Vučić: Otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške tanjug

Objavljeno: 28.11.2022. 10:01 Izmenjeno: 30.11.2022. 12:45

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je, u okviru dvodnevne posete Oslu, započeo sastanke sa najvišim zvaničnicima Norveške i prvo posetio norveški parlament.

Vučić se sastao sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem.

Vučić je tako započeo prvu radnu posetu Norveškoj u svojstvu predsednika Srbije, nakon što je u Beogradu pre dve sedmice održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vučić je ranije najavio da Srbija treba da sprovede reformu u sektoru energetike i diverzifikuje izvore snabdevanja gasom i naftom, kao i da poveća ulaganja u obnovljive izvore energije i da će joj u tome pomoći Norveška, koja jedan od lidera u toj oblasti i zelenoj tranziciji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, koja je u delegaciji Srbije, sastaće se sa državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i razgovarati o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Vučić će zatim imati radni ručak koji će predsednik Vlade Norveške Junas Gar Store prirediti u čast predsednika i delegacije Srbije u vili norveške vlade.

Predsednik Vučić će se sastati i sa kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, a planirano je i da položi vence na spomenik stradalim Jugoslovenima u Norveškoj u Drugom svetskom ratu uz vojne počasti.

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

Otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške

Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se u okviru dvodnevne posete Oslu sastao sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem.

Vučić je na Instagram profilu „buducnostsrbijeav“ napisao da je predsedniku norveškog parlamenta zahvalio na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji.

„Ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći našim reformskim procesima, a posebno u modernizaciji našeg energetskog sistema“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić se sastao s premijerom Norveške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Norveškoj, sastao se u Oslu sa premijerom te zemlje Junas Gar Storeom.

Store je u čast predsednika i delegacije Srbije priredio u Vladinoj vili radni ručak. Vučić će se sastati kasnije i sa kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, a planirano je i da položi vence na spomenik stradalim Jugoslovenima u Norveškoj u Drugom svetskom ratu uz vojne počasti.

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

Uz pomoć Norveške planiramo reformu energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Dubravaka Ðedović izjavila je u Oslu, nakon sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom, da Srbija može mnogo da nauči od Norveške o tome kako da na najbolji mogući način iskoristi potencijale obnovljivih izvora energije, kao i da je cilj da se naš enegetski sistem stabilizuje u naredne dve godine.

Ðedovićeva, koja boravi u Norveškoj u okviru dvodnevne posete državne delegacije na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla je novinarima da je Norveška zaista energetski gigant po pitanu hidroenergije, ali i nafte i drugih prirodnih resursa, koje su iskoristili na najbolji mogući način.

„Da vidimo kako mi to možemo isto da uradimo u hidro sektoru, ali i drugim i kako na održiv način da planiramo buduća ulaganja u energetski sektor“, istakla je ona.

Ðedovićeva kaže da moramo da budemo odlučni kada je reč o dekarbonizaciji i u energetskoj tranziciji, zbog čega moramo da završimo reformu energetskog sektora.

Podsetila je da je Norveška počela pre 30 godina time da se bavi i uvela profesionalni menadžment u svoje energetske kompanije.

Istakla je da su stvorili klimu povoljnu klimu za ulaganja u njihov enegetski sektor, ali tako da njihovi prirodni resursi ostanu u njihovom vlasništvu i da oni imaju najviše koristi od toga.

Ministarka je rekla da su predsednik Vučić i premijerka Brnabić apsolutno posvećeni zelenoj tranziciji i da se zato pravi plan za reformu enegetskog sketora, kako bi imali održiviji i čistiji sistem, kao i zdraviju sredinu za decu.

„Nema brzih rešenja, ali dobrim planiranjem mogu Norvežani da nam pomognu da dođemo do dugoročnih rešenja i zajedno sa partnerima iz Norveške već radimo na tome da dođemo do stabilizacije sistema u naredna 24 meseca“, rekla je Ðedovićeva.

Kaže da već imamo dobre rezultate i da je cilj da se do 2030. poveća nivo energije iz solara, vetra i hidro sektora, a sve kako bi dekarbonizovali naš energetski sektor do 2050. i da bi i privreda i građani imali sigurno snabdevanje.

Ona je rekla da nije bilo tokom sastanka reči o konkretnim projektima već pre svega o regulatornom okviru, koji je prvi korak.

Kazala je da je cilj da se u narednom periodu uloži između 14 i 33 miljarde evra u naš energetski sektor, što će zavisiti od toga za koji se scenario ulaganja budemo odlučili, u kratkom, srednjem i dugom roku.

Ministarka je naglasila da se planiraju ulaganja u 2023. već od dve milijarde evra.

Na pitanje novinara da prokomentariše proteste u Beogradu protiv Rio Tinta, rekla je da sve što ima veze sa našim prirodnim resursima ne treba da se politizuje i naglasila da je za vladu životna sredina jedan od prioriteta i da to pitanje ne treba koristiti za sticanje političkih poena.

„Litijum je kritičan materijal za svet i Evropu jer je ključan za razvoj obnovljivih izvora energije i da bi smanjili štetne gasove. Hoćemo da naš sistem bude čistiji. Predsednik je rekao – tačka jeste stavljena“, rekla je ona i napomenula da je potencijal tog resursa samo u 2022. godini između tri i 10 milijardi evra.

A zamislite samo koliko je potencijal do 2050. godine, dodala je ministarka.

Norveški kralj Harald Peti primio Vučića u Oslu

Norveški kralj Harald Peti je u Oslu primio predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Norveškoj.

Sastanku Vučića i kralja Haralda Petog prisustvovao je i prestolonaslednik Hokon.

Harald Peti je došao na presto posle smrti oca, kralja Ulava, 1991. godine i od 14. veka je prvi kralj koji je rođen u Norveškoj.

Poznat je i po time što je suprugu izabrao iz naroda, običnu građanku.

Harald Peti (85) je bio i prvi pripadnik kraljevske krvi koji je pohađao javnu školu.

Oženio je građanku Sonju Haraldsen, koja je danas kraljica Sonja. Kraljevski par ima dvoje dece, princezu Martu Luizu i prestolonaslednika Hokona.

Vučić odao počast stradalim Jugoslovenima u Norveškoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u Oslu venac na spomenik stradalim Jugoslovenima u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu.

Vučića su na groblju, uz visoke vojne počasti, dočekali komandant tvrđave Akešhus Arne Operud i generalni sekretar Ministarstva odbrane Frede Hermansen.

Vučić je položio venac uz minut ćutanja.

Više od 3.000 Jugoslovena stradalo je u logorima u Norveškoj, od čega najviše Srba.

Oni su bili dovedeni u više od 20 radnih logora u okupiranoj Norveškoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana