Vučić u Mostaru: Važno da svi poštuju teritorijalni integritet Tanjug

Objavljeno: 09.04.2019. 09:28 Izmenjeno: 10.04.2019. 11:40

Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, poručio predsednik Vučić u Mostaru i istakao da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

foto Tanjug

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da „podržava Dodikove stavove“, Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne. „Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati“, rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz Bosne i Hercegovine koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.“Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijlani integritet“, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je reč o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsedavajućim Predsedništvu BiH, a ranije predsendikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da veruje da u budućnosti može da bude još bolja. „Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv“, rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsetio da je u Sarajevu dogovoreno da deo granice od tri odsto bude rešen, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor. „Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, ali to nije bilo dovoljno da se dođe do promene stava“, rekao je Vučić i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rešenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio pitanjem: „Kako da se pojavim ako nismo dogovorili tih tri odsto“.

Vučić je, nakon sastanka sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, izazio zadovoljstvo što su i ove godione srpske kompanije iz raznih delova Srbije došle na Sajam u Mostar da predstave svoje proizvode.

covic-vucic-tanjug

Podvukao je da je BiH za Srbiju jedan od ključnih partnera i da je njegovo prisustvo u Mostaru u skladu s tom činjenicom. Ukazao je da je trgovinska razmena sa BiH 2015. bila milijardu evra, a prošle godine je dostigla 1,8 milijardi evra, te da se ove godine očekuje da dostigne vrednost od dve milijarde evra.

Sa Čovićem, dodao je, razgovarao je i o odnosima Srba i Hrvata.„Smatram da bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima o onome što se zbivalo, važno je da gradimo budućnost u miru i stabilnosti. To isto želimo sa Bošnjacima“, rekao je on.

 

 Mostar-vucic-tanjug
Vučić: Sutra s predstavnicima Srba o izborima za gradonačelnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra imati duge razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, nakon čega očekuje donošenje odluke u vezi izbora koje je Hašim Tači raspisao za mesta gradonačelnika u četiri opštine na severu pokrajine, o čemu, kaže, već ima neke ideje. „Imaćemo sutra duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba, koji predstavljaju narod, a ne samo sebe. Očekujem da sa njima donesemo odluke. Imam određene ideje“, ukazao je on.

Vučić je kazao da niko od stvarnih predstavnika Srba nije konsultovan za to kada i na koji način da budu raspisani izbori.Rekao je da razume koje su ideje Prištine i dodao da su Srbi na Kosovu i Metohiji do sada uspeli da sačuvaju svoja ognjišta i uvek bili uz svoju državu, te da ne treba sumnjati da će oni doneti odluku, kao i da je siguran da će želeti da čuju mišljenje Srbije.

„Imao sam nekoliko teških razgovora sa stranim predstavnicima. Predstoji poseta Kini i veliki značajni sastanci, o čemu nisam ovlašćen da govorim, jer očekujem da ih domaćini najave“, kazao je on.

Vučić je kazao da očekuje da će mnogi pokušati da utiču na Srbiju da odustane od zahteva da takse budu ukinute kao preduslov za nastavak dijaloga, dodajući kao što je postalo potpuno normalno da ZSO ne bude formirana, da hapse Marka Ðurića kada im padne na pamet i kao što je izrada platforme protiv dijaloga.

Mnogi zapadni predstavnici, dodao je, kažu da je ta platforma samo „ulaz“ a ne i krajnji rezultat, ali ističe da kada se pročita nema o čemu da se razgovara.

crkva-mostar-vucic-tanjug

foto Tanjug

 

Vučić obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Predsednik Srbije je posetio tu crkvu zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a dočekao ih je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije.

 Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.“Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne“, rekao je predsednik Srbije o podsetio da je Saborna crkva Svete Trojice sagrađena 1873. godine i bila najveći srpski pravoslavni hram, do izgradnje Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije je istakao da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpki narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze da ispuni.“Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikvanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će Srbija u naredne dve nedelje uplatiti dodatnih 1,5 miliona evra za crkvu u Mostaru.On je ukazao da Srbija time daje malo više od RS i zahvalio se Dodiku što je našoj državi dozvolio da imamo tu čast.Vučić je tokom posete toj crkvi pre godinu dana rekao da je Srbija za dotadašnje radove izdvojila 700.000 evra i da očekuje da radovi budu završeni do 2020. godine.Predsednik je dodao da je Srbija dala i 154.000 evra na osnovu obećanja datog Srbima u Mostaru i da to može zahvaljujući tome što četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu, koji imaju svega četiri države u EU.

Dodik je ukazao da je iz crkve rečeno da je potrebno 2,2 miliona evra da se uradi sve do oslikavanja, a da RS daje 700.000 evra.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.“Imamo čvrsta uverenja da će hram 2020. biti potpuno završen“, rekao je vladika.“Nama ostaje da, osim što volimo boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani“, rekao je on.

Vladika Dimitrije je poklonio zlatnik predsedniku Srbije.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine. Obnova je počela 2010. godine, a u septembru prošle godine završeni su grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen poslednji kamen.
Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je reč o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao.Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine.
Obnovu hrama pomogao je Unesko.Hram se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i na Uneskovoj je listi zaštićenih zona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana