Vučić sa Pahorom:Svaki razgovora kamen u kući mira Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.11.2021. 15:41 Izmenjeno: 29.11.2021. 11:48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo, naglasio je Vučić.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon sastanka sa njegovim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu da svaki sastanak, a tako i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo u regionu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, preneo da je sa Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama od interesa za dve strane.

“Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, je činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste”, dodao je on.

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji.

Vučic je rekao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije.

Kazao je da su razgovarali o regionalnoj stabilnosti i svim problemima.

„Govorili smo i o situaciji na KiM, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo“, naglasio je Vučić.

Upoznao je, kaže, Pahora i sa elementima inicijative „Otvoreni Balkan“ I sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice uz nadu da će i drugi razumeti da će doneti samo korist.

Odnosi između srpske i slovenačke države, ponovio je, je na izuzetnom nivou.

Verujem da su to odnosi međusobnog poverenja i uvažavanja. Svaki susret dodatno doprinosi razvoju naših odnosa“, naglasio je on.

Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfor-a, a Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na KiM, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.

„Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na KiM, u ovom slučaju za srpsko pre svega. Jedan deo sloveančkoh kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas“, zaključio je Vučić.

Pahor: Zabrinut sam za region, rešenje u brzom širenju EU na ZB

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito u poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na ZB.

„Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i što je spomenuo slovanačke vojnike na KiM i sutra ću ih posetiti“, rekao je Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti kod sagovornika da se implementiraju Brisleski dogovori.

Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti.

Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalog ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.

„Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu“, poručio je Pahor.

On je naglasio da postoji odlična saradnja između dve zemlje na političkom, privrednom, kulturnom i ljudskom nivou, da ga to raduje i da je to važno kako za obe zemlje, tako i region.

„Razgovaram sa Vučićem o evropskoj perspektivi ZB i u njemu sam našao iskrenog sagovornika“, kazao je Pahor i dodao da je važno razumeti stav Srbije, kako bi se lakše razumeli i neki procesi na ZB.

Pahor je istakao da je, prema njegovoj proceni, proces uključivanja ZB u EU suviše spor i da se zbog toga ponovo jačaju politike nacionalizma i promene granice, koje su opasne za mir i bezbednost.

„Mislim da obe strane treba mnogo više da urade, nego što je urađeno poslednjih godina, EU iskrenim i ubržnim procesom pregovaranja sa državam kako na bilateralnom nivou, tako i u celosti. Mislim da se predsednik Vučić i ja ovde slažemo, ako bi EU u relativnom kratkom vremenu uspela da otvori svoja vrata za sve narode i države u regionu da više ne bi bilo povećavanja nacionalizma i razmišljanja o promeni granica“, naveo je on.

Kako je naglasio, u prirodnom je interesu EU da širenje na ZB ostane na agendi evropskih institucija.

Pahor je rekao da je zajedno sa Vučićem bio u Novom Sadu kada je najavljena inicijativa Otvoreni Balkan i da je podržava iako je ta inicijativa kod većine njegovih kolega naišla na neku suzdržanost.

„Kod mene je naišla na odobravanje, zato što je ne vidim kao alternativu proširivanju EU na ZB već kao paralelni proces koji podržava i inspiriše saradnju naroda i država u regionu, i otklanja neke neporazume i probleme koji bi mogli da ugroze mir i bezbednost i ekonomsko blagostanje na ZB“.

Predsedik Slovenije je dodao da i danas misli da je to veoma važna inicijativa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana