Vučić: Srbija nema boljeg puta od puta u EU Tanjug

Objavljeno: 03.10.2020. 10:28 Izmenjeno: 04.10.2020. 12:25

Srbija nema bolji put od evropskog, iako se na putu za članstvo u EU suočava sa dvostrukim aršinima kada je reč o ispunjavanju uslova, poručio predsednik Vučić, posle sastanka Nacionalnog konventa o EU.

foto Tanjug

Vučić je tako odgovorio na pitanje medija da li mu teško pada činjenica da su naše susedne zemlje, poput Hrvatske, Bugarske i Rumunije, postale članice EU bez ispunjavanja svih uslova, dok se na drugoj strani Srbija ucenjuje Kosovom i Metohijom i drugim temama.

“Moje je da ozbiljno i racionalno vodim politiku i sagledam kako stvari u svetu stoje, a ne da vam kukam o dvostrukim aršinima i licemerju mnogih… Svi govore o dijalogu, a kada im kažete u lice ono što mislite, onda vam to stavljaju kao negativnu opasku u izveštajima, pošto nemate pravo da mislite drugačije”, rekao je Vučić.

Istakao je da, bez obzira na dvostruke aršine, Srbija nema bolji put od evropskog i da mora da nastavi taj put, ali istovremeno čuvajući svoje tradicionalne saveznike i prijatelje, kakvi su Rusija i Kina, i popravljajući odnose sa SAD.

Nikad nismo bili dalje od kompromisa za KiM,ne krivicom Srbije“

Nikada nismo bili dalje od kompromisnog rešenja po pitanju KiM i to najmanje zahvaljujući srpskoj krivici, izjavio je predsednik Aleksndar Vučić, na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

„Ja ću dati sve od sebe da i Vlada Srbije i svi koji u razgovorima učestvuju daju sve od sebe da se približimo kompromisnom rešenju. Iako, kako mi to sada izgleda – gotovo da nikada dalje od kompromisnog rešenja nimso bili“, rekao je Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

Istakao je da je to najmanje „zahvaljujući“ Srbiji i srpskoj krivici, osim, kaže, ako neko ne misli da bi trebalo da samo priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo da nas baš briga za srpski narod i da li Srbija nešto treba da dobije.

Vučić je dodao da su uslovi u razgovorima oko KiM vrlo teški.
„Jer, kada neko kaže da je za njih završena priča o ZSO, koju je trebalo da ispune pre osam godina, a da pri tom čujete blage tonove iz EU, pitate se šta bi bilo da smo mi to rekli i uradili. Ali, za njih (Prištinu) ćete uvek da čujete opravdanje. Da mi nešto nismo ispunili sedam ili osam godina, bolje da ne govirim kakave bi bile posledice“, rekao je Vučić.

Na to smo, konstatuje, navikli, jer šta god Priština da uradi, oni koji su stvorili tzv. nezavisno Kosovo, biće na njenoj strani, te poručuje da mi moramo toga da budemo svesni, da razumemo svoju poziciju, čuvamo svoje interese i insistiramo na dijalogu, da gledamo kak oda sačuvamo ljude.

Vučić je rekao da je sada 95.000 Srba na KiM, te da je manji pad u odlasku ljudi sa Kosmeta nego ikada, što znači da je, posebno na severu, obezbeđena sigurnost za građane. „Ali, svejedno, to je život od danas do sutra, ne samo za ljude na KiM, već i za Beograd, Pristinu, Tiranu, sve nas… Niko ne zna šta donosi sledeći dan i jutro“, konstatovao je on.

Podsetio je da su 22 od 27 zemalja EU priznale Kosovo, a sa druge strane ima zamalja u svetu koje ga nisu priznale i štite naša politička prava i čuvaju integritet u Savetu bezbednosti.

Zbog toga ne možemo i ne smemo da im okrenemo leđa, iako su, kaže, neke od njih povređene što, uprkos tome, istrajavamo na našem EU putu, jer je budućnost Srbije u evropskoj porodici naroda.

U toj nimalo lakoj situaciji, ističe, uspeli smo da otvorimo vrata prvi put u Vašingtonu. „Ne mislim da su potpisani sporazumi nesto što će rešiti sve probleme na svetu, ali su važni jer su pružili priliku da ubuduće možemo da zakucamo na vrata svakom senatoru i Beloj kući, što do juče nismo mogli. Pozicija Srbije je popravljena“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija i sa Rusijom i Kinom ima dobre odnose.

Istakao je da su za Srbiju važne regionalne inicijative, jer smo svi mi ovde „mali“ i uvek su svi koristili naše sukobe, na Zapadnom Balkanu.
„Odnosi u regionu su važniji od drugih, zato moramo da pokušamo da govorimo po značajnom delu pitanja jednistvenim glasom i time će naša snaga u Evropi i drugim mestima biti neuporedivo veća. Nadam se da ćemo uspeti i voleo bih da nam za to bude potrebno mnogo manje godina“, rekao je Vučić.

N.Karabah upozorenje na opasnosti zamrznutog konflikta

Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da „odrmzne“, ukazao je  predsednik Aleksandar Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

„U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta“, rekao je Vučić.

Naveo je da je najvažnije, i zato to, kaže, uvek i ponavlja, da Srbija želi da očuva mir i stabilnost, što, podvlači, nije floskula, već se to mora uraditi gotovo po svaku cenu.

Vučić je poručio da je situacija u svetu kompleksna i da se Srbija, kao mala zemlja na raskrsću puteva, koja ima problema sa teritorijalnim integritetom, nalazi u posebno teškoj situaciji.

„Ne moram da govorim koliko sam predstavnika različitih zemalja, koji su želeli da mi ukazuju na potencijalno kršenje Rezolucije 478 po pitanju Jerusalima, podsetio da su svi već odavno prekršili Rezoluciju 1244 i da ne haju zbog toga, ne boli ih glava. Jer, oni imaju pravo da krše sve sto žele, a mi ne smemo da razmišljamo da prekršimo nešto“, rekao je Vučić.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizovao je sastanak kojem prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić i čiji je cilj da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Veoma poštujem ulogu civilnog društva

Vučić je rekao da veoma poštuje ulogu civilnog društva i smatra da je dobro da sa njima postoji dijalog.

„Imali smo otvorene razgovore. O nekim pitanjima smo saglasni, po mnogima nismo. Ja sam saslušao njihove primedbe, a oni moje odgovore. Nekada im se dopadnu nekada ne, i nema tu velike filozofije“, rekao je Vučić, posle prvog dela sastanka sa Nacionalnim konventom o EU, na pitanje kakva je uloga civilnog društva u kreiranju spoljne politike.

Vučić je naveo i da je dobra praksa da se čuju. „Mi da čujemo njih, a oni nas. Dobro je da razgovaramo i da postoji takva vrsta dijaloga u drustvu“, istakao je Vučić.

On je rekao i da je zahvalan Nataši Dragojlović koja je uspešno organizovala današnji skup, kao i drugima na učešću i na otvorenoj, kako je rekao, ponekad mirnoj i konstruktvoinoj, a ponekad zestokoj raspravi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana