da možemo da radimo zajedno.

„Vidim da su u Srbiji sprovedene reforme i da je vlada preduzela korake da ohrabri IKT sektor, a suočavamo se i sa potrebama da izađemo na kraj sa energetskom bezbednošću koja uključuje i diversifikaciju izvora energije“, naveo je De Falko.

Dodao je da dve zemlje rade na digitializaciji ekonomije, za šta je potrebno, pre svega, bezbedno okruženje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana