Vučić: Srbija će se uvek zalagati za poštovanje međunarodnog prava Studio B

Objavljeno: 03.09.2021. 11:01 Izmenjeno: 04.09.2021. 12:21

Ujedinjene nacije su najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, poručio predsednik Vučić u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara svetske organizacije Miroslavom Jenčom.

Srbija će se uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslavom Jenčom.

Vučić poručio da su UN najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, te da će se Srbija uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je naglasio značaj prisustva UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije 1244.

Dvojica sagovornika su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su Srbija i UN partneri u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić je rekao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča je preneo da svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu, dok je Vučić tokom sastanka najavio da će Srbija razmotriti mogućnost povećanja tog angažovanja.

Dvojica sagovornika su se, takođe, saglasili da je i aktuelna pandemija pokazala da su svetu neophodne snažne Ujedinjene nacije kako bi zajednički odgovorili na izazove.

Zvaničnik UN je ovom prilikom, takođe, istakao primetan ekonomski napredak Srbije, posebno razvoj saobraćajne infrastrukture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana