Vučić: Od EU više od 11 miliona evra podrške za migrante Studio B

Objavljeno: 17.06.2021. 12:55 Izmenjeno: 18.06.2021. 13:06

Vučić je nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson, istakao da su to značajna sredstva i zahvalio EU i evropskim poreskim obveznicima, što su taj novac dodelili Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon  potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama – druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.
Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije srpečenoje 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

„Dakle postali smo efiaksniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima“, rekao je Vučić.

Vučić:Radimo zbog sebe, nagrada kad stigne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je komesarku Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvu Johanson upoznao o tome koliko je napornog rada Srbija uložila u proteklih pet, šest meseci kako bi se otvorili novi klasteri i da bi istovremno mogla da pokaže koliko toga je urađeno u oblasti vladavine prava.

„Mislim da svi to primećuju, a da li i kada će on biti nagrađen nije na nama. Naš posao je da to radimo zbog sebe i da vidimo šta mozemo da uradimo za nasu zemlju. Klastere otvaramo zbog svoje zemlje“, istakao je Vučić posle sastanka sa komesarkom i doda da joj je dostavio i poseban izveštaj o tome šta je urađeno.

On je rekao i da je komesarku Johanson zamolio, imajući u vidu njen ugled i uticaj, da doppinese još jednom važnom pitanju za Srbiju, a to je ubrzanje poslova na gradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo-Tabanovce do Severne Makedonije, jer bi to, kaže, bio najznačjaniji i najvidljiviji projekat koji Srbija radi zajedno sa EU i koji bi ostao za narednih 50 godina.

Vučić je ukazao da bi ta pruga u velikoj meri doprinela razvoju tog dela Srbije, a povećali bi se i uslovi za investiranje, dok bi Niš postao centar jugoistočne Evrope i saobraćajno čvorište.

On je naveo da pripreme i razgovori sa delegacijom EK u Beogradu idu dobro, ali da s e njegova dodatna molba odnosi na to kako bi se radilo brže i izbegle biroktratske prepreke.

Najavio je da se uskoro očekuju i radovi na putu Niš – Pločnik, u okviru puta Beograd-Niš-Drač i da je za nas i taj projekat važan, jer ta saobraćajnica ide koroz toplički region koji je jedan od dva najsiromašnija u Srbiji.

Napominje da bi te saobraćajnice bi le značajne, ne samo za bolji životi ljiudi, već i za rast evropske popularnosti.

Vučić je zahvalio,kako je rekao, evropskim prijateljima što ćemo dobiti od EU 44 miliona evra poklona za taj deo puta, kao i da će za brzu prugu grantovi biti između 35 i 50 posto, što je, kako kaže, ogroman novac.

Uz zahvalnost komesarki Johanson Vučić je uputio poziv i da što češće posećuje Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana