Vučić sa Fabricijem: Članstvo Srbije u EU prioritet Studio B

Objavljeno: 13.04.2021. 16:06 Izmenjeno: 14.04.2021. 16:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem

Predsednik Vučić istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim i korisnim sastankom i naglasio da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktiraju tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Pozdravivši prisustvo predsednice Vlade i nekoliko ministara, Fabrici je naglasio da vladavina prava prožima različite sektore Vlade i društva u celini.

Ambasador Fabrici podsetio je da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava. Transparentno i svrsishodno sprovođenje reforme najvažnije je za demokratiju i prosperitet Srbije. On je konstatovao da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi medija.

Sagovornici su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika.

„Srpski parlament trebalo bi da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne primenu prioritetnih preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, uz redovne konsultacije. Neophodno je, takođe, izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi, istakao je predsednik Vučić. Naglasio je da je neophodno brzo početi primenu radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Izrada revidiranog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, takođe je jedan od uslova za brži napredak Srbije u pristupnim pregovorima i vladavini prava, saopštava pres-služba predsednika Srbije.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana