Vučić sa delegacijom EP: Želimo jasniju situaciju od EU Tanjug

Objavljeno: 02.12.2019. 14:24 Izmenjeno: 03.12.2019. 08:08

Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana, rekao predsednik Vučić, posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta.

foto Tanjug

“Ako im je to u redu hvala, ako nije…isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju“, poručio je Vučić,posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

„Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto“, objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

„Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU“, preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Takođe je razgovarano i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan i prema sebi i prema nama i razumeo dobro i određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.

„Govorio sam i iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja“, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske I da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.« Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije I kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos i na našem uspehu u celoj Evropi, ali i što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu i posvećenosti i što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini », naglasio je Vučić.

Vučić: Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovirima sa EU, a da je realno da će biti otvoreno jedno poglavlje.

„Ne znam da li će Evropska unija otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva, a imamo pripremljena četiri za otvaranje, ali mi nismo na tom nivou da nam se otvore ta četiri, tako da biće od nula do dva, realno – jedno. Toliko smo zaslužili“, rekao je Vučić, s dozom ironije, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Navodi da će Srbija tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja „skočiti“ na 18, što je, primetio je predsednik, „od istorijskog značaja za našu zemlju“.

On je ranije više puta ponovio da je Srbija svoj posao odradila, ali da nije sve na nama, te da EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom.

Veber: Srbija veliki prijatelj

Dolazak predstavnika Evropske narodne partije (EPP) u Srbiju, odmah po stupanju na dužnost nove Komisije, pokazuje da je za tu grupaciju, evropska perspektiva zemalja regiona jasna i očigledna, poručio je lider EPP Manfred Veber u Beogradu.

„Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu“, poručio je Veber nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je podsetio da je juče na dužnost stupila nova Evropska komisija, koja je, kaže, spremna za narednih pet godina.“I zato je sjajno da odmah na početku, predstavnici EPP dođu u Beograd i pokažu spremnost za evropsku perspektivu, koja je jasna, očigledna i za nas ključan element za budućnost“, rekao je Veber.

To je, kaže, signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za ceo region.

Veber je istakao da EPP smatra da je poslednja odluka Evropskog saveta da se blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila velika, istorijska greška, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj Uniji.

„Što se tiče moje stranke, sve vlade u Savetu su podržale početak razgovora sa Severenom Makedonijom i Albanijom, ali su „druge političke sile“ to prekinule i za nas je to velika greška“, rekao je Veber.

Naveo je i da sam taj proces nije automatski i da je „sve stvar angažmana“, odnosno da EU mora da uradi svoj „domaći“, jer se i sama suočava sa određenaim izazovima, demokratskim procedurama…

„Imamo stalno proces razvoja osnovnih principa i demokratskih ideja“, rekao je Veber i dodao da su Uniji i Srbiji zajedničke ideje, evropski način života i da za to moraju da se bore.

Veber je naveo da mu je drago što se Srbija veoma dobro ekonomski razvija.“Sjajno je videti da Srbija postiže tako dobre rezultate i da ima perspektivu“, rekao je Veber.Prema njegovim rečima, to će, možda, usporiti problem odliva mozgova, koji je prisutan u čitavom regionau, te istakao da je budućnost Evrope, upravo u ostanku mladih u Srbiji i ostalim zemljama Centralne i Istočne Evrope, gde imaju perspektivu.

„To je i naša poruka i želimo da radimo i da doprinesemo tome, a zahvaljujući vašem liderstvu, ekonomija u Srbiji raste“, rekao je Veber.

Vučić:Stigla pisana potvrda da Si dolazi u posetu 2020.

Predsednik Vučić izjavio je da je dobio pisanu potvrdu da će našu zemlju naredne godine postetiti predsednik Kine Si Ðinping.“Umirem od smeha kada mi dođu sa idejama da mi smanjimo saradnju sa Kinom i Rusijom, a onda vidim red i kod Putina i kod Si Ðinpinga, sa po 20 ministara idu po 15 puta godišnje, da se sretnu i uvećaju svoju trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekao Vučić, onda dođu pa njemu da sole pamet hoće li ili neću sa nekim da se viđa.“Dakle, nego šta ću nego ću da se viđam i da vas obavestim da sam dobio potvrdu, po prvi put u pisanoj formi, da će Si dogodine posetiti Srbiju. Tako da vam se pohvalim i pred evrpskim predstavnicima“.

Najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su interesi naše zemlje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da imamo svoju politiku, da ne idemo prema Rusiji, da smo na putu smo ka Evropskoj uniji, ali se ponosimo dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li sporo otvaranje poglavlja i, generalno, otvaranje Evropske unije ka Srbiji gura našu zemlju u „naručje Rusije“, i dodao da su evropski put i dobra saradnja sa Rusijom i Kina politika Srbije – nezavisne i suverene zemlje koja sama donosi odluke o svojoj budućnosti.

„Pre samo 10 dana Vaše kolege novinari su me pitale da li prekidamo odnose sa Rusijom, zbog toga što smo se ponašali tako da smo štitili svoju zemlju. Mi imamo svoju politiku, nalazimo se na evropskom putu i to kažemo na svakom mestu u svetu, ali isto tako, pred svim Evropljanima i Zapadnjacima kažemo da želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom“, poduvkao je Vučić.

Vučić: Veber će čuti „fantastične ideje“ o KIM od Boška i Ðilasa

Predsednik Vučić rekao je da pozdravlja svaki susret evropskih parlamentaraca, pa i lidera Evropske narodne partije Manfreda Vebera sa članovima dela opozicije i primetio, s dozom ironije, da su ti susreti „važni za demokratiju u našoj zemlji“.

„Ja pozdravljam svaki susret sa predstavnicima naših političkih protivnika. Mislim da je to veoma važno za demokratiju u našoj zemlji i siguran sam da će mnogo mudrih ideja o rešenju kosovskih problema gospodin Veber i gospodi Bilčik moći da čuju od, recimo, Boška Obradovića i Dragan Ðilasa. To će biti fantastične ideje“, rekao je Vučić.

Vučić je na kraju konferencije rekao i da čeka da čuje ideje koje se tiču pitanja rešavanja problema Kosova, a od strane Boška Obradovića, Aljbina Kurtija….

„Ja sad čekam te genijalne ideje da dođu od stane Obradovića, Kurtija i ostalih…“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje šta njegovi sagovornici misle o tome što Priština najavljuje da će dijalog voditi Kurti, odnosno da je namera prištinskih vlasti da dijalog vrati na početak, kako ne bi pristali na bilo kakav kompromis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana