Vučić: Protiv svake kineske kompanije vodila se kampanja

Objavljeno: 19.11.2021. 20:17 Izmenjeno: 20.11.2021. 09:54

Vučić je izjavio , komentarišući slučaj vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, da se protiv svake kineske kompanije u Srbiji vodila kampanja, što je i sada slučaj, kao i da ne razume takvu vrstu hajke, upitavši da li je smisao da se oteraju investitori iz zemlje

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJUEVIC/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je , komentarišući slučaj vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, da se protiv svake kineske kompanije u Srbiji vodila kampanja, što je i sada slučaj, kao i da ne razume takvu vrstu hajke, upitavši da li je smisao da se oteraju investitori iz zemlje.

Dodao je da je inspekcija izašla na teren, odnosno otišla u Zrenjanin, i ako je utvrdila da su uslovi loši, oni će uslove popraviti i dodao da će država nastojati da pomogne svima, ali da investitore neće terati.

Na pitanje zna li se istina o tome šta se dešava sa vijentamskim radnicima na izgradnji Linglonga u Zrenjaninu, Vučić je rekao da se protiv svake kineske kompanije vodila hajka, podsećajući da smederevsku Železaru i borski Ziđin.

„Tri i po godine sam bukvalno po celom svetu jurili i molili da pronađemo investitore za Železaru, koju su nam Amerikanci ostavili za jedan dolar, koja nije radila, nije doprinosila BDP-u.Jedva smo ubedili kineskog predsednika Sija, a sad tamo radi 5.500 ljudi, i Železara generiše još toliko radnih mesta, kod kooperanata koji rade sa njom. A, onda je krenula i kampanja i protiv Zidnjina, i to nije samo medijska kampanja, već delimično medijsko-politička“, rekao je Vučić.

Primetio je da je deo te kampanje krenuo i iz državnih organa, jer su mnogi iz organa državne uprave, kako kaže, valjda da bi se dodvorili onima koji su tu medijsku i političku kampanju vodili, počeli kampanju protiv kompanije koja zapošljava 6.000 ljudi, sa prosečnom platom 100.000 dinara.

Dodao je da su doneli sve filtere koi su potrebni, a do kraja decembra će dodatno u topionicu „da ubace filtere koje mi nismo uspeli“.

„Svakog dana vidite patološku potrebu da progonimo one koji su nas spasavili i koji nas danas spasavaju“, rekao je Vučić i dodao da su Železara i Ziđin dve od tri najveće izvozne kompanije iz Srbije.

Zato je upitao šta je cilj sa Linglongom.

„Nema problema, poslali smo inspekciju. Nisam sasvim razumeo ni potrebu slanja inspekcije, ali ministri Kisić Tepavčević i Momirović nisu mogli da izdrže taj pritisak… Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo srednji Banat zatvorimo“, upitao je Vučić.

Ponovio je da ne razume smisao kampanje, dodajući da će, ukoliko inspekcija ustanovila da su uslovi loši, oni koji su radnike angažovali morati da ih poprave.

„I, kraj priče. Ne razumem čemu ta vrsta hajke. Da me ubedite da ste zabrinuti za vijetnamske radnike? Znamo se dobro, niste brinuli o srpskim radnicima.. Sprskoj deci ste govorili da za njih pravite nešto, pa ste pravili studio Velikog brata i otimali pare od toga… Niste zabrinuti za srpsku decu, ali jeste za Vijetnamce… Pa, nemojte mene da lažete i folirate, možda nekog drugog…“, rekao je Vučić.

Dodao je da će država nastojati da pomogne svima, ali da neće da rasteruje investitore, jer je njihovo dovođenje izuzetno, „krvavo“ težak posao, a u tome smo najuspešniji.

„Ponosan sam i na ovu fabriku, a to – pljunuti, izbaciti svakoga, a onda reći dajte nam plate… Od čega, izvinite? Gledam sinoć na RTS, “copy-paste“ sa N1 oko Linglonga… super, a onda dođete da kazete možemo li da povećamo plate… Od čega?“, rekao je Vučić.

I to što možemo da povećavamo plate, to je zahvaljujući kompanijama koje ovde rade.

„Samo malo razmislite šta finansira zemlju, šta nam daje mogućnost za veće plate i penzije, ako nisu fabrike. Da ne budemo nefer prema svima koji dolaze u zemlju da rade. Da ne rasterujemo ljude, već da branimo. Uvek da budemo na strani radnika, ali oni prvo traže da rade, da imaju pristojnu platu, a onda naravno i na strani investitora“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija mora još mnogo fabrika da otvori, da bi mogla da se bori sa najrazvijenijim zemalja, a da je on lično na različite kampanje i medijske i političke interese, navikao, tako da svu snagu ima, i ima zato što ga pristisci ne zanimaju.

„O meni neki, sedam, osam godona, 24 sata vode kampanju o meni, izgovaraju šta stignu, ali ja nemam problem sa tim. Imam cilj ispred sebe, važan, vidim stazu do tog cilja, i ne zanima me čime me gađaju. To je put uspeha“, rekao je Vučić.

Nipodoštavanje naroda na KiM najgore

Predsednik Vučić istakao je da ne prihvata nipodoštavanje Srpske liste i našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše izjavu Zorana Lutovca svojom izjavom priznao KiM kao državu navodeći da on (Vučić) “ svojim srpskim listama utiče na politički život drugih država“, kazao da misli da mu je to izletelo što stvarno misli.

„Nisam saglasan sa njim. Naše je da se borimo za naš narod i zemlju. Nastavićemo sa tim. Imamo Ustav naše zemlje i interese našeg naroda za koje ćemo se boriti“, dodao je on.

Vojvodini potreban ubrzani razvoj i korak sa Beogradom

Vojvodini je potreban ubrzani razvoj kako bi uhvatila korak sa Beogradom i tome doprinose fabrike kao što je fabrika koja je danas otvorena u Subotici nemačke kompanije Boysen Abgašysteme doo (BAS) u oblasti autoindustrije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

„Prosto čovek ostane bez teksta i birokratskih fraza kada vidi ovakvu fabriku, zaista jesan ponosan na ovo što ste uradili, zbog činjenice da ste to uradili u Srbiji“, rekao je Vučić obraćajući se predstavnicima nemačke kompanije.

Zahvalio je predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru koji je neposredno pred otvaranje fabrike saznao da je dobio drugog unuka, a ipak je došao na otvaranje .

„Ovo i jeste za naše unuke i one koji dolaze, nešto što u Srbiji nije postojalo. Video sam ovako nešto, toliko robota, kada sam obilazio Foksvagenovu fabriku u Nemačkoj. Nisam verovao da ovo može u Srbiji da postoji“,rekao je Vučići i zahvalio Nemačkoj i kompaniji BAS što je uložila u takvu fabriku u Srbiji.

Predsednik kaže da je u razgovoru sa radnicima video da su neki od njih 80, koliko ih sada radi, došli čak iz Požarevca.

Dodao je da će u toj visokodigitalizovanoj fabrici raditi više od 500 ljudi.

Vučić je istakao da Srbija danas privlači takve investitore i podsetio na reči osnivača Tojote Kičira Tojode koji je rekao da pre nego što neko kaže da nešto ne može da prvo pokuša to da uradi.

„Kada sam ranije otvarao fabriku vunice i trikotaže, bio sam srećan, iako su to bile radno intenzivne fabrike, jer će ljudi dobiti posao. A, danas sam ponosan ovom fabrikom, mnogi u regionu i jugoistočnoij Evropi ne mogu time da se pohvale“, naglasio je on.

Dodao je da je država pomogla tu investiciju Bojsena, koja će puno značiti i za druge nemačke investicije.

Kazao je da veruje da će Srbija u ove dve godine, 2020. i 2021, imati najveći rast BDP u Evropi.

Predsednik navodi da je kada je postao premijer učešće poljoprivrede u BDP zemlje bilo 11 odsto, a udeo IT sektora tri ili četiri odsto, dok je sada udeo poljoprivrede ispod sedam odsto, a IT sektora 9,5 odsto, što pokazuje kako smo upseli da reindustrijalizujemo i digitalizujemo zemlju.

Poručio je da će država ulagati u Suboticu i da će samo u bolnicu uložiti 4,9 milijardi dinara.

Predsednik navodi da je u Subotici prosečna plata pre devet godina bila za 53 odsto niža nego danas, ali da je danas za 30 odsto niža nego u Beogradu i da to treba da se promeni.

Dodao je da je država nemarnošću u prethodnih 30 godina dovela do toga, verovatno računajući da su građani na severu zemlje bogatiji od ostalih građana.

Predsednik je naglasio da je, na primer, jedna nemačka kompanija „Koenig metall“ došla u Ivanjicu samo zbog Bojsena u Subotici.

Poručio je da bez nemačkih investitora ne bismo uspeli tako brzo da reindustrijalizujemo zemlju, kao i da je on lično otvorio oko 250 fabrka ili položio kamen temeljac za njih.

Za ovako nešto živite i borite se, naglasio je predsednikk Srbije, koji je nakon obraćanja zajedno sa predstavnicima kompanije i nemačkim ambasadorom Tomasom Šibom simbolično, pritiskom na dugme, označio početak rada fabrike.

Zamerke Piksiju govore o onima koji zameraju,ne o nje

Zamerke na račun selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija govore o onima koji mu zameraju, a ne o njemu samom, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da je Piski posle pobede nad Portugalom i plasmana na Svetsko prvenstvo naredne godine, gostovao u pojedinim medijima, nakon čega su usledile pojedine kritike da previše hvali predsednika, te pitanje zašto je to problem, Vučić je rekao da je Piksi velika zvezda i, uz fudbalere, najzaslužniji za uspeh reprezentacije.

„Ja nemam ništa sa tim, on je najzaslužniji. Njemu idu sve pohvale i čast“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da on ne može da pomogne onima koji su se radovali prvom golu Portugala jer su, kaže, računali da njega proglase za krivca za eventualni poraz.

„Ja sam samo navijač Srbije, ako mogu nešto da pomognem, pomoći ću, da odmažem neću nikada. Za ovaj uspeh su zaslužni Piksi i fudbaleri. A, to što mu zameraju mnogo više govori o njima, a ne o njemu“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana