Vučić sa regionalnom direktorkom Svetske banke Studio B

Objavljeno: 26.12.2019. 09:06 Izmenjeno: 27.12.2019. 13:29

Cilj strukturnih reformi je održivi rast BDP-a u narednih pet godina na nivou od 4 do 6 odsto godišnje, poručio predsednik Vučić na sastanku sa regionalnom direktorkom Svetske banke. Uspešno sprovedene reforme u Srbiji donele odlične rezultate, ističu predstavnici Svetske banke.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovarao o strukturnim reformama, razvoju finanasijskog tržišta, kao i reformi javnih preduzeća.

Kako je i najavljeno na nedavnom sastanku sa regionalnom direktorkom Van Gelder, predsednik Vučić održao je kontinuitet razgovora sa Svetskom bankom u cilju nastavka neophodnih strukturnih reformi.

„Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Republike Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od 4 do 6 odsto. Naš sadašnji rast od 4 odsto je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da dostigne i 6 odsto rasta naredne godine“, naglasio je Vučić i dodao da je u tom kontekstu podrška Svetske banke od izuzetnog značaja.

Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Republici Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Takođe se razgovaralo i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.

„Predloženi su i koraci za unapređenje konkurentnosti u različitim oblastima. Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.

Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili novi zakonodavni okvir u oblasti javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.

Sve prethodno navedeno će, prema rečima Linde Van Gelder, osigurati bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana