MMF pozdravio uspešnu privatizaciju Komercijalne banke Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.02.2020. 11:28 Izmenjeno: 28.02.2020. 19:12

Ekonomski rezultati Srbije veoma su dobri, rekao šef Misije MMF-a u razgovoru sa predsednikom Vučićem, pri čemu je posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o makroekonomskim kretanjima i reformama u Srbiji.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena održavanju finansijske stabilnosti i daljem sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Šef Misije Martejn je ocenio da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri, pri čemu je posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke.

Sagovornici su konstatovali da je postignut napredak u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI). Na sastanku je, takođe, zaključeno da privredna aktivnost drugu godinu zaredom beleži visoku stopu rasta, o čemu svedoči i podatak da je u 2019. godini ostvareno povećanje od 4,2 odsto, što je više u odnosu na prvobitnu projekciju od 3,5 odsto. Povećana investiciona aktivnost, uvećan izvoz robe i povećanje lične potrošnje stanovništva usled većeg raspoloživog dohotka značajno su uticali na ovaj rast BDP, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Jedna od tema susreta bilo je i redefinisanje postojećih fiskalnih pravila u cilju obezbeđivanja očuvanja fiskalne održivosti. Na sastanku je bilo reči i o daljem spovođenju reforme poreske administracije, zatim reforme u javnom sektoru, kao i upravljanju javnim investicijama i državnim preduzećima.

Brnabić sa Martejnom: Privredni rast premašio projekciju MMF

Predsednica vlade Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije MMF-a Jan Kes Martejnom, koji je istakao da je pozitivno iznenađen privrednim rastom Srbije u prošloj godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto.

Martejn je rekao da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu, te pozitivno ocenio završen proces kupoprodaje akcija Srbije u Komercijalnoj banci, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima i da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je veći od projektovanog.

„Visok privredni rast je nastavljen i ove godine, a prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto“, istakla je premijerka.

Brnabić je rekla i da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera – Italije i Nemačke, i uprkos taksama koje je uvela Priština.

Naglasila je da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godine i da je iznosio 1,42 milijarde evra.

Dodala je da je Vlada Srbije pokazala da su promene moguće, kao i da veruje da su se stvorili uslovi da IKT sektor još više raste u narednom periodu.

Ona je istakla i da će u budućnosti prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Šef Misije MMF-a je rekao da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke rezerve, koji obezbeđuju jaku zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi.

On je rekao i da je upoznat sa investicionim planom „Srbija 2025“, kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti.

Dodaje se i da je Martejn pohvalio i reformu Poreske uprave i istakao da se danas vidi kako se sve sprovedene reforme isplaćuju.

Martejn je rekao i da je otvoren za dijalog o tome da „švajcarska formula“ bude fleksibilnija, kako bi penzije mogle još više da rastu, na čemu mu se premijerka Brnabić posebno zahvalila.

U tom smislu, ponovila je da je prioritet vlade da se sačuva fiskalna disciplina, ali i da je sa druge strane važno da rastu primanja za najstarije sugrađane.

Brnabić i Martejn su razgovarali o realizaciji reformskih ciljeva iz aktuelnog programa Instrument za koordinaciju politika, koji će se sprovoditi do januara 2021. godine.

Aranžman Instrument za koordinaciju politika se sprovodi od jula 2018. godine, ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.

Misija MMF-a posetu Beogradu završava danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Subota
Sneg

Max: 1°C
Min: 0°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana