Vučić i Čakrabarti o saradnji Srbije i EBRD u uslovima pandemije Tanjug

Objavljeno: 27.04.2020. 10:48 Izmenjeno: 28.04.2020. 08:46

Pandemija ima veliki uticaj na ekonomiju Srbije, ali se pokazalo da su zdrave i stabilne javne finansije doprinele da budemo otporniji od drugih u regionu, rekao predsednik Vučić i dodao da je stanje naših finansija takvo zahvaljujući i podršci EBRD.

Predsednik Vučić razgovarao video vezom sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o saradnji Srbije i EBRD u uslovima pandemije KOVID-19, kao i njen uticaj na privredni rast Srbije i Zapadnog Balkana i na globalna ekonomska kretanja.

Čakrabarti je čestitao Vučiću na tome kako je Srbija odgovorila na aktuelne izazove i rekao da je impresioniran preduzetim merama, posebno na fiskalnoj strani, što inače nije lako učiniti.

Vučić je rekao i da se nada nastavku dobre saradnje i da su investicije EBRD u privatni sektor, posebno u mala i srednja preduzeća više nego dobrodošle.

Tokom sastanka je posebna pažnja posvećena planovima za saradnju EBRD sa lokalnim samoupravama, koje će doprineti razvoju gradova i mesta u Srbiji.

Pored predsednika, sastanku su prisustvovali ministri finansija i zdravlja Siniša Mali i Zlatibor Lončar.

Inače, Odbor direktora EBRD odobrio je pre nekoliko dana povećanje sredstava za podršku ekonomijama u usponu, u kojima je banka aktivna, na 21 milijardu evra u okviru paketa mera namenjenog ublažavanju uticaja i oporavku od ekonomskih posledica korona krize u 2020/2021. godini.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti nazvao je Covid-19 neviđenim izazovom za svet i regione EBRD-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana