Prištinska strana došla s namerom da dijaloga nema Studio B, Tanjug

Objavljeno: 16.06.2021. 09:19 Izmenjeno: 17.06.2021. 12:08

Oni koji su juče sa prištinske strane došli u Brisel želeli su da nas nateraju da napustimo dijalog, kaže Vučić i ističe da je jedna od glavnih tema bilo pitanje nestalih osoba, što su Albanci opstruirali na svakom koraku

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvenošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor“, objasnio je on.

Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.

 

Neće iskopavanje da ne bude da su Albanci činili zločine!?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je albanska strana odbila u Briselu temu nestalih na KiM i iskopavanje lokacija koja želimo da pretražimo da ne bi, kako su rekli, ispalo da su Albanci činili zločine.

Šef njihovog pregovaračkog tima za to pitanje je rekao da neće da dozvole iskopavanje, jer će to da bude glavna vest, pa bi neko mogao da pomisli da su Albanci činili zločine, rekao je Vučić i dodao da su se svi juče u Briselu čudili na tu konstataciju.

Vučić je rekao da Srbija ne želi ništa da krije i da je sa svoje strane izašla u susret i pretražila 21 lokaciju do sada, koje su tražili Albanci.

“Mi ne želimo da štitimo nikoga ko je činio zločine“, poručio je Vučić i dodao da Beograd nije ništa krio i da je o svemu obaveštavao međunarodnu zajednicu.

Kaže da je su na od 21 lokacije na četiri mesta pronađena tela za koja se pretpostavlja da su bili Albanci, a da je Priština do sada dozvolila iskopavanje samo na jednoj lokaciji na KiM od ukupno 11 koje mi želimo da pretražimo.

Na poslednjoj lokaciji Kiževak je pronađeno 11 ostataka dva tela za koje je utvrđeno da su Albanci, na osnovu DNK analize.

Naveo je da naša strana traži da se pretraži lokacija Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja Ðakovice.

Ni za jednu od ovih lokacija još nismo dobili odgovor od prištinske strane, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je Priština dozvolila samo da se pretraži lokacija Bunker kod Ðakovice gde je pronađeno sedam tela srpskih žrtava, iz porodice Šutaković i Petrković.

Predsednik je naglasio da je rešavanje pitanje nestalih veoma važno za mir i stabilnost i veće povrenje Srba i Albanaca.

Ipak, njihov ključni argument je bio da to nije suštian već da se smeni Veljko Odlalović u našoj komisiji za nestale, rekao je Vučić i dodao da je regovao preoštro kada je Kurti nazvao Odalovića Geringom i Gebelsom i tražio da ga sklonimo.

„Prosto sam bio iznenađen da neko može da koristi takav rečnik i da se tako odnosi prema jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlji, što sve Kosovo nije“, dodao je Vučić.

 

Kurtijevi predlozi pokazuju da neće dijalog, već priznanje

Predsednik Srbije ukazao je na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlje o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.

Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.

„Ponavljao je – kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čcvrst i jasan odgovor – nikada“, kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džo Bajdena koji je to u pismu napisao.

Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

„Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča“, kazao je predsednik.

Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.

„Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom“, kazao je predsednik.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

„Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali“, kazao je.

Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.

„Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost“, kaže predsednik.

Kao neverovatno ocenjujetoi to što su odbijali konstantno da ispune ono sto je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.

„Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborio, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti“, navodi predsednik.

Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.

„Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog“, zaključio je Vučić.

Dodaje da ne smatra da je nedostatak razgovora dobar za nas jer se plaši da takva vrsta neodgovornosti i neozbiljnosti može da dovede do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

 

Dijalog u nemogućoj atmosferi

Predsednik Vučić rekao da je ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu u, kako je rekao, nemogućoj atmosferi u kojoj neko ne želi dijalog.

On je u obraćanju javnosi istakao da neodgovrnost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KIM, i izazovu druge neodgovrne ljude koji mogu da naprave incidente.

Vučić je rekao da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode racuna da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

„Kada sam sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokcija sa vase strane. Znate koja je provokacija sa nase stane, to je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrd, dobile zemljiste tokom vladavine Slobodana Milosevića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija“, preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi.

Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkva, “nista nije provokcija vec verski obred u SPC“, primetio je Vučić ukazujući da oposle toga razumete o čemu je reč.

Najavio je da će u narednih sedamdana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima.

Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovarali na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog.

„Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici, ukazao je on.

„Želim da verujem da je to moguće“, kazao je.

Ponosan je kaže na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključucjući dokumentaciju svih grobalja na KIM koja su unistena, sve crkve i manastiri koji su osteceni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz tv emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da tzv. OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zlocinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika, an stranka , razgovarati 21. juna.

 

Svi sporazumi sa PR na sajtu Kancelarije za KiM

Predsednik Vučić izjavio da se svi potpisani sporazumi između Beograda i Prištine nalaze na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da su transperentni i dostupni na srpskom i engleskom jeziku, kao i na ćiriličnom i latiničnom pismu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše zahtev predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Ðorđevića da se objave svi sporazumi koji su potpisani sa nelegalnim institucijama u Prištini.

„Sve naše sporazume možete da pronađete na sajtu Kancelarije za KiM, sve od A do Š, morate samo da znate da čitate i da imate dovoljno želje da to pročitate, ne da izmišljate i da se bavite teorijama zavere. Možete da konvertujete u ćirilično i latinično pismo i imate svaki sporazum na oba pisma, kao i na engleskom jeziku“, rekao je Vučić u ironičnom tonu.

Ističe da Srbija u odnosu sa kosovskim Albancima nema šta da krije, već da je ponosna što je u teškim uslovima uspela da ostvari mir i ekonomski napredak.

Dodaje da kada je postao predsednik Vlade ukupan BDP Srbije u apsolutnom iznosu bio nešto manji od 33 milijarde evra, a da će ove godine završiti na nivou od 51 milijardu evra.

Ističe da je za taj napredak bio potreban mir i dobri sporazumi.

„Svojevremeno sam rekao da ćemo se boriti za ostvarivanje i sprovođenje u delo Briselskog sporazuma, kao što vidite upravo se to dešava, a onaj ko izbegava sprovođenje je albanska strana“, istakao je Vučić.

Podsetio je da je to bio i njegov argumenta kada je u aprilu bio u Kosovskoj Mitrovici, kada su, kaže, građani vikali da je „izđanik“.

„Međutim, vidite da sam bio u pravu. Zato što sam video nešto dalje i zato sam dobro razumeti šta se zbiva“, rekao je Vučić.

Proterali 250.000 Srba sa KiM, a optužuju nas za genocid

Priština nas optužuje za genocid iako su Albanci sa KiM proterali 250.000 Srba i etnički skoro očistili srpska mesta, rekao je predsednik Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara kakav je na to odgovor Prištine i Brisela, rekao da albanska strana na to odgovara da smo mi fašisti i hitlerovci su učnili genocid.

„A, to što će da podnesu tužbu za genocid… Pa, to nije tužba koja ima veze sa Srbijom, već je to njihova unutršnja odluka kako bi se navodno došlo do pravde i svega drugog“, naveo je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana