Vučić sa decom iz Hrvatske: U Srbiji uvek imate svoj dom

Objavljeno: 06.01.2022. 10:13 Izmenjeno: 06.01.2022. 13:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je  decu srpske nacionalnosti iz Hrvatske, sa Banije i Korduna, kojima je poručio da uvek čuvaju i budu ponosni na svoje ime i prezime, da poštuju Hrvatsku, ali i da je u Srbiji uvek njihov dom.

foto Tanjug

 

Deca iz Topuskog, Vrginmosta, Vojnića, Kostajnica, Dvora, Gline, sa Korduna i Banije, borave u poseti Beogradu povodom Božićnih praznika, a predsednik Vučić im je uručio poklone.

„Hvala vam što ste ovde. Srećan sam što ste mogli da vidite Hram Svetog Save i da uživate u najlepšem pravoslavnom hramu na svetu, za koji mi verujemo da je najlepši i inače“, rekao je Vučić.

Navodeći da je sutra Božić, praznik koji slavi rođenje, život i ljubav, a Badnji dan, dan koji Srbi provode sa najdražima, u krugu porodica, u domu. Zato ste vi danas ovde – jer ste nam najbliži, vi ste nam porodica, jer vam je ova zgrada na Adnrićevom vencu kuća, i u Srbiji uvek imate svoj dom“, poručio im je predsednik.

Kako im je rekao, oni znaju ko su i odakle su, da su njihova prezimena slavna, navodeći kao primer da ih tog kraja Hrvatske potiče i pravoslavni sveštenih Nikola Begović, koji nam je podario prvu zapisanu himnu, Himnu Svetom Savi.

„Budite uvek ponosni na svoje srpsko ime i prezime i korisni članovi društva kojem pripadate. Poštujte hrvatsku državu. Od srca vam želim sreću, zdravlje i blagostanje. Želim da uvek dolazite u svoju Srbiju, da se ovde osećate kao svoji na svome jer to i jeste, da volite Srbiju koliko poštujete Hrvatsku, da uvek gledate i volite Beograd onako kako mi volimo vas“, rekao je Vučić.

Čestitao im je Božić tradicionalnim pozdravom:

„Mir Božji, Hristos se rodi. Živela Srbija“.

Jedna od najmlađih gostiju u zgradi Predsedništva, Nevena, iz Karlovca, zahvalila je predsedniku na gostoprimstvu, dodajući da su svi koji su došli u Beograd iz područja Eparhije Gornjo-karlovačke, koja je stradala u zemljotresu u decembru 2020. godine.

„Nama, srpskoj deci iz Hrvatsko mnogo znači što smo posetili Beograd, ove svetinje. Hram nam se posebno svideo, drago nam je što nas i patrijarh ugostio“, rekla je Nevena vidno uzbuđena, pa su joj drugovi pomogli aplauzom da prevaziđe tremu.

Ona je predsednika pozvala da poseti njihov kraj.

„Nadamo se da ćete posetiti našu eparhiju, jer ste mnogo doprineli i zahvalni smo vam na pomoći i podršci koju ste nam pružili. Nadamo se i očekujemo vas u Karlovcu“, poručila je Nevena predsedniku.

Na to se nadovezao predsednik, koji je podsetio da je Srbija pružila pomoć području pogođenom zemljotersu, kao i obnovi eparhijske zgrade, što nije bio mali novac, te poručio da će se pomoć nastaviti.

„Ulagaćemo još više, da možete da budete svoji na svome. Trudićemo se da učinimo još vise za vas“, rekao je Vučić, i dodao da će im, iako je video koliko poštuju tradicionalne običaje, možda biti zanimljivo da večeras u okviru Beograda na vodi vide posbean „lajt šou“ kojim će na moderniji način biti obeležen Božić.

Inače, grupu koja je jutros došla u goste kod predsednika, čini više od 20 dece i mladih iz 13 sela i gradova sa Korduna i Banije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana