Vučić razgovarao sa predstavnicima Srba sa KiM Tanjug

Objavljeno: 25.07.2018. 18:17 Izmenjeno: 26.07.2018. 12:13

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije trajao je više od četiri sata. Simić:Vučić otvoreno da nema opipljivog rešenja za KiM. Vučić ima podršku Srba sa KiM, kaže Rakić.

Sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima Srpske liste nije bio najavljen, a tema razgovora je, kako se pretpostavlja, razvoj događaja na i oko Kosova i Metohije.

 

Simić:Vučić otvoreno da nema opipljivog rešenja za KiM

Predstavnici Srpske liste razgovarali su danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prema rečima potpredsednika liste Igora Simića srpski predsednik obavestio ih je da trenutno nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje bi bilo opipljivo i koje bi moglo da se ponudi građanima.

„O položaju našeg naroda na KiM razgovarali smo otvoreno. U tom tonu je i predsednik Srbije rekao da trenutno nema rešenja koje bi bilo opipljivo“, preneo je Simić Tanjugu.

Na sastanku, koji je inače trajao više od četiri sata, je pre svega bilo reči o političko-bezbednosnoj situaciji i teškom položaju Srba na KiM, dijalogu koji se vodi, ali i fazi u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Simić je napomenuo i da se politički predstavnici Srba sa KiM, u svakom slučaju, o svemu konsultuju sa Beogradom.

Potpredsednik Srpske liste podvukao je da ta lista ima apsolutno poverenje u predsednika Vučića, a da to poverenje nikad nije bilo dovođeno u pitanje, što su pokazali i izbori na KiM.

On je poručio onima „koji sebe smatraju patriotama i napadaju svaki mogući predlog koji se pomene…da prestanu da se junače po pitanju Kosova i Metohije, jer je u pitanju budućnost Srba koji žive na tim prostorima, ali i celokupnog srpskog naroda“.

Simić je napomenuo i situaciju od pre nekoliko dana kada su albanski mediji na „udarnim“ stranama zahvaljivali Vuku Jeremiću zbog odluke Međunarodnog suda pravde kojom je, kaže, potvrđena i legalizovana deklaracija o nezavisnosti Kosova.

 

Rakić: Vučić ima podršku Srba sa KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je večeras da su predstavnici Srba sa KiM danas razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o politicko-bezbednosnoj situaciji i da ih raduje to što će se do rešenja za KiM doći kompromisom uz konsultacije sa srpskim narodom.

Rakić je za RTS naveo da se do kompromisnog rešenja može doći samo uz konsultacije sa državom i dodao da su predstavnici Srba preneli poruku Vučiću da ima njihovu podršku.

„Raduje nas što neće biti iznet nijedan stav koji se tiče održivog rešenja i boljeg života, bez konsultacija sa nama“, naveo je Rakić i zamolio je sve da puste srpski narod da sam odlučuje o sudbini svoje dece.

Istakao je da su Srbi na KiM uznemireni zbog ćutanja međunarodne zajednice na incidente kao što je otmica Marka Đurića, kada su specijalne jedinice upale na sever Kosmeta, iako to ne smeju.

„Svedoci ste do čega je to dovelo“, rekao je Rakić.

Istakao je i da ih je predsednik Vučić upoznao sa tokom briselskog dijaloga i da Srbi osećaju zabrinutost za dalju situaciju.

„Dosta nam je politike ranijih vremena kada Srbi nisu imali sagovornika u Beogradu“, rekao je Rakić i poručio da je to dovelo do toga da smo sada u težoj situaciji nego što smo bili.

Rekao je da je pedsednik Vučić dobio otvoreno pismo u kojem se kaže da su podela i razgraničenje loši, i da su to pismo verovatno poslali oni koji imaju i kosovske i srpske licne karte, a možda i lične karte nekih zemalja koje su bile sponzori kosovske nezavisnosti.

Kako kaže, moli ih da ostave Srbe da žive dole sa svojim porodicama, i da zajedno sa predsednikom Vučićem odluče o svojim životima.

Osvrnuo se i na to što „Vučića nazivaju izdajnikom“ i takođe na to što ga u vestima iz Prištine nazivaju „sotonom i đavolom“, ističući da su predsednik Vučić i Vlada Srbije dobili podršku oko 80 odsto Srba na KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana