Vučić se sastao sa Elmarom Brokom, legendom nemačke CDU Tanjug, Studio B

Objavljeno: 15.01.2020. 11:13 Izmenjeno: 15.01.2020. 19:41

„Radni doručak sa iskrenim prijateljem Srbije i legendom nemačke partije CDU – Elmarom Brokom“, naveo je Vučić na zvaničnom instagram nalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa članom nemačke CDU i bivšim evroparlamentarcem Elmarom Brokom.

„Radni doručak sa iskrenim prijateljem Srbije i legendom nemačke partije CDU – Elmarom Brokom“, naveo je Vučić na zvaničnom instagram nalogu „Budućnostsrbije“, uz sliku sa gostom iz Nemačke.

Brok je veteran Evropskog parlamenta, a evroposlanik je bio od 1980. do 2019. godine.

Bio je i predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP.

Pre oko godinu dana, nakon što je Priština uvela takse na srpsku robu, Brok je rekao da su takvi carinski nameti neprihvatljivi i da one treba da budu ukinute da bi se ponovo mogao povesti razumni dijalog.

 

SNS i CDU za intenziviranje sveukupne saradnje

Ministar za evropske integarcije i internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović razgovarala je sa nekadašnjim poslanikom Evropskog parlamenta iz redova nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Elmarom Brokom, koji je tu funkciju obavljao skoro 40 godina, i direktorom fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbertom Bekman-Dirkesom o nastavku procesa EI Srbije, odnosima u regionu i međupartijskoj saradnji.

Joksimovićeva je zahvalila Broku, kao jednom od najiskusnijih evroparlamentaraca, na interesovanju i pozitivnom pristupu prema evropskoj budućnosti Srbije.

Joksimović je izkazala zahvalnost za pomoć i podršku koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja.

Istakla je da je Nemačka jedna od najznačajnijih spoljno-trgovinskih i strateških partnera, i pojedinačno najveći bilateralni donator, koji je u poslednje skoro dve decenije u brojne razvojne projekte u našoj zemlji investirala oko dve milijarde evra.

Ministar je istakla da će Srbija sa velikom posvećenošću nastaviti sa procesom EI i sprovođenjem reformi i da će, u tom smislu, poseban akcenat staviti na reforme u vladavini prava i ekonomiji koje su značajne za stvaranje kvalitetnog poslovnog ambijenta – što je potvrđeno kroz zainteresovanost inostranih investitora za ulaganje u srpsku privredu.

Elmar Brok naglasio je da će Nemačka nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije, koja je važan partner EU i činilac regionalne stabilnosti.

Veruje da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, ali i da su reforme koje se sprovode vidljive, da daju pozitivne i konkretne rezultate i da bi trebalo da budu intenzivirane – posebno u segmentu vladavine prava.

Joksimović i Brok konstatovali su da je saradnja SNS i CDU na izuzetno visokom nivou, kako kroz bilateralne odnose dveju zemalja, tako i kroz ostvarenu partijsku saradnju u okviru Evropske narodne partije (EPP) čiji je Srpska napredna stranka pridruženi član.

Takvoj međudržavnoj i međupartijskoj saradnji posebno su doprineli predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić i kancelar SRN Angela Merkel, što potvrđuje i obostrana zainteresovanost i opredeljenost za intenziviranje sveukupne saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana