Vučić: Prvi put dejstvovali domaći dronovi Komarac 2, u septembru biće prvih 1.000 komada

Objavljeno: 04.07.2024. 13:37 Izmenjeno: 08.07.2024. 12:06

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je  vežba s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“, na Pasuljanskim livadama, bila posvećena pre svega bespilotnim letelicama i vezi koje bespilotne letelice ostvaruju sa drugim sistemima, kao i da su građani mogli prvi put da vide dejstvovanje dronova domaće proizvođe Komarac 2. Vučić je najavio da se očekuje da […]

vucic vojska

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je  vežba s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“, na Pasuljanskim livadama, bila posvećena pre svega bespilotnim letelicama i vezi koje bespilotne letelice ostvaruju sa drugim sistemima, kao i da su građani mogli prvi put da vide dejstvovanje dronova domaće proizvođe Komarac 2. Vučić je najavio da se očekuje da u septembru imamo prvih 1.000 dronova Komarac naše proizvodnje. Predsednik je istakao da je ponosan na ono što je video, kao i građani Srbije. „Prvi put smo mogli da vidimo dejstvovanje Komarca 2, SM1, prvi put smo mogli da vidimo izbacivanje ovih 12 mina BD2 ako se ne varam, dakle mogli smo da vidimo i donošenje municije besposadnog Malog Miloša i dejstvo ne samo mitraljesko Malog Miloša već i raketnog bacača koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo da vidimo izuzetne pogotke Pasarsa, Korneta, korišćenje i raketa iz Pasarsa ali naravno i topova 40 mm“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cilj pojačanih izviđačkih aktivnosti u pravcu Srbije bio da se sagledaju operativne sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu. Vučić je posle vojne vežbe na Pasuljanskim livadama na pitanje novinara, šta stoji iza izviđačkih aktivnosti u okolini Srbije i da li ima saznanja da li su bajraktari koji su dizani iz Prištine ili iz Tirane rekao da su bili prištinski barjaktari iz Đakovice i da su bili podignuti 5. i 20. juna. „Mi smo ih gledali kao na dlanu i da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to prostor pod kontrolom KFOR- a, mi poštujemo prostor pod kontrolom KFOR-a. Tako da, oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao. To za nas ne bi bio veliki bezbednosni problem. Odmah da vam kažem. To za nas bi bio nikakav problem da definišem na taj način“, rekao je Vučić. Vučić je odgovarajući na to što pojedini vojni analitičari kažu da je cilj bio srpska protivvazdušna odbrana, kaže da je ciljeva bilo više i da o njihovim ciljevima ne bi govorio. „Mi smo ih juče analizirali. Svakako, sagledavanje operativnih sposobnosti naše vojske u širem smislu. U užem bih mogao i detaljnije da govorim““, dodao je on. On je naveo da su obnovljeni resursi tehničkog nauoružavanja „zolja“, „osa“ i „strela“, kao i da će država nastaviti da jača vojsku i motiviše mlade da se bave ovim pozivom. „Mi ćemo dalje da radimo na tome, da snažimo vojsku“, poručio je Vučić. On je istakao da država ima desetine hiljada „zolja“. Na komentar generala u penziji Zdravka Ponoša da bezbednost građana Srbije nije ugrožena zbog pojačanih izviđačkih aktivnosti, Vučić navodi da u vreme kada je on bio general vojska nije bila opremljena koliko je danas. „Imamo hiljade ‘osa’ i ‘strela’ i svega drugog čije smo resurse obnavljali“, rekao je predsednik. Kada je reč o bespilotnim letelicama, Vučić navodi da ih trenutno ima oko 30, ali da će ih biti još. On je rekao da nedovoljno interesovanje za vojsku postoji, jer je vojnički posao težak i ozbiljan, a posebno je slaba popunjenost u Beograu i Vojvodini. „S tim problemom se suočavaju i Englezi, Nemci, Amerikanci, Rusi, kao i Ukrajinci. Posebno u ovim nemirnim i teškim vremenima koje dolaze sa različitih krajeva sveta, ljudi se teže odlučuju“, kazao je Vučić. Istakao je da je na državi da motiviše mlade da se bave vojničkim potivom, ne samo finansijski već i rešavanjem svih drugih problema. „Verujem da ćemo uspeti u tome“, poručio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana