Srbija privržena putu u EU, zadržava pravo na svoj stav Studio B, Tanjug

Objavljeno: 24.04.2020. 09:13 Izmenjeno: 25.04.2020. 11:32

EU obezbedila Srbiji 93 miliona evra pomoći za borbu protiv korona virusa, saopštio predsednik Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU.

foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja članica Unije, da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti u borbi protiv Kovida 19, ali i ranije, da ostaje privržena putu u EU, ali i da zadržava pravo na sopstveni stav o svakom pitanju.

Vučić je, posle gotovo dva sata razgovora sa predstavnicima EU, istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU, da nastavlja sa usklađivanjem sa uzusima i pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.

„Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama“, rekao je Vučić novinarima.

Preneo je da je iskazana saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo, poput pristupanja ENTSO.

Predsednik Srbije je istakao da je nedvosmislen stav Srbije da se nalazi na evropskom putu.

„Želim da ponovim nedvosmislen stav Srbije, a to je da se nalazimo na evropskom putu, da želimo da svoju zemlju uređujemo po evropskim uzusima i pravilima, da razumemo sve stvari koje se dešavaju u EU, kao i da nikoga ne molimo ni zašta . Različite stavove smo imali samo oko pitanja ENTSO i energetskih pitanja na Kosovu, kao i drugih pitanja oko Kosova. Što se svega drugog tiče, imali smo izuzetan sastanak, veoma dobar za nas. Srbija će svoj evropski put nastaviti na transparentan način i rado će prihvatati sve dobre reči koje dolaze iz EU, tako i kritike, ali će sebi dati za pravo da misli svojom glavom i da na njih odgovori. Demokratija pripada svima i imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje po svakom pitanju“, naglasio je Vučić posle dvočasovnog sastanka.

Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU, na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti, koju je u Unija pokazivala i u ranijem periodu, i sada u borbi protiv virusa korona.

„Mi smo na toj vrsti finansijskoj pomoći i podršci, poreskim obeveznicima EU, i zemljama članicama koje su takvu odluku donele. To je za nas velika stvar i vek ćemo to umeti da poštujemo“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nanabvke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku.

Takođe, izdvojeno je i više od četiri miliona za robu, čiji će najveći deo stići u maju.

Vučić je naveo da Srbija sada ima nešto više zaštitine opreme nego što je potrebnom čak i nešto više respiratora, nego što je neopdhodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.

 

Ukazao je da je preneo molbu da EU što pre donese bitne odluke u vezi fonda za oporavak, jer što je Unija jača to će privredni oporavak Srbije biti snažniji i brži.

Takođe, ukazao je na činjenicu koliko je važna ekonomska saradnja sa EU, podsetivši da 68 odsto, odnosno dve trećine robne razmene vezano za EU.

„Naša ukupna robna razmena prošle godine je iznosila 26 milijardi evra, a pre samo deset godina bila je na 10 milijardi evra. To pokazuje koliko Srbija napreduje, ali i naš odnos sa EU u ekonomskom smislu. To pokazuje i koliko smo zavisni od tržišta EU, i zato smo srećni kada Savet EU može da donese odluku i donose ambiciozne planove za ulaganje“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je Srbija posebno zainteresovana za kompanije koje rade u našoj zemlji i buduće investicije.

„Izrazio sam ogromnu zahvalnost kompanijama iz EU koje su pretrpele težak udarac u okviru pandemije i u našoj zemlji, koje su spremne da u što kraćem periodu nastave sa radom, da brinu o svojim radnicima. Predstavnci pojedinih zemalja su rekli da najveći deo komapnija neće da otpušta radmnike već da će da brine o njima. Mi smo zahvalni na tome i gledaćemo da stvorimo uslove, ne ugrožavajući zdravlje ljudi, za nastavak rada kompanija, kako bi gubici bili što niži“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da je u proteklih deset godina priliv investicija iz Unije dostigao 10 milijardi evra, podvukavši da je od velikog značaa da se nastavi.

U skladu s tim, najavio je, dodatne pakete subvencija i podstrekavajućih mara za dolazak investitora iz EU.

„Imamo komparativne prednosti prema drugim zemljama“, podvukao je on.

Vučić je, u ime Srbije i njenih građana, izjavio saučešće svim zemljama EU zbog stradalih u okviru pandemije kovid 19. „Ljudi u Sbriji iskreno žale za svakim čovekom u EU, a naš solidarnost pokazivali smo u raznim situacijama. Veoma smo zahvalni na pažnji i verujemo da će ta solidarnost u budućnosti moći da bude još izraženija i još bolja nego što je bila u ovom periodu“, istakao je on.

Preneo je da je bilo reči i o politici proširenja, kao i da su jedni drugima zahvalili na odličnoj saradnji po pitanju repratrijacije, povratka naših građana u Srbiju, a njihovih u njihove zemlje, pretežno Er Srbijom, ali i porpuštanjem autobusa, čime smo pokazali da možemo da imamo dobru saradnju.

Rekao je veliko hvala članicama, posebno na izvanrednoj saradnji tokom pandemije.

Izrazio je zahvalnost na razgovorima sa liderima zemlaja EU, kao što su Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, ali i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji su, kako je podvukao, bili od izuzetnog značaja i značili veliko ohrabrenje za građane Srbije.

Preneo je da je razgovarao i sa guvernerom italijanske pokrajine Veneto Lukom Zajom, da je ponuđena podrška i tom regionu Italije u trenucima kada je to bilo teško i važno.

„Verujem da smo svojim ponašanjem u regionu pokazali da možemo da pružimo svoju solidarnost i pomoć i sa onima sa kojima ne razmenjujemo uvek najlepše reči“, podvukao je on zahvalivši se i evropskom komesaru za proširenje Verhelju na izvanrednoj pomoći koju je pružao.

Štitim interese građana,ma koliko mi bili mali,a EU velika

Dok sam predsednik Srbije neću odsustati od toga da štitim interese građana Srbije, zastupajući ih i pred EU, ma koliko mi mali bili, a ma kolika velika i moćna bila EU, poručio je Vučić.

Istovremeno predsednik Srbije je, kako je rekao, beskrajno zahvalio EU na pomoći i novcu koji su dali za nas, s obzirom da su oni dali novac za nas, a ne obrnuto.

„Mi to izuzetno poštujemo i uvek ćemo umeti to da poštujemo“, naglasio je Vučić odgovarajući na opasku novinara da su mnogi evropski lideri, kao i on sam, na početku pandemije rekli da solidarnost nije bila na delu i da se pokazalo da postoji samo na papiru, te koliko je robe pomoći Srbija dobila do sada od EU.

Vučić je rekao da je prethodno zaboravio da napomene da smo od EU dobili i 7,1 miliona evra za letove Er Srbije i drugih operatera za dovoženje robe iz ralizičitih delova sveta i zahvalio im na tom.

„Beskrajno im hvala, to je značajan novac za našu zemlju u teškim trenucima“.

Što se tiče robe, predviđeno je ukupno gotovo pet miliona evra i do sada je isporučeno 800.000 hirurških maki, 300 infracrvenih termometara, 38 kontejnera i 38 komplente medicinske opreme za kontejnere, zatim dva respiratora, rekao je Vučić i dodao da treba da bude isporučeno još mnogo respiratora i da veruje da će to stići tokom leta.

„Za nas je mnogo važnije od svega toga činjenica, i mislim da smo je brzo prevazišlil, da je EU promenila svoju odluku i rekla da će medicinska oprema biti dostupna kada to bude moguće pod istim uslovikma i zemlja ZB kao i clcanicama EU“.

Vučić kaže da se naša zemlja u međuvremenu snalazila i da smo se dobro snašli.

 

Poruka sastanka da demokratski razmenjujemo mišljenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je poruka današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja EU bila da se demokratski razmenjuju mišljenja o svim i o svakom pitanju, pogotovo kad je reč o onima u kojima se stavovi Srbije i EU ne podudaraju.

„Put Srbije se nije dovodio u pitanje nijednog sekunda, kao ni pomoć Unije, a tako ni naša opredeljenost da pripadamo evropskoj porodici naroda. Da li ćemo imati pravo da iskazujemo naše mišljenje, posebno o Kosovu? Imaćemo i biće brojne razlike. Ukazaću samo na jednu, a to je da se o Zajednici srpskih opština ne govori u javnosti brojnih zemalja EU, koja je bila supotpisnik osnovnog sporazuma 2013“, podvukao je Vučić.

Kazao je da je Srbija zadovoljna zbog različitih odluka koje su donete u proteklih 15 dana u EU, i da se raduje ubrzanom oporavku i napreku EU.

„Oni će svoju solidarnost pokazati svima. Što su u jednom određenom momentu neki od nas videli nedostatak te solidarnosti ne bi trebalo da ih ljuti, kao što smo i mi primorani da razumemo, a nekada i prećutimo kada čujemo različite vrste kritika. Mislim da je dobro da se čuje naš glas, i to je dobra poruka ovog sastanka“, podvukao je on.

Vučić je na pitanje o Kosovu, insistiranju EU da se praktično „otme“ Elektromreža Srbije na Kosovu, te na pitanje čije interese zastupa Miroslav Lajčak, izaslanik EU za Kosovo, rekao da želi da se prvo zahvali zemljama koje nisu dale svoj gals otimanju prenosnog sistema od Srbije i predaji Albaniji i Kosovu.

„Želim da se zahvalim svim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Mađarskoj koja je bila uzdržana. Mi imamo tu različite stavove. To su problemi i radujemo se ukidanju taksi, svih recipročnih besmislenih mera. Radujemo se početku dijaloga, dobroj ulozi Lajčaka, a ko čije interesa zastupa nije vreme za to. On je predstavnik EU, svi se izjasnili za njega. To poštujemo, a lično o Lajčaku mislim da je reč o vrlo inteligentnom i sposonom čoveku“, objasnio je Vučić.

Kazao je da je važno da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će na njemu biti ko god da vlada u zemlji.

„To je prirodno okruženje i pozicija Srbije. Sa druge strane Srbija je najveću podršku u svim decenijama uvek imala od EU. Najveći broj investitroa. Živimo na istom prostoru, jedni pored drugih i zato uvek najveću podršku očekujemo“, zaključio je on.

 

Fabrici:Solidarnost je u DNK EU, zdravstvo SRB se dokazalo

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je na sastanku predstavnika EU sa predsednikom Aleksandrom Vučićem preneta jednoglasna podrška načinu na koji Srbija rukovodi u teškim danima, brzim i jasnim akcijama da bi se virus suzbio i da bi brojke bile niže, a ističe i da se dokazalo da je zdravstveni sistem Srbije mogao da iznese i izdrži teret i da je prošao na testu.

Fabrici je istovremeno poručio da je solidarnost u DNK Evropske unije, a da je Srbija na evropskom putu, koji zemlju čini snažnijom i bezbednijom.

On je rekao da je sastanak ambasadora zemalja EU u Srbiji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrima bio konstruktivan, otvoren i pozitivan i da je na sastanku poslata poruka solidarnosti, ohrabrenja i optimizma.

Zdravstvo Srbije je „prošlo na ovom testu“, dokazalo se, istakao je.

Ističe i da su investicije EU u oblast zdravstva u tome pomogle.

Fabrici je ponovio da je poruka sa sastanka svakako solidarnost, koja je, kako navodi, deo DNK same EU.

Dodaje da je EU, čim je to Srbija zatražila, pomogla Srbiji i naveo da je Srbija 16. marta zatražila pomoć, a da je nakon nekoliko dana odobreno 7,9 miliona evra granta pomoći.

Pored toga, EU je pomogla Srbiji i opremom, maskama, kontejnerima, respiratorima, uređajima za kiseonik.

„Spremni smo da nastavimo da radimo sa Srbijom, da vidimo kakve su potrebe u budućnosti“, rekao je Fabrici.

Pomoć koje su Srbija i EU ukazale jedne drugoj odgleda se i u omogućavanju da državaljani EU koji su boravili u Srbiji, kao i Srbi koji su bili u zemljama EU, mogu da se vrate svojim kućama, kaže Fabrici

Kad je reč o ekonomiji, Fabrici kaže da niko nema kristalnu kuglu i ne zna koliko će trajati kriza i koliko će biti loša, ali ističe da je važna zajednička reakcija i odgovor.

On navodi da je EU u razmaku od četiri nedelje odvojila pola triliona evra, te da je Evropski savet dao zadatak EK da definiše modalitete u podsticaju fonda za oporavak.

Navodeći da je Srbija deo EU ekonomije, da je 70 odsto stranih ulaganja u Srbiji došlo iz EU, te da je više od 60 odsto razmene sa ekonomijama EU, Fabrici je rekao da snažnija EU ekonomija znači i snažniju srpsku ekonomiju.

Kaže i da će deo paketa od 79 miliona evra biti i za mala i srednja preduzeća koja su stub ekonomije.

Navodi i da poslovni ljudi iz EU, nakon što je Srbija najavila pomoć za srpsku ekonomiju pogođenu posledicama epidemije, imaju osećaj da Srbija preduzima prave mere.

Fabrici je rekao da je na sastanku bilo reči i o narednim koracima, te istakao da je važno održati demokratsku debatu ne samo u parlamentu, koji će uskoro zasedati, već i na drugim mestima.

On ističe da je jasna poruka predsednika Aleksandra Vučića da je Srbija na putu ka EU.

Dodaje i da je odgovor Srbije na krizu pokazao da zemlja ima čvrste temelje i da je važno sve što je do sada urađeno, uz pomoć i EU i nekih drugih međunarodnih organizacija.

„Put Srbije ka EU čini zemlju snažnijom i bezbednijom, a to kako je i zdravstveni sistem reagovao je dokaz da reforme funkcionisu i daju rezultate“, rekao je Fabrici.

On je naveo da je na sastanku bilo reči i o inicijativi hrvatskog predsedavanja da se 6. maja održi video sastanak sa liderima Zapadnog Balkana.

„To je zajedničko zalaganje da Zapadni Balkan i Srbija budu deo ekonomskog i političkog života na kontinentu. Ovo je poruka jedinstva, solidarnosti i u veoma opreznom smislu osećaja optimizma u vezi sa onim što nas očekuje“, rekao je Fabrici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana