Vučić sa Fon der Lajen: Delimo posvećenost miru i stabilnost tanjug

Objavljeno: 01.06.2023. 13:27 Izmenjeno: 01.06.2023. 17:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Kišinjevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti. „Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Kišinjevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti. „Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti“, napisao je Vučić na Instagram profil „buducnostsrbijeav“. Vučić i Fon der Lajen su se sastali tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu, u Moldaviji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen  je, na bezbednosnom forumu u Bratislavi, u delu govora posvećenom Zapadnom Balkanu, izjavila da su „nedavne tenzije“ zabrinjavajuće. „Nedavne tenzije su naravno zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se udalje od konfrontacije i da preduzmu mere za vraćanje smirenosti“, rekla je ona na forumu „GLOBSEC 2023“. Fon der Lajen nije precizirala na koje tenzije misli. Ona je u govoru, koji je najvećim delom bio posvećen ratu u Ukrajini, rekla da su „udarni talasi koje je poslao Putinov agresorski rat stigli i do naših šest partnera sa Zapadnog Balkana“. „Ali to nas je samo još više zbližilo“, dodala je i ukazala da je EU proširila na Zapadni Balkan iste mere solidarnosti koje je preduzela unutar Unije. „Podržali smo ugrožena domaćinstva kod visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih fosilnih goriva. I ova praktična saradnja teče paralelno sa napretkom na putu ka EU“, rekla je Fon der Lajen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana