Dualno obrazovanje – jedno od najvažnijih reformi obrazovnog sistema Tanjug

Objavljeno: 21.03.2019. 12:48 Izmenjeno: 22.03.2019. 11:38

Dualno obrazovanje koje će ući u obrazovni sistem od školske 2019/2020 je jedno od najvažnijih reformi obrazovnog sistema koju smo sproveli u poslednjih nekoliko decenija, poručio predsednik Vučić dr Ursuli Renold iz Odeljenja za istraživanje Švajcarskog ekonomskog instituta i zahvalio Vladi Švajcarske na kontinuiranoj podršci.

foto Tanjug

Tema razgovora bila je implementacija Master plana za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme, koji je izradio tim predvođen dr Ursulom Renold sa saradnicima Ministarstva prosvete Republike Srbije i Privredne komore Srbije.

Vučić je zahvalio dr Ursuli Renold i Vladi Švajcarske na kontinuiranoj podršci i pomoći tokom procesa uvođenja dualnog obrazovanja, istakavši da je ovo jedna od najvažnijih reformi obrazovnog sistema, koju smo sproveli u poslednjih nekoliko decenija.

U pilot projektima uvođenja i sistemske primene novog Zakona o dualnom obrazovanju, koji su realizovani u saradnji sa privrednim komorama Srbije Nemačke i Austrije, kao i Vladom Švajcarske, učestvuje 4.500 učenika, koji se školuju za 33 obrazovna profila u više od 600 kompanija.

Probnim projektima obuhvaćeno je 80 škola u 52 grada i opština Srbije.

Od 312 učenika, koliko je do sada završilo školovanje po sistemu dualnog obrazovanja, njih 204 zaposlilo se u kompanijama u kojima su učili kroz rad, dok ostali nastavljaju svoje obrazovanje.

Dualno obrazovanje biće strukturno uvedeno u obrazovni sistem Srbije od školske 2019/2020 godine, kao integralni deo sveobuhvatne reforme obrazovanja u Srbiji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Renold je zahvalila Vučiću na podršci od samog početka uvođenja dualnog obrazovanja, pozitivno ocenivši rad Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije, čije je predstavnike pozvala da rezultate ostvarene u Srbiji predstave na redovnom godišnjem skupu Svetske laboratorije za reformu obrazovanja, koji će biti održan ovog leta u Cirihu.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana