Podrška Makrona za kompromis za KiM Tanjug

Objavljeno: 17.07.2018. 16:36 Izmenjeno: 18.07.2018. 13:42

Nastavak jake diplomatske ofanzive Srbije. Ekonomska saradnja Francuske i Srbije, dijalog Beograda i Prištine, kao i evro- integracije, glavne teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona. Reforma EU i proširenje nisu kontradiktorne, zaključeno tokom razgovora. Makron: Želim da ispoštujem poziv da dođem u Srbiju.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je od predsednika Francuske Emanuela Makrona dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na KiM i da se ne samo obezbedi mir u narednih godinu dve, već trajni mir kako bi se koncentrisali na ubrzani ekonomski napredak.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Makronom rekao da su razmotrili u razgvorima ključna pitanja vezana za region, bilateralne odnose dve zemlje i da je istakao da i Srbija i region gledaju u Pariz i Francusku koja je zahvaljujući Makronu postala mnogo značajnija i za region i Evropu nego što je to bila u nekom ranijem periodu.

„Čestitam Makronu što je za kratko vreme uspeo da Francusku vrati na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu“ rekao je Vučić.

Predsednik Serbije je naveo da su popstigli visok stepen saglasnosti po mnogim pitanjima i anveo da su to, pod jedan da zajednički čuvamo mir i stabilnost , pod dav da se zajednički traže rešenja i da se gleda u buducghnost a ne samo u rpošlost i da pod tri se očekuje velika i značajna uloga u tome i Francuske i Evrope.

Kako je rekao, razgovarali su i o vekovnom prijateljstvu dve zemlje, o tome da ekonomska saradnja raste i da dve zemlje imaju razmenu višu od milijardu evra a francuske firme  zapošljavaju više od 11.000 ljudi.

Kako je rekao očekuje pomoć Makrona i očekuje da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu.

Makron:Želim da ispoštujem poziv da dođem u SRB

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio je srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju, te poručio da želi da ispoštuje taj poziv.

„Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da posetim Srbiju i želim da ispostujem preuzeti poziv“, rekao je Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem.

Francuski predsednik je tom prilikom i pozvao srpskog kolegu Aleksandra Vučića da 11. novembra bude na paradi povodom obeležavanja 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

Podsetio je, zatim, na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

„Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018., dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas…danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu…“naveo je Makron.

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okrivu toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.

Makron je naveo i da je razgovor počeo međusobnim čestitkama, Vučić je njemu čestitao titulu svetskog prvaka u fudbalu, a francuski predsednik Vučiću titulu Novaka Ðokovića u Vimbldonu.

 

Reforma EU i proširenje nisu kontradiktorne

Predsednici Francuske Emanuel Makron i Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se danas u Parizu da reforma EU i proširenje na Zapadni Balkan nisu u kontradikciji, ali da je neopgodno da Srbija ispuni svoje obaveze.

Makron je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasio da su reforma EU, koju je tražio, i proširenje EU dve različite stvari, iako ih je on povezao.

„Jedno je reforma EU, a drugo proširenje. Datum 2025.ostavlja dovoljno vremena. Želim da EU može da se reformiše pre te godine. Taj datum usleđuje nakon izbora novog Evropskog parlaenta, nove Evropske komisije.Period do tog datuma biće kljcucan za EU“, kazao je on.

Makron je rekao da već postoji napredak, ukazujući na francusko-nemački sporazum, što je do sada bilo nezamislivo o reformi EU.

„Želim da budemo u sutuaciji u evrozoni i EU da možemo da reformišemo našu organizaciju. Želim da to uradimo pre 2025“, podvukao je Makron.

On je istakao da nikome ne bi bila napravljena usluga ako bi bio primljen u aktuelnu EU koja lsose funkcioniše, ne menjajući je.

Rekao je da Eu trenutno loše funkcioniše, da ne postoji solidarnost i da je prisutno mnogo različitosti.

„Ona funkcioniše na međuvladinom nivou, pozicije ljudi su se udaljile, i onaj ko blokira je u pravu nad ostalima. Moramo da imamo solidarniju, demokratskiju EU“, rekao je Makron dodajući da je formulisao određene predloge o kojima će se na izborima izjasniti građani EU.

Srbija je, podsetio je, počela pregovore sa EU, i dat je i datum kao referentni, ali on ne smatra da taj datum treba gledati kao nesto zacrtano, jer je, dodao je, već neophodno ispuniti kriterijume.

„Rekao sam i za druge zemlje koje su želele da krenu u pregovore. Treba da gledamo u ključne stvari, jer ako se ništa ne uradi Srbija nema šanse da uđe, ali ako vezano za identifikovane teme, kaos sto je vladavina prava i druge, postoji napredak onda je to moguće. Ako Srbija napreduje jsos brže možemo raći da pregovori napreduju i da mogu biti zaključeni“, objasnio je francuski predsednik.

Kako kaže, on ne želi nikakav formalistički, dodajući da EU mora da se reformiše kako bi mogla da se proširi.

„U dijalogu sa Srbijom važnije je da se bavimo pitanjima pred nama, umesto da kažemo 2025 ulazimo sigurno. Ako 2025. sve bude urađeno kao što je predviđeno Srbija će ući u EU, ako ne nećemo imati ambivalentnosti, a ako stvari budu išle brže, perspektiva može biti drugačija“, uveren je Makron.

Predsednik Vučić je naglasio da želja Makrona da se provedi reforme u EU nije u kontradickiji sa našom željom da se približivamo Evropi.

„Smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, zato što je reč o posvećenom radu marljivog čoveka i zato će uspeti u Evropi“, uveren je Vučić.

Kazao je da Srbi moraju da razumeju da u ovom trenutku, sve i da predsednik Makron hoće da kaže „primiće vas sutra“, neće nas primiti dok ne završimo reforme u oblasti pravnog stema, vladavine prava, ali pre svega je uslov za bilo šta da rešimo naše probleme sa Prištinom.

„Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam preveliki optimista, ali ću se boriti da to učinimo. Poštujem kod Makrona što ne voli formalne izjave koje su obično lepe, a ne znače ništa“, rekao je on.

Vučić je kazao da je bolje da se čuju stvarni problemi, jer će se onda suočavati sa njima, i znati da će neko da ih rešava.

Dodao je da je sa Makronom razgovarao i o regionalnoj ekonomskoj zoni, za koju, kako kaže, smatra da je veoma važna, i da nije stavranje nikakve nove Jugoslavije, već jedinstvenog tržisnog ambijenta i boljih uslova za ulagače.

„To je od presudnog značaja za nas. Nije zamena za EU. A kada budemo mi spremni onda će zemlje EU donsoti odluku. Za nas je važno da imamo Francusku kao svog prijatelja i saveznika“, dodao je on.

Vučić je kazaod a je uspeo, mučio Makrona da dobije obećanje da će doći u Srbiju, a ne samo on u Pariz.

„Na kraju sam uspeo. Očekujem vas u Beogradu punog srca i da to bude što pre“, zaključio je Vučić.

 Vučić:određeni napredak, očekujem rezultat ubrzo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića te da postoji određeni napredak poslednjih nedelja, a da rezultate očekuje ubrzo.

On je odgovarajući na pitanje francuskih novinara na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, podsetio da srpske vlasti nemaju efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije sprovodila uviđaj, niti imala pravo da vodi istragu, već vlasti u Prištini.

„Na našu zalost. Mi smo sve podatke koji su od nas traženi dostavili prištinskim vlastima. Spremni smo da sarađujemo jer je to za nas od ključnog pitanja. Tražili smo satelitske snimke od stranih službi koji bi otkrili gde su se sakrili počinioci, ali smo dobili odgovor da ne mogu da pokažu ništa jer je tog dana bila magla. I pored toga smo zamolili da ih dobijemo, ali ih nismo dobili“, objasnio je Vučić.

Rekao je da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu i da ne može reći da je u potpunosti završena, jer još nije bilo hapšenja lica za počinjeno delo.

„Mislim da smo poslednjih nedelja napredovali i da ćemo imati uskoro rezultat“, kazao je on poručivši da ne postoji savršen zločin.

Kazao je da postoji velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen.

„Ne pitamo ko može da nam pomogne, iako nije izvršeno na teritoriji pod efektivnom kontrolom srpske policije. To za nas jedno od ključnih pitanja“, zaljučio je Vučić.

Vučić: Bez podrške Francuske ne možete napredovati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pozicija Srbije u postizanju kompromisa s Prištinom nakon današnjeg susreta i razgovora s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom svakako nije oslabljena, istakavši da „bez njene podrske ne možete da napredujete ni u Evropi“.

„Možda nam je pozicija i za nijansu ojačana“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja srpskih novinara ispred ambasade Srbije u parizu. , Upitan hoće li se promeniti pozicija Srbije u tim razgovorima nakon njegovog susreta s Makronom, Vučić je rekao da nam pozicija zbog toga svakako nije slabija, možda je za nijansu ojačana.

Pariz, 17. jula 2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Kako je rekao ogromnu čast je Makron danas ukazao Srbiji, upitavši kada je francuski predsednik sa nekim od lidera zapadnog Balkana održao konferenciju za novinare, već su to saaopštenja, navodeći da su se zadržali u razgovoru sat i deset minuta, i da je Makron pristao da održi konferenciju za novinare i odgovara na pitanja sa predsednikom jedne male zemlje a zatim ga otpratio zatim do automobila.

„To je poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu“ rekao je predsednik Srbije i dodao da ne treba zaboraviti da je 1918. godine nakon pobede u Prvom svetskom ratu na čelu defilea u Parizu na prvom mestu išla srpska vojska.

Dodao je da se mnogo toga promenilo, ali da je dobro da ponovo povežemo Srbiju i Francusku i ostvarimo dobre odnose, jer Francuska ponovo postaje strahovito moćna i važan potencijalni saveznik.

Bez njene podrške ne možete ni u Evropi da napredujete, rekao je Vučić.

Inače, kako je rekao, razgovor s Makronom bio jedan od najotvorenijih koje je imao sa svetskim liderima, te da se ticao ključnih pitanja, a pre svega je bilo reči o šansama da se stavovi Beograda i Prištine približe.

Vučić je srpskim novinarima preneo i da je Makron obećao da će do kraja godine doći u Srbiju, a on će, dodao je, biti njegov gost 11. novembra na velikoj proslavi obeležavanja pobede u Prvom svetskom ratu u Parizu.

„Razgovarali smo o potencijalnim rešenjima za kosovsko pitanje, kako da dođemo do kompromisa, ali koji ne bi bio ponižavajući za Srbiju“, rekao je VUčić, dodajući da on lično nije veliki optimista u tom smilu.

Kako je naveo, to bi bilo rešenje kojem Srbija ne bi baš mogla da se raduje, ali koje bi razumela kao nesto dovoljno dobro da i mi možemo svakoga da pogledamo u oči ali i drugi nas, te koje bi moglo da nam obezbedi da na tome gradimo budućnost.

„Razgovarali smo i o drugim regionalnim temama, o globalnim i mislim da je Makron vrlo temeljan političar, izuzetne energije, retki su takvi ljudi, malo je takvih ljudi u politici i zato sam ga molio da se dodatno uključi da nađemo rešenje za Kosovo, ako možemo“, preneo je Vučić.

Dodao je i da su odnosi dve zemlje sve bolji, da se ekonomski razvijaju, da smo već prešli prvu milijardu evra u razmeni, te da je francuskih investitora sve više u Srbiji.

Inače, kažao je i da mu je Makron preneo da je iskreno navijao za Ðokovića, kao sto je on njemu rekao da je navijao za francusku reprezentaciju u finalu svetskog kupa.

„Ja to nisam krio ni uoči utakmice“, primetio je, ali i dodao da se zahvaljujući upravo Makronu sve više vraćamo prijateljstvu koje poseduju Francuzi i Srbi.

„Temeljno smo kroz sva neophodna pitanja prošli zajedno i ja sam veoma zadovoljan razgovorom“, zaključio je predsednik Vučić.

Vučić: Slavlje Hrvata uz ustaške pesme – ništa novo

Nije novost što su Hrvati vicešampionsku titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu slavili uz ustaške pesme, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio kako smatra da ima pravo da ne navija za Hrvatsku, ali da je njegov posao da Srbija vodi dobru politiku sa Hrvatima i da sa Hrvatskom ima dobre i sve bolje odnose.

Primetivši da mnogi i dalje žive u ovakvim pesmama, on je naveo da može da kaže da ne navija za Hrvatsku, ali da neće da ih vređa i neće da izgovori nijednu ružnu reč jer su „nam potrebi dobri i bolji odnosi u budućnosti“.

„Je l ima neka novost? Je l ima nešto što je drugačije? Je l ima nešto što vas čudi? To samo začudi one koje uvek to začudi, koji se prave da ih to začudi“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o načinu na koji se slavilo u Hrvatskoj.

On je naveo da su se ustaške pesme pevale i posle prve utakmice Hrvatske na prvenstvu.

„Ja sam reagovao posle prve utakcime. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da igraju odličan fudbal. Rekao sam samo da kao što svako ima pravo da navija za njih, imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Jesam li mu rekao nešto loše? Ne“, naveo je Vučić.

Vučić je dodao da je tada upitao „kako mislite da predsednik Srbije navija za onoga ko peva pesmu koja počinje za “dom spremni, uskilikom, uzvikom, a u kojoj se kaže “bando srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša kazna i u Srbiji““.

„To pevaju ti za koje ja treba da navijam?! Pa šta sam ja? Kakvog bi to predsednika Srbija imala da svoj narod nazivam bandom četnika, srpskih dobrovaljaca? Slučajno nisam ni četnik, ni partizan, niti mi je iko u porodici bio, samo su stradali od ustaša“, rekao je Vučić.

Naveo je da su kuće Vučića 1992. bile zapaljene, te da su spalili sve kuće njegovih stričeva, braće od stričeva, tetke, njegovog oca, kuću koju su njegov otac, brat i on zidali.

„Sve su spalili. Ja teba da kažem “divno sad moram da navijam“. Pa ne moram. Moje je da vodimo dobru politiku sa Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose, imaćemo sve bolje odnose, moje je da brinem o hrvatskoj manjini u Srbiji, moje je da brinem o srpskom življu i da nešto, ako mogu, učinim da se oni osećaju slobodnije i sugurnije u Hrvatskoj, iako je to teško“, kaže Vučić.

„A sada me baš terati da navijam za nekog i da se iščuđavam što su pevali ustaške pesme… Ako ima neka novost onda me to pitajte, a to je sve po starom, i sve uobičajeno. Mislite da sledeći put neće biti? I sledeći put će da budu iste te pesme. I to kako ide geni kameni “nije dobra 45. i tako dalje „raselili nas diljem sveta““, rekao je Vučić.

Naveo je da je za nekog dobra 1941. a da je za nas bila teška, ružna i očajna.

„Za nas je “45. godina oslobođenja konačnog od nacizma nemačkog, hrvatskog fašizma, italijanskog, bugarskog, mađarskog i svega drugog. Svako ima dobrih i loših vesti“, dodao je Vučić.

Zlatan iz Svilajnca „dočekao“ Vučića u Jelisejskoj palati

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu šef francuske države Emanuel Makron predstavio mu je jednog službenika Jelisejske palate srpskog porekla.

Makron je predstavio Vučiću Zlatana Jankovića rodom iz Svilajnca, koji radi u Jelisejskoj palati.

„Zlatan se nikada nije tako doterao kao danas. Rekao je da mu dolazi njegov predsednik“; preneo je Vučiću Makron.

Službenik Jelisejske palate srpskog porekla obradovao se posebno što je imao prilike da porazgovara sa predsednikom Srbije.

Pariz, 17. jula 2018 - Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vucic i Emanuel makron sa sluzbenikom Zlatanom Jankovicem koji radi u Jelisejskoj palati. Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vucica Parizu sef francuske drzave Emanuel Makron predstavio mu je jednog sluzbenika Jelisejske palate srpskog porekla. Makron je predstavio Vucicu Zlatana Jankovica rodom iz Svilajnca, koji radi u Jelisejskoj palati. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Makron i Vučić počeli razgovore u četiri oka

Šef francuske države dočekao je predsednika Vučića, uz vojne počasti, prisutnu gardu, ispred Jelisejske palate, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Emanuel Makron započeli su u Jelisejskoj palati razgovore u četiri oka.

Tanjug(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Tanjug(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Tokom ove radne posete, Vučić će sa Makronom razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije.

Ovaj susret dvojice predsednika održava se u važnom trenutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu, a prema ranijoj najavi Vučić i Makron će razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na briselski dijalog i evropskim integracijama Srbije.

Nakon tet-a-tet razgovora predsednicima će se pridružiti saradnici na radnom ručku, koji predsednik Makron priređuje u čast srpskog kolege u Jelisejskoj palati.

Posle ručka predsednici će se obratiti novinarima.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

„Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega“, rekao je predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana