Vučić: Razgovori završeni neuspešno, mi smo prihvatili kompromisni predlog EU tanjug

Objavljeno: 14.09.2023. 14:28 Izmenjeno: 19.09.2023. 10:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. „Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. „Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan“, rekao je Vučić. Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje. „Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU – kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve“, rekao je Vučić.

Evropski predlog je da idemo u paralelnom smislu, oni znaju da prvo ide ZSO, ali kada pitaju Kurtija nikada ne dobiju pozitivan odgovor.

Posle pet sati razgovora i svega što sam čuo još sam zabrinutiji za položaj srpskog naroda na KiM, očekujem reakciju EU, ali sam pomalo zadovoljan, jer je Srbija pokazala odgovornost i želju za kompromisom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući kompromisni predlog EU na  dijalogu u Briselu, rekao da je on podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština. „To znači da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila“, rekao je Vučić novinarima u Briselu. On je dodao da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba. „Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem“, rekao je Vučić i dodao: „Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat“.

Dve od četiri opštine na severu sa lažnim gradonačelnicima danas se priključile albanskim opštinama, ali će te opštine kao i ostalih šest biti deo ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  u Briselu, posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo „kraj sveta“. Vučić je tako odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora. „Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo ‘kraj sveta’. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo“, rekao je Vučić novinarima u Brisleu. Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da „upotrebite bič protiv Srbije“. „Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da je najbolje rešenje, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, da se ide na ostavke. „Dobio je odgovor i (Gabrijel) Eskobar sa kojim sam ja razgovarao kasno sinoć, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i svega drugog – da li vi znate koliko bi to bilo da se samo ide kroz to. Znate li kakva je procedura? Namerno izmišljena i svi to znaju i ovde, da je to namerno napravljeno da bi se izbegao suštinski izborni proces „, rekao je predsednik u obraćanju novinarima nakon još jedne runde pregovora Beograda i Prištine. Vučić je objasnio da je u slučaju peticija potrebno 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora i da je neko namerno to sve napravio. „Kurti kaže da mu ne pada na pamet da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. Kao što znate u Zubinom Potoku i Zvečanu su pretpostavljam Tačijeva partija gradonačelnici, a ovamo su u Leposaviću i Mitrovici lažni gradonačelnici iz Kurtijeve partije. To je jedan pristup koji ne razumem, ali sam ja rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima u svakom trenutku i da vidim kako mi možemo da doprinesemo i po tom pitanju deeskalacije situacije“, rekao je predsednik. Vučić je dodao da ipak to nije bilo na dnevnom redu, već druge stvari. „Da li smo diskutovali o ovome, jesmo diskutovali, o svemu smo diskutovali, ali bio je Evropski predlog na dnevnom redu i ovo je rezultat koji sam vam već rekao“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dalje ne želi da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) već postavlja neke uslove. „Evropski predlog u stvari jeste da idemo u paralelnom smislu i oni znaju da prvo mora da ide Asocijacija srpskih opština ili Srpska zajednica kako je mi nazivamo. Kada pitate Kurtija hoćeš li, samo mi potvrdi, hoćeš li da formiraš, da prihvatiš formiranje Zajednice srpskih opština, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor“, rekao je predsednik nakon današnje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Vučić je rekao da Kurti kaže „hoću, ako ne važi 21 od 22 tačke, 21 od 22 principa koje je tzv. Kosovski ustavni sud odbacio, zatim „hoću ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini“. „I hoću, treća tačka, je ako to bude u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Zamislite, nama izvor prava postaje nešto što čak nije intervju nego nešto što su pisali u nekim novinama Eskobar i Šolej“, rekao je Vučić. Predsednik je dodao da je to sve u redu, ali da sve što oni govore postoji u dokumentima potpisano 2013. i 2015. godine. „To mora da bude ZSO, onda nije šta vi volite ili ne volite, već ono što ste prihvatili i ono što ste potpisali. EU je čak rekla ok, ali hajde da napravimo kompromis, ja sam rekao nije problem možemo da razgovaramo možemo da vidimo sve i kad smo došli do toga Kurti je to odbio. Ja znam da ovo nas samo vodi u veće probleme, neko bi rekao da bi trebalo da budem radostan, ja nisam radostan“, rekao je predsednik. Vučić je rekao da će i EU izaći sa još jasnijim stavom nego što je on to učinio, ali i da se uvek trudi da bude korektan i da to ne zloupotrebljava, kako čine neki mediji. „Tako da ja računam da je mir u najboljem i najvećem interesu i Srba i Albanaca i verujem da je to nešto sa čime ne treba niko od nas da se igra. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da pronađemo neka rešenja, jer ovako idemo ne samo u ćorsokak, već i u nešto što je nepoznato, a kada idete u nešto nepoznato, onda nažalost nikada niste sigurni gde će da završi“, rekao je Vučić. Predsednik je ponovio da najveći interes jednog i drugog naroda treba da bude očuvanje mira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao j da Leposavić pripada Zajednici srpskih opština, kao i Kosovska Mitrovica i Zvečan, u skladu sa Briselskim sporazumom, a da je formiranje asocijacije albanskih opština cirkuska predstava. „Dve od četiri opštine na severu kao što ste videli danas su se priključile albanskim opštinama i ja sam se na to nasmejao i rekao da je to cirkuska predstava i to pred albanskim novinarima. Te će opštine kao i druge dve kao i ostalih šest biti deo Zajednice srpskih opština“, rekao je Vučić novinarima posle današnje runde dijaloga u Briselu. On je rekao da su danas u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština. Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o povlačenju kosovskih specijalnih snaga sa severa KiM, predsednik je rekao da je on govorio o tome i dodao da za pet sati razgovora nije bilo vremena da se razgovara o svemu. „Ja sam predstavio sve što se dešavalo od 3. juna. Nisam ovde zato što mi je to potrebno za izbornu kampanju. Pre svega sam zbrinut i pomalo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i želju da pristupa kompromisnim rešenjima“, rekao je Vučić. On je istakao da je posle  sastanka još zabrinutiji za poziciju Srba na KiM kao i da očekuje reakciju EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana