Vučić: Čuvaćemo veze sa prijateljskim zemljama poput Tadžikistana Studio B

Objavljeno: 30.01.2020. 13:49 Izmenjeno: 31.01.2020. 10:15

Srbija zahvalna Tadžikistanu na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Republike Tadžikistan Sirodžidina Muhridina, prvog šefa diplomatije te zemlje koji posećuje Beograd i to u godini kada dve zemlje obeležavaju dvadesetpetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Tadžikistanu na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

„Srbija će čuvati veze sa prijateljskim zemljama poput Tadžikistana, uz međusobnu podršku u različitim međunarodnim forumima. Razvijaćemo saradnju u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes, i ta saradnja će postajati sve važnija za nas”, rekao je predsednik Vučić. On je izrazio nadu da će intenziviranje političkog dijaloga ubrzati i razvoj ekonomske saradnje, te je uputio poziv predsedniku Emamoliju Rahmonu i drugim tadžikistanskim zvaničnicima da posete Srbiju.

Ministar Muhridin je preneo pozdrave predsednika Rahmona, njegove najbolje želje za napredak Srbije i poziv predsedniku Vučiću da poseti Tadžikistan.

Dvojica sagovornika su se saglasili da mogućnosti za saradnju postoje u mnogim oblastima, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, tekstilna industrija, farmacija, rudarstvo i energetika, uz prethodno stvaranje ugovorno-pravne osnove kao jednog od preduslova za unapređenje ekonomske saradnje. Predloženo je da ta saradnja bude podstaknuta i formiranjem Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Ministar Muhridin je predložio i jačanje veza u oblasti turizma, kulture i obrazovanja, radi boljeg upoznavanja dvaju naroda. Imajući to u vidu, predsednik Vučić predložio je da tadžikistanski studenti koriste stipendije iz programa „Srbija i svet“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana