Vučić se obratio na Pariskom mirovnom forumu Tanjug

Objavljeno: 12.11.2020. 16:09 Izmenjeno: 13.11.2020. 10:32

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se  uz druge svetske lidere, na Pariskom mirovnom forumu, čija je glavna tema pandemija virusa korona i njene posledice

TANJUG/INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV /

Predsednik Srbije je na zvaničnoj ceremoniji, u video poruci, u prvi plan stavio pitanje – kako je najpametnije zaštiti ekonomije sveta u aktuelnoj korona krizi.

„Kako zaštiti naše ekonomije? Da li je razumno rešenje ubrizgivati samo novac u naše ekonomske sisteme, dižući time javni dug širom sveta. Ili treba da delujemo na drugačiji način?“, upitao je Vučić.

Fotografije sa onlajn skupa predsednik Srbije podelio je i na svom instagram profilu „Budućnostsrbije“.

„Velika mi je čast i privilegija da vam se obratim na otvaranju Pariskog foruma o miru. Kada govorimo o korona virusu i globalnim posledicama koje je ova infekcija prouzrokovala, želeo bih da istaknem tri ključna pitanja“, naveo je Vučić na instagramu.

„Na koji način možemo da podržimo farmaceutsku industriju širom sveta, kako bi što pre obezbedila odgovarajuću vakcinu? Kako da, uz uzajamnu solidarnost, radimo na stvaranju najboljih mogućih zdravstvenih sistema u cilju zaštite obolelih od kovida 19, kao i svih drugih gradana? Na koji način da zaštitimo naše ekonomije“, naveo je predsednik Srbije.

On je konstatovao da je potrebno da se razgovara o nalaženju najboljih ekonomskih mera koje bi trebalo da se sprovedu na odgovoran i disciplinovan način, jer ćemo tešku ekonomsku krizu doživeti tek kada se pandemija završi.

Na današnjoj ceremoniji, video porukama obratilo se više od 60 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Među govornicima ovogodišnjeg skupa koji se održava u digitalnom formatu, u zajedničkoj potrazi za kolektivnim odgovorom na pandemiju korona virusa su bili i predsednik Kine Si Ðinping, premijer Indije Narendra Modi, premijer Kanade Džastin Trudo, premijer Španije Pedro Sančes, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

Glavna tema skupa je pandemija korona virusa, odnosno posledice te pošasti, po privredu i po svakodnevni život građana, kao i pitanje kako će izgledati „post kovid“ svet.

Od 2018. godine, Pariski mirovni forum je skup na kome šefovi država i medunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora, rade na izgradnji novih oblika kolektivnog delovanja.

Ovogodišnje, treće izdanje Foruma, koji se održava od 11 do 13. novembra biće prvi dogadaj u međunarodnoj agendi koji će se fokusirati na izgradnju boljeg sveta nakon pandemije kovida 19, najavljeno je ranije iz Ambasade Francuske u Beogradu.

Održva se onlajn, zahvaljujući platformi koja je specijalno dizajnirana da reprodukuje fizičko iskustvo i omogućava održavanje celog događaja tokom pandemije, na kojem se očekuje više od 10.000 učesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana