Vučić i Rama na Bezbednosnom forumu Studio B

Objavljeno: 13.10.2016. 09:45 Izmenjeno: 13.10.2016. 19:51

Uz bolje političke veze u budućnosti nemam sumnju da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona, rekao premijer Srbije na Šestom beogradskom bezbednosnom forumu. Predsednik albanske vlade ističe da su evrointegracije jedini put da ta zemlja jednom za svagda istupi sa puta istorije koji joj ne ide na ruku.

Foto Tanjug

Ne stidim se da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima, Bosancima, jer vidim da potencijalno gledano imamo bolji rast o većine zemalja članice, imamo veliki potencijal u bduućnosti i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih onda nemamo šanse, izjavio je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Učestvujući zajedno s albanskim premijerom Edijem Ramom na panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, Vučić je ocenio da uz bolje političke veze u budućnosti nema sumnju da ćemo se približiti Evrooskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona.

Zahvalio je albanskom premijeru što je daans u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu „da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose.

„Kada pričate uvek poboljšavate odnose, i to je od značajno za nas“, poručio je Vučić.

 

Rama: Evrointegracije put da raskinemo s lošom prošlošću

Proces evrointegracija nije put odlaska negde, već je to put modernizacije našeg društva koji će nam pomoći da raskinemo veze sa lošom prošlošću, poručio je danas premijer Albanije Edi Rama.

Rama je u dijalogu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, na šestom Beogradskom bezbednosnom forumu, rekao da je proces evrointegracija u ovom trenutku mnogo važniji od članstva u EU, jer pomaže našim narodima da izgrade države koje nikada nisu imali iz ugla efikasnih institucija, vladavine prava, funkcionalne demokratije, društava koja imaju energiju za takmičenje, uspeh, pa i neuspeh za kojim će slediti ponovo uspeh.

Kada je reč o reformi pravosuđa u Albaniji Rama je rekao da je učinjeno nešto što je bilo nezamislivo za tu zemlju, da se sprovedu ustavne reforme i donesu brojni zakoni koji su radikalno prekinuli odnos sa lošom prošlošću.

“I svima je jasna jedna stvar, da to ne bi bilo moguće bez mehanizma evrointegracija”, podvukao je Rama.

On je dodao da svako može da ima različito mišljenje o Vašingtonu, Moskvi, Briselu, ali da treba da budu svesni da ne postoji drugačiji mehanizam od evrointegracija koji će nam pomoći da raskinemo sa lošom prošlošću i da se modernizujemo.

Centralni događaj foruma je dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri Vučić i Rama odgovarati na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija.

U okviru foruma će biti održano 25 rasprava sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana