Vučić o susretu sa Salvinijem, „najmoćnijim političarom Italije“ Informer

Objavljeno: 03.05.2019. 13:11 Izmenjeno: 03.05.2019. 13:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da će se iduće sedmice sastati sa potpredsednikom vlade Italije Mateom Salvinijem, kojeg smatra najmoćnijim političarom Italije, koji se, inače, zalaže za povlačenje italijanskog priznanja kosovske nezavisnosti.

Sa Salvinijem će, kaže, razgovarati o KiM, kao i o pozicioniranju u današnjoj, promenjenoj Evropi.

„Veoma poštujem premijera Kontea i Luiđi di Maja i predsednika Matarelu, koji je izuzetna ličnost u svakom pogledu, ali najmoćniji političar Italije je Mateo Salvini, koji će ubedljivom razlikom pobediti na izborima 26. maja za evropski parlament“, kaže Vučić i dodaje da je već i iz toga jasno koliko je to značajan susret za Srbiju.

Vučić je, sicirajući analizirajući aktuelne političke i geostrateške odnose u Evropi, konstatovao da se danas, nakon Bregzita, nastoji da se nametne „velika trojka“, koju čine Nemačka, Francuska i Holandija.

„Namerno su izuzeli Italiju. Ali, sada se stvara taj blok – Višegradska grupa i ukoliko bi Moravijecki uspeo da pobedi na septembarskim izborima u Poljskoj to bi bilo ojačano. Takođe, ukoliko bi Fico i Pelegrini uspeli da pobede na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, Orban će svakako pobediti u Mađarskoj, dok je u Češkoj po tom pitanju situacija pod kontrlom bilo sa Zemanove ili Babiševestrane strane“, naveo je Vučić.

Dodao je da ta grupa sada pokušava da napravi neku vrstu neformalne „kontre“ sadašnjoj velikoj evropskoj trojci.

„Dakle, Višegradska grupa plus sever Italije, odnosno Salvini, a videće se pozicija Austrije u narednom periodu. Jer, ta grupa 2027. će ukupno imati veći BDP nego što će imati velika evopska trojka ili na istom nivou i postaće neto kontributori evropskog budžeta i mnogo toga će da se menja u godinama pred nama“, kaže Vučić.

Naglasio je da mi moramo da „držimo i jedne i druge, pošto smo suviše mali i slabi da bi mogli na takav način da se kockamo sa sudbinom Srbije“.

I zato je razgovor sa Salvinijem veoma važan, zaključio je predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana