Odbranom teritorijalnog integriteta Srbija brani temelje UN Tanjug

Objavljeno: 21.09.2020. 11:58 Izmenjeno: 22.09.2020. 10:48

Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije, poručio predsednik Vučić povodom 75. godišnjice UN-a i podsetio da je Srbija potpuno opredeljena za pronalaženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija, da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

Vučić je naglasio da Povelja UN treba da bude „ustav“ savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa, koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

„Nažalost, na kraju 20. veka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. Privreme institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbednost Srbije i regiona u celini“, istakao je Vučić u video obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obeležavanja 75. godina od potpisivanja Povelje UN.

On je podsetio da je Srbija potpuno opredeljena za pronalaženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Poručio je da Srbija vodi odgovornu politiku i ulaže napore da sačuva interese svojih građana i regionalni mir i stabilnost.

„Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244 Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti“, naglasio je predsednik Republike.

Vučić je istakao da je svet danas suočen sa globalnim pozivom na buđenje da objedini snage i otvori novu viziju boljeg, prosperitenijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko ne bi bio ostavljen po strani.

Vučić je, naglasio da je ova godišnjica prilika da svet ponovo potvrdi kolektivnu privrženost multilateralizmu, principima kojima su se svi obavezali Poveljom UN pre 75 godina.

„Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija, čiji je naslednik Srbija, bila među prvih 50 potpisnika Povelje UN. Ona je jedan od osnivača ove međunarodne organizacije, koja deluje više od sedam decenija kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi, igrajući važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i ekonomskog razvoja širom sveta“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da ne treba da čudi činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici, aktivno učetsvovali u svim međunarodnim aktivnostima koje su vodile ka osnivanju UN sa ciljem upostavljanja mira među nacijama.

Srbija, prema njegovim rečima, ostaje privržena principima i osnovama Povelje UN koje su važne danas, koliko su bile i u vreme usvajanja tog dokumenta.

„Obeležavamo ovu godišnjicu u vreme kada se čitav svet bori sa pandemijom, izazovom koji je stavio na test našu spremnost na zajedništvo, ali i ponovo potvrđuje da su UN danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane i da se njen značaj ne može dovesti u pitanje“, ukazao je Vučić.

Duboko smo uvereni da samo kroz saradnju, koordinaciju i poštovanje možemo da nađemo globalni odgovor na ovu globalnu pretnju, zaključio je predsednik Srbije.

View this post on Instagram

Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija – čiji je Republika Srbija naslednik – bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Gutereš:Samo bliskijom saradnjom protiv izazova

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da samo bliskijom i efikasnijom saradnjom mogu da se reše brojni izazovi sa kojima se svet suočava.

On je na otvaranju sednice, povodom 75. godišnjice UN rekao da su od osnivanja UN eskalirale geopolitičke tenzije i da je nuklearno naoružanje postalo velika opasnost.

Kako je rekao, poslednja dešavanja, a posebno pandemija korona virusa, pokazali su svu ranjivost sveta, zbog čega zemlje moraju da se ujedine da rešavaju zajedno probleme.

„Međunarodna saradnja je ključna za suočavanje s realnošću. Solidarnost je još potrebnija“, rekao je Guteres.

Govoreći o osnivanju UN, on je kazao da je trebalo da se dogode dva svetska rata i odnesu milione žrtava da bi se svetski lideri dogovorili o saradnji i vladavini prava, što je donelo rezultate.

„Nikada nije prošlo više godina bez konflikta velikih sila što je veliko dostignuće i koje moramo da očuvamo. Pred nama su i mnogi izazovi poput klimatskih promena, rastuće gladi širom sveta, ali i rastuće mržnje“, zaključio je Gutereš.

Svetski lideri saglasni:Samo zajedno protiv izazova

Svetski lideri složili su se tokom održavanja posebne sednice UN posvećene 75-godišnjici od osnivanja te organizacije, da je potrebna jača saradnja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili pre 75 godina, kada su osnovane Ujedinjene nacije, i da ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Mišel je, govoreći na sednici UN povodom 75 godina od osnivanja te orghanizacije, podsetio da se prethodni generalni sekretar Kofi Anan zalagao za univerzalne vrednosti.

„Pandemioja kovid-19 nam je otvorila oči da je integritet svakog ljudskog bića veoma važna“, rekao je on i ponovio da je zajednička borba veoma bitna u mnogim stvarima, pre svega razvoju vakcina i dostupnosti uspešnog tretiranja korona virusa.

„Moramo da uvažavamo to što nemamo svi istu istoriju, kulturu, običaje“, rekao je on.

Kako je rekao on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i da bi voleo da obezbedi da njegova i druga deca koja imaju slobodu i poštovanje, svet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i „šire svoja krila“.

Predstavnica SAD izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da su SAD ponosne što su 75 godina služile UN.

Kako je rekla ta organizacija je doživela neverovatnu evoluciju.

„Jasno je da UN su osnovane da čuvaju mir i sačuvaju svet od rata“, rekla je ona i istakla da su SAD bile najveći donator UN svih 75 godina, ali i da je vreme da se istaknu svi uspesi, ali i slabosti UN.

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da je pandemija virusa kovid-19 veliki izazov za čovečanstvo, a zbog nove realnosti svet mora da razmislimo kakve UN želi za svet u eri posle kovida-19.

Kako je rekao, svi moramo zajedno da radimo kako bi osigurali bezbednost, što je imperativ.

„UN bi morale da budu balansiranije i da reflektuju interese većine zemalja u svetu. Odnosi moraju da budu zasnovani na pravilima i institucijama, a UN moraju da se zalažu za saradnju. Moramoda napravimo veliku porodicu harmonije i saradnje“, rekao je Si.

Govoreći o osnivanju UN pre 75 godina, on je rekao da je tada zabeležen napredak u ljudskom društvu i promene na svetskom pejzažu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

„Moramo odmah i sada da reagujemo, moramo da sarađujemo“, rekao je Makron.

UN75: Budućnost koju želimo, UN koje su nam potrebne

U jeku pandemije COVID-19, konsultacije koje su Ujedinjene nacije sprovele širom sveta ukazuju na veliki apel da se deluje na polju nejednakosti i klimatskih promena, kao i za više solidarnosti.

Ujedinjene nacije su u januaru 2020. godine pokrenule globalne konsultacije povodom 75. godišnjice postojanja. Kroz različite forme dijaloga, UN su pitale ljude iz svih krajeva sveta o njihovim nadama i strahovima za budućnost. Reč je o najambicioznijoj inicijativi Ujedinjenih nacija do sada usmerenoj na razumevanje koja očekivanja ljudi imaju od međunarodne saradnje, a posebno od UN. To je ujedno i dosad najveće istraživanje o prioritetima za oporavak od pandemije izazvane COVID-19.

U konsultacijama je do 21. septembra 2020. godine učestvovalo preko milion ljudi iz svih zemalja i svih sfera života. Njihovi odgovori pružaju jedinstveni uvid u ono što javnost želi za svet u vremenu rastuće neizvesnosti i brojnih izazova. Rezultati globalnog dijaloga o budućnosti objavljuju se danas, na dan kada se 75. godišnjica UN zvanično obeležava otvaranjem Generalne skupštine UN pod sloganom: Budućnost koju želimo, UN koje su nam potrebne.

U najvažnije zaključke globalnog dijaloga spadaju:

Prioriteti za delovanje:

·       Ispitanici iz različitih regiona, starosnih i društvenih grupa bili su mahom jedinstveni u pogledu prioriteta za budućnost.

·       U jeku trenutne krize koju uzrokuje COVID-19, neposredni prioritet za većinu ispitanika je bolji pristup osnovnim uslugama – zdravstvenoj zaštiti, bezbednoj vodi i sanitarnim uslovima, kao i obrazovanju, praćen većom međunarodnom solidarnošću i većom podrškom onima koji su najteže pogođeni. Tu spadaju i smanjenje nejednakosti i obnova inkluzivnije ekonomije.

·       Kada je reč o izazovima koje nosi budućnost, najveću zabrinutost izazivaju klimatska kriza i uništavanje prirodnog okruženja. U ostale prioritete spadaju: obezbeđivanje većeg poštovanja ljudskih prava, rešavanje sukoba, borba protiv siromaštva i smanjenje korupcije.

Mišljenja o Ujedinjenim nacijama:

·       Više od 87% ispitanika smatra da je globalna saradnja od suštinskog značaja za suočavanje sa današnjim izazovima i da je pandemija međunarodnu saradnju učinila još nužnijom.

·       Nakon sedamdeset i pet godina od osnivanja, šest od 10 ispitanika veruje da su UN svet učinile boljim mjestom. Kada posmatraju budućnost, 74% vidi UN kao „ključne“ za suočavanje sa izazovima.

·       Međutim, ispitanici žele da se UN promijene i inoviraju: da u 21. veku budu inkluzivnije za razne aktere i da postanu transparentnije, odgovornije i delotvornije.

Kada je u pitanju Srbija, stavovi građana Srbije u dobroj meri oslikavaju globalne rezultate dijaloga. Među prioritetnim akcijama međunarodne zajednice u suočavanju sa pandemijom koronavirusa, građani Srbije  prepoznali su sledeća tri prioriteta – više brige za životnu sredinu, prioritizovanje univerzalnog pristupa zdravstvenim uslugama, kao i jačanje solidarnosti između ljudi i zemalja. Ljudi u Srbiji vide klimatske promene, oružane konflike i rizike vezane za zdravlje kao trendove koji će obeležiti budućnost.

„Istraživanje UN75 ukazalo nam je da građani Srbije vrlo jasno i realno sagledavaju globalna zbivanja i trendove i povezuju ih sa svojom lokalnom situacijom. Međunarodna saradnja za bolji svet je podjednako bitna za ljude, koliko i za institucije. Radi se o međusobnoj odgovornosti i podeljenoj odgovornosti između ljudi i države, među građama i između generacija. Istraživanje je još jedan poziv na akciju za ubrzanje ostvarenja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030“, izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana