Vučić: Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 11:11 Izmenjeno: 24.11.2022. 11:58

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradne autoputa Rača-Bijeljina.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  će narod i rukovodstvo u RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Vučić je, posle razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.

„Poželeo sam mnogo uspeha u radu gospođi Cvijanović u okviru Predsedništva BiH, a Dodiku da marljivo i uspešno radi u korist interesa naroda u Srpskoj“, preneo je on.

Vučić je kazao da su razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narendom peirodu.

„Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imalu Briselu, situaciji na KiM“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je razgovarano i o svim važnim projektima, te preneo da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije. „Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskh sredstava“, kazao je on.

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradne autoputa Rača-Bijeljina.

Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredlejenja da ostaje i opstane u svim projektima.

„Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština – Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja“, preneo je on.

Vučić je kazao da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veeze od ekonomski, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređumemo.

„Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrendosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH“, ukazao je on.

Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Zahvalio se narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

„Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bimogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju,…“, kazao je Vučić.

Cvijanović:Želim da doprinesem promenama u odnosima Srbije i BiH

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je Srbija pouzdano stala iza svih zajedničkih strateški važnih projekata i dodala da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Cvijanović je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem zahvalila predsedniku Srbije na vremenu koje izdvojio u, kako je rekla, ovim složenim odnosima i vermenima, kao i na zajedničkom angažovanju na razvoju projekata i bilateralnih odnosa i svega što je rađeno u odnosima RS i Srbije.

„Sa aspekta nove pozicije želala bih da doprinesem promenama – da odnosi BiH i Srbije budu bolji da se razumemo bolje, ali to zavisi i od drugih ne zavisi samo od mene“, rekla je ona.

Novi srpski član Predsedništva BiH je rekla da želi da se izađe iz faze svađalačkog odnosa u BiH, da se izađe na put sagledavanja koristi i realizacije projekata a ne blokada.

Iskazala je veliku zavalnost Srbiji što je odlučila da bude investitor i koinvestitor na značcajnim projektima.

„Stretski interes je da se ide u realizaciju projekta Buk bijela, zainteresovani smo i za aerodrom u Trebinju jer će to doprineti boljoj komunikaciji mejdu nama, razvoj privrede i turizam.

Cvijanović je pozdavila ideju za zajedničke aktivnosti i radnu grupu vezano za odnose BiH i Srbije.

„Naravno da u ovom periodu treba razjasniti brojne dileme pogotovo imaući u vidu mnoga opterećena, a BiH treba da izađe iz takvih okvira“, rekla je Cvijanović,nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i novoizabranim predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Dodik: Uskoro zajednička sednica vlada RS i Srbije, pat pozicija u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio predsedniku Vučiću na podršci koju Srbija daje Republici Srpskoj i što nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan BiH, upravo u Srbiji.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, političko okruženje se usložnjava situacijom u Ukrajini, napomenuo je Dodik.

Međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i RS. Veoma je važno da ostanemo u procesu informisanja, kaže predsednik RS.

„Dogovorili smo se da nakon forimiranja vlade RS u prvoj sednici decembra, bude održana zajednička sednica Vlada Srbije i RS i tada će biti operacionalizacija odluka“, najavio je Dodik.

Bitno je da se nastavi saradnja na projektima. Srbija kao garant Dejtona stoji iza toga i ona ne okleva da podrži teritorilani integritet BiH, napominje Dodik.

Važno je, kako kaže Dodik, da predsednik Srbije zna da je RS ugrožena, oduzeto joj je preko 83 nadležnosti.

Razgovarali smo i u kontekstu problema sa Prištinom. Naivno je verovati da se pitanja odvoje i rešavaju na odvojeni način, dodao je Dodik.

Stojimo iza našeg naroda na KiM, složene okolnosti traže doatne napore, Srbija je u epicentru pritisaka vezano za Prištinu i sukob u Ukrajini, kaže on.

RS nije spremna da daje bilo koju salglasnost za NATO put. Projekti stoje kao visok prioritet zajedničkih napora, ističe predsednik RS.

Stvari se usložnjavaju i došlo je do porasta cena, to vrši pritisak na donošenje novih procedura, bitna je podrška koju dobijamo veznao za opštine, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, radna grupa za Gradinu biće formirana brzo. Ova generacija rukovodilaca će to uraditi, rekao je on.

Dodaje da će raditi na vrednosnoj integraciji kroz obrazovanje i kulturu.

Situacija u BiH nije rešena ovim izborima, postoji pat pozicija koja je teško rešiva, kaže Dodik i dodaje da je suština je u blokadama iz političkog Sarajeva.


Srpska i Srbija pod dodatnim pritiskom međunarodnog faktora

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio j u Beogradu da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja rešenja i o tome je, kaže, upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je zahvalio Vučiću na prilici da srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i on imaju prvi radni sastanak upravo u Beogradu i istakao da je to nešto što su i želeli.

Preneo je i da bi u prvoj sedmici decembra trebalo da bude formirana nova Vlada Srpske, a nakon toga i održana zajednička sednica dveju vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj će biti operacionalizovani današnji dogovori.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem su, kaže, razgovarali o važnim temama u složenom političom okruženu.

Radićemo, istakao je, na što većoj vrednosnoj integraciji RS i Srbije kroz različite programe i proces specijalnih veza, da naredne godine formalizujemo i druge oblike specijalnih veza, radimo ono što jedan narod treba da čini i radi i to nikoga ne bi trebalo da zabrinjava“, naveo je Dodik.

„Opredeljenje koje smo ovde čuli je da se nastavi saradnja na projektima na političkom i drugom razumevanju situacija. Mi razumemo da Srbija stoji iza Dejtona i podržava teirtorijalni integritet BiH, ali predsednik (Vučić) zna da je RS ugrožena sa stanovništva njenih prava u BiH oduzimanjem preko 60 nadležnosti i da ako se BiH ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava ne vidimo razlog da možemo da dajemo doprinos njenom antiustavnom putu“, rekao je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na KiM i da njihova prava budu zagarantovana.

„Složene okolnosti traže dodatne napore, Srbija je u epicentru vezano za Prištinu vezano za sukob u Ukrajini. RS je spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO, o tome neće biti doneta nijedna odluka“, rekao je Dodik.

Dogovoreni projekti su, kazao je visok prioritet zajedničkih napora Republike Srpske i Srbije i ističe da je u ovakvoh ekonomskoj situaciji bitna podrška koju od Srbije dobijaju opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, gde žive Srbi.

Istakao je da će dogovorena zajednička Radna grupa za izgradnju memorijalnog centra u Gornjoj Gradini biti brzo formirana.

„Verujemo da je ova generacija rukovodilaca RS i Srbije treba to da uradi, jer se dugo čekalo, a to će biti pravi odraz obima stradanja Srba u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i drugim ratovima“, rekao je Dodik u obraćanju nakon radnog sastanka koju su imali Cvijanovićeva i on sa Vučićem.

Rekao je da su Cvijanovićeva i on predsednika Vučića upoznali sa kompletnom situacijom u BiH.

Istakao je da tamo postoji pat pozicija koja je teško rešiva, koja se kamuflira zanemarivanjem suštine tri konstitutivna naroda.

Podsetio je da političko Sarajevo blokira mnoge infrastrukturne projekte kao što je izgradnja elektrane Buk-Bijela, aerodorm Trebinje, kao i gasovod prema Banjaluci,

a isto tako, istakao je, u FBiH nema odluka vezano za zajednički projekat auto-puta Beograd – Sarajevo.

U FBiH, naveo je, po tom pitanju ništa nije učinjeno, za razliku od Republike Srpske, pa tako, kaže, još uvek nema ni definitivnog dogovora sa Turskom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana