Vučić se sastao sa Miroslavom Lajčakom u Beogradu tanjug

Objavljeno: 14.11.2023. 11:34 Izmenjeno: 17.11.2023. 09:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Lajčak se ranije danas sastao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. Lajčak je prošle nedelje boravio u Prištini, gde je istakao da je cilj njegove posete da postavi temelje za […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Lajčak se ranije danas sastao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. Lajčak je prošle nedelje boravio u Prištini, gde je istakao da je cilj njegove posete da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača, a koji je najavljen za 16. novembar. Tada bi, uz posredovanje Evropske unije, trebalo da se sastanu Petar Petković i Besnik Bisljimi. Poslednji put dve strane su bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na KiM, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. Još jednom, predsednik Vučić je detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši, pritom, nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata. Tokom današnjeg susreta, predsednik Vučić je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom vladine Kancelarije Petrom Petkovićem razgovarao o napretku u dijalogu i potrebnim koracima za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa. “Posle posete Kosovu, otputovao sam i u Beograd da se pripremim za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača. Sa predsednikom Vučićem i Petrom Petkovićem razgovarao sam o putu u dijalogu i neophodnim narednim koracima za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji“, napisao je Lajčak na svom na logu na mreži Iks. Predsednik Vučić je na sastanku istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na KiM, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. On je na sastanku insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana