Vučić:Turska prijatelj Srbije, odnosi mogu da budu još bolji Tanjug

Objavljeno: 18.09.2021. 10:20 Izmenjeno: 19.09.2021. 15:00

Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je u Istanbulu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić je rekao novinarima da su odnosi sada drugačiji nego pre 10, 15 ili 20 godina.

„Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu“, naglasio je Vučić. Dodao je da su on i Erdogan bili sami na sastanku sa prevodiocima, pošto ne zna turski jezik.

Vučić je rekao da je logično da rastu turske investicije, jer njihove firme vide česte susrete njega i Erdogana, da će dolaziti još više i da je to jedan nezaustavljiv proces.

Kazao je da je imao važan sastanak sa turskim invetitorima pre dva dana u Beogradu i istakao da smo više struko uvećali trgovinsku razmenu sa Turskom.

To će ići u još boljem smeru, dodao je on.

„Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom nam garantauje sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu, i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim“, naglasio je Vučić.

Kazao je da puno znače fabrike i u Priboju, Žitorađi, Lebanu, Krupnju i drugi mestima.

Hvala turskim prijateljima na tome, poručio je Vučić.

Kaže da ga je Erdogan ispratio do bašte gde se obraća medijima, čime mu je pokazao postovanje, pošto takve stvari nisu po protokolu.

Vučić je rekao da ga turski predsednik uvek ispoštuje i dođe u Istanbul, jer zna da je njemu laše tu da se sastanu nego u Ankari.

Dodao je da je veoma zadovoljan današnjim sastankom sa Erdoganom.

 

Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan do kraja godine posetiti našu zemlju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo dva sata.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, pre svega ekonomskim, o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima“, preneo je on.

Vučić je ukazao da sleduje sednica Državnog saveta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo sa drugim zemljama.

„Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila“, podvukao je on.

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protokoa roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz namjanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo.

Naveo je da trgovinska razmena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,30 milijardi evra, i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijardi evra.

 

Vučić: Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištinei veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja, preneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa šefom turske države u Istanbulu.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o odnosu Beograda i Prištine, Vučić je novinarima rekao da su govorili i o tome, kao i o celom regionu.

“Važno je da predsednik Turske podržava dijalog i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić,

Upitan na kojim su se temama najduže zadržali, Vučić je rekao da ima mnogo zajedničkih ekonomskih tema, ali da su govorili o politiciji i situaciji u regionu.

“Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili. Ja sam zadovoljan, svaki razgovor sa Erdoganom je uvek koristan. Turska je velika zemlja, 10 puta veća o nas…”, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa turskim predsednikom razgovarao i o nekim stvarima koje ne može da podeli sa javnosti, ali koje su, kaže, važne za našu zemlju.

 

 

S Erdoganom o temama važnim za ceo regon, ne samo o BiH

Predsednik Vučić izjavio je da je sa turskim predsednikom razgovarao o važnim temama za ceo region, a ne samo o tenzijama u BiH.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li je sa predsednikom Erdoganom o situaciji u BiH, da li je turski predsednik izneo neke konkretne predloge vezane za smirivanje tamošnjih tenzija, i dodao da je tema bio ceo region.

“Ne bih da govorim samo o BiH, govorim o celom regionu, o svima nama. Razgovarali smo veoma konkretno na različite i važne teme za ceo region, a u detalje ne mogu da ulazim”, rekao je Vučić.

 

Vučić:Razmislite zašto im baš ja smetam

Predsednik Srbije ponovio je da nikada u istoriji nije vođena takva hajka u medijima u regionu kao protiv njega i dodao da treba razmisliti zašto im baš on smeta.

Vučić je to kazao nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom odgovarajući na pitanje domaćih novinara o pisanjima regionalnih, a pre svega hrvatskih medija i istakao da takva kampanja nije vođena ni za vreme rata.

„Mislim da će uskoro da ih optuže da su gori od svih srpskih tabloida koliko su lepo napisali o meni. Oni hoće najgore da pišu, ali ja bih 70,80 odsto toga potpisao i hvala im. Šalu na stranu u svim tim plaćenim tekstovima vidite nekoliko tema, a onda dolazite do ključne – da li će Srbija sustići Hrvatsku“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Hrvatska i dalje mnogo ispred Srbije i istakao da čestita Hrvatskoj na postignutim rezultatima i što su uspeli da ostvare sve svoje ciljeve poput članstva u EU i NATO-u.

„Mi ćemo da nastavimo da radimo naš posao. Pre 15 godina oni su nam bežali za 15 milijardi ukupnog BDP-a, a ovu godinu završavamo sa plus minus pola milijarde. Čestitam im još jednom na fantastičnoj turističkoj sezoni, radujem se zbog njih, ali se radujem i zbog naših fabrika, radnih mesta, snažnije vojske. Jedino što tražim je poštovanje. Ako hoce u redu, ako neće, nećemo im odgovarati“, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić završio je posetu Turskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana