Vučić sa Taninom: Prisustvo UNMIK-a važno za stabilnost

Objavljeno: 07.10.2021. 09:09 Izmenjeno: 08.10.2021. 12:34

Vučić zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Vučić je to objavio na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“, zajedno sa fotografijama sastanka. Sastanak je održan u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN i šef Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahir Tanin saglasili su se da je prisustvo UNMIK-a važno za održavanje stabilnosti u južnoj pokrajini, a Vučić je zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Vučić je naglasio značaj komunikacije sa UNMIK-om i dodao da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji, saopstila je pres služba predsednika.

U tom kontekstu, šef UNMIK-a Zahir Tanin je zahvalio predsedniku Vučiću zato što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.

Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, predstavlja novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je posebno naglasio da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosoa i Metohije, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.

“Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda”, naglasio je predsednik Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Šef Misije UN na Kosovu i Metohiji je naglasio da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN – Ban Ki Mun i Antonio Gutereš, od početka bili čvrsto privrženi sprovođenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama Ujedinjenih nacija.

Vučić je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.

Sagovornici su se saglasili da je prisustvo Misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Šef UNMIK-a je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana