Vučić sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije tanjug

Objavljeno: 05.10.2022. 12:09 Izmenjeno: 07.10.2022. 09:39

Naveo je da su teme razgovora bile saradnja u oblasti odbrane, vojne industrije i energetike, kao i obnovljivi izvori energije.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Fejsalom bin Ferhanom al-Saudom.

„Imao sam veliku čast i posebno zadovoljstvo da se sastanem sa ministrom al-Saudom tokom prve bilateralne posete našoj zemlji“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Naveo je da su teme razgovora bile saradnja u oblasti odbrane, vojne industrije i energetike, kao i obnovljivi izvori energije.

„Posebna tema razgovora bila je povezivanje poslovne zajednice naše dve zemlje, gde smo se saglasili da bi organizacija poslovnog samita koji bi okupio uspešne privrednike i investitore, značajno unapredila ekonomske odnose između Srbije i Saudijske Arabije“, naveo je predsednik Vučić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se saglasili da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i energetike, kao i u sferi obnovljivih izvora energije, o čemu je na sastanku posebno bilo reči. Sagovornici su takođe istakli i oblasti vojno-ekonomske, vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje, koju bi u predstojećem periodu trebalo dodatno ojačati i unaprediti.

Ukazujući na brojne velike svetske kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji, predsednik Vučić je uputio poziv i poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u našu zemlju i da učestvuju u zajedničkim projektima sa našim privrednicima.

Njegovo kraljevsko visočanstvo ministar al-Saud je dodao da je upravo poslovna zajednica ključni faktor u izgradnji dobrih odnosa između zemalja i izrazio interesovanje za jačanje saradnje u svim domenima od obostranog interesa, te su se sagovornici saglasili da treba dodatno raditi na  povezivanju poslovne zajednice naše dve zemlje, kao i da bi organizacija poslovnog samita koji bi okupio uspešne privrednike i investitore, značajno unapredila ekonomske odnose između Srbije i Saudijske Arabije.

Na sastanku je bilo reči i o načinima za dalje unapređenje i jačanje ukupnih bilateralnih i ekonomskih odnosa, ali i političkog dijaloga na svim nivoima, kao osnove za dublje međusobno povezivanje i razumevanje po pitanjima od značaja na bilateralnom i multilateralnom planu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana